Gospodarstvo

'Ljudje rabijo oddih'

New York, 20. 10. 2008 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Navkljub finančni krizi bodo ljudje še naprej potovali. Obiski turistov po svetu naj bi se v naslednjem letu sicer zmanjšali, a turisti ne bodo nikoli izginili.

Turizem bo preživel tudi finančno krizo, so prepričani v Svetovni turistični organizaciji.
Turizem bo preživel tudi finančno krizo, so prepričani v Svetovni turistični organizaciji. FOTO: Reuters

Analitiki napovedujejo, da se bo zaradi vedno višjih cen goriva število turistov po svetu v prihodnjem letu zmanjšalo, vendar pa naj na ta sektor ne bi vplivala trenutna finančna kriza.

Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije (WTO) pri Združenih narodih Francesco Frangialli meni, da bi finančna kriza sicer lahko prisilila ljudi, da bodo manj zapravljali za potovanja in uživanje, a to po mnenju Frangiallija ne pomeni, da bodo ljudje popolnoma nehali potovati, pač pa bodo izbirali le cenejše izlete. “Seveda smo zaskrbljeni, vendar ni razloga za paniko. Izkušnje nam govorijo, da je turizem odporna panoga. Potreba ljudi, da si vzamejo oddih in da kam odpotujejo, je premočna,” je dejal Frangialli. Slednji je prepričan, da bo recesija na turizem vplivala celo manj, kot je pred petimi leti epidemija sarsa v jugovzhodni Aziji.

Turiste na Filipine privablja čudovita obala.
Turiste na Filipine privablja čudovita obala. FOTO: Reuters

Po ocenah WTO, je v letu 2007 potovalo približno 900 milijonov ljudi, do leta 2010 pa naj bi jih letno potovala že več kot milijarda. Vendar pa se ponekod kljub optimizmu veljakov že poznajo posledice finančne krize. Tako na Filipinih že opažajo manjše število rezervacij. “Ko svet prizadane gospodarska kriza, se ljudje najprej odpovedo luksuzu. In sem sodijo tudi potovanja. Za januar imamo še dobro zasedenost, a to predvsem zato, ker so se ljudje prijavili še pred krizo. Toda zdaj se obrača na slabše. Dobimo manj prijav kot v enakem obdobju lani,” je povedal hotelir s Filipinov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
21. 10. 2008 15.43
pri nas v Sloveniji mislim da imamo skorupirani pravni sistemin ne samo to....zdravstvo,šolstvo,sodstvo pa res nič nedela lenarijo in se imajo za bogove!
dr.psiho
21. 10. 2008 15.42
da je konec krize!? ja odvisno kdo kje vlada in kako dela pravni sistem! amerika če dobi Buscha je ja v krizi, SI mislim da ne s pahorjem načelu! to je vse odvisno od pravnega sistema. Ce je sistem skorupiran in nepridiprav na oblasti potem je vse mogoče!
megla007
21. 10. 2008 11.15
Kaj čmo. Al bodo hotelirji nižal cene, al se bo pa za prenočitev v hotelu odločalo več petičnežev, ostali pa backpack pa kampiranje v naravi. Pa še kampi so postal pre****o dragi zadnje čase za šotoriranje :S Drugače pa, če imaš strica kje v akkih takih krajih al pa žlahto,... Drugače pa itak, da turizem ne bo propadel, ker je v naravi ljudi, da so firbčni in nekaterim ne da miru, če ne grejo raziskovati sveta. Takih je pa večina.
dirkac_007
20. 10. 2008 11.14
ljudje bodo potovali pa tudi, če nimajo za kruh in vodo..