Gospodarstvo

Lovšin pod drobnogledom

Koper/Ljubljana, 28. 02. 2006 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Intereurope Lovšin je prodal vseh 700 delnic, ki jih je kupil pred predstavitvijo poslovnih rezultatov.

Lovšin bo zaslužek pri sklenjenem poslu namenil Pediatrični kliniki v Ljubljani
Lovšin bo zaslužek pri sklenjenem poslu namenil Pediatrični kliniki v Ljubljani FOTO: POP TV

Andrej Lovšin je v ponedeljek po ceni 4812 tolarjev za delnico kupil 700 delnic Intereurope, za kar je skupaj odštel 3,4 milijona tolarjev. Ker je Lovšin delnice kupil neposredno pred objavo lanskih poslovnih rezultatov, je nanj padel sum zlorabe notranjih informacij.

Kot je sporočila uprava družbe, je Lovšin, da bi se izognil kakršnim koli dvomom, vseh 700 delnic danes prodal. Kot je na novinarski konferenci ob predstavitvi poslovnih rezultatov pojasnil Lovšin, se je za nakup delnic odločil v znak zaupanja v strategijo razvoja koncerna Intereuropa. Ker Lovšin "verjame v renesanso delnic Intereurope, jih bo kupoval tudi v bodoče".

Predsednik uprave bo zaslužek pri sklenjenem poslu namenil Pediatrični kliniki v Ljubljani.

ATVP bo posel pregledala

Alja Markovič Čas
Alja Markovič Čas FOTO: POP TV

Posel bo zaradi zgoraj omenjenega suma pregledala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Kot je dejala namestnica direktorja ATVP Alja Markovič Čas, agencija redno spremlja dogajanje na trgu vrednostnih papirjev. "Vse osebe, ki imajo neposreden dostop do informacij, morajo o sklenjenih poslih poročati ATVP, in sicer naslednji delovni dan, potem ko je zavezanec za poročanje izvedel za sklenitev posla," je pojasnila.

Obveznost poročanja agenciji poleg zakona o trgu vrednostnih papirjev določa tudi podzakonski akt agencije. ATVP bo, tako Alja Markovič Čas, pregledala vse okoliščine tega primera, saj je Lovšin kot predsednik uprave družbe Intereuropa zavezanec za poročanje agenciji.

V primeru ugotovitve zlorabe notranjih informacij lahko agencija ukrepa kot prekrškovni organ, v primeru, da gre za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij, pa mora o tem obvestiti državno tožilstvo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.