Gospodarstvo

'Gre predvsem za krizo zaupanja'

Ljubljana, 08. 10. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija bo zajamčeno vsoto za bančne in hranilniške vloge z 22.000 evrov zvišala na neomejeno jamstvo, ki bo veljalo za fizične osebe, samostojne podjetnike in mala podjetja. Ukrep je le začasen.

Finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Marko Kranjec sta glede dogajanja na svetovnih finančnih trgih in ukrepov Slovenije skupno potrdila, da bo Slovenija od danes zvišala vloge z 22.000 evrov na neomejeno jamstvo, ki bo veljalo za bančne in hranilniške vloge fizičnih oseb, samostojne podjetnike in mala podjejta. Ukrep je začasen in bo veljal do konca krize.

"Banke ne čutijo pomembnejših posledic dogajanj, ki jih lahko opazujemo v globalnem in evropskem okolju. Slovenski finančni sistem je stabilen," je dejal minister in dodal, da so vsi depoziti in hranilne vloge fizičnih oseb varni. "Vendar mora Slovenija v finančno povezanem svetu vzdrževati primerljivo raven zaščite varčevalcev." Kot pravi Bajuk, želi Slovenija ohraniti garancije za vloge fizičnih oseb v banki primerljivo z garancijami v nacionalnih okoljih preostalih držav EU, predvsem sosednjih članic.

Ministrstvo za finance v sodelovanju z Banko Slovenije pripravlja spremembe zakona o bančništvu.
Ministrstvo za finance v sodelovanju z Banko Slovenije pripravlja spremembe zakona o bančništvu. FOTO: Ministrstvo za finance

"V Sloveniji imamo trenutno dobrih 15 milijard evrov depozitov, od teh so z dosedanjo shemo zajamčene vloge za dobrih osem milijard evrov. Z novim sistemom se dodatno poveča odgovornost za nekaj več kot šest milijard evrov," je pojasnil Bajuk.

Ministrstvo za finance v sodelovanju z Banko Slovenije pripravlja spremembe zakona o bančništvu, hkrati pa bo Banka Slovenije bankam zagotavljala potrebno likvidnost z instrumentarijem, ki je v sistemu na voljo.

Kranjec je ob tem opozoril, da je kriza, ki ji je izpostavljen tudi bančni sistem, predvsem kriza zaupanja. "Podatki v bankah kažejo, da v Sloveniji banke in naložbe varčevalcev niso ogrožene," je dodal, saj je prepričan, da z ustreznim ravnanjem varčevalcev ne bo nihče ničesar izgubil, ker so "vsi prihranki varni". Poudaril je še, da dogajanje na svetovnih borzah ni odraz slovenske borze. "Zdaj je čas za nakup na borzi."

V naslednjih letih je po Kranjčevih besedah pričakovati upočasnitev kreditne in gospodarske rasti. "To ne bo ogrozilo finančnega sistema niti slovenskega ekonomskega sistema," je pojasnil in dodal, da gre pri ukrepu neomejenega varstva predvsem za povrnitev zaupanja slovenskih varčevalcev v finančni sistem.

“Ravnajte preudarno in strpno”

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki pozorno spremlja padec vrednosti delnic na slovenskem kapitalskem trgu, se je z namenom ublažitve nastale situacije sestala s predstavniki borze, s katerimi je preučila možne ukrepe oziroma posege v delovanje trga v skladu s svojimi pristojnostmi in ciljem zagotovitve preglednega in urejenega načina delovanja trga finančnih instrumentov. Na podlagi sprejetega sklepa bo Ljubljanska borza že jutri uvedla nekatere spremembe v načinu trgovanja. Razmere na slovenskem kapitalskem trgu in možne ukrepe agencije pa bo obravnaval tudi Svet agencije.

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

"V zadnjem času se soočamo z nižanjem vrednosti delnic na svetovnih trgih, čemur je sledil tudi slovenski kapitalski trg. Zaradi omenjenega je v javnosti čutiti precejšnjo mero zaskrbljenosti in negotovosti s strani vlagateljev. Agencija zagotavlja pregledno, urejeno in učinkovito delovanje finančnega trga z namenom varovanja interesov vlagateljev, ne more pa neposredno vplivati na delovanje trga. Zato je v stalnih stikih s predstavniki Ljubljanske borze in njenimi člani," so zapisali v sporočilu za javnost. V prihodnjih dneh se bodo sestali še z največjimi borznoposredniškimi družbami in poudarili pomen pojasnilne obveznosti pri sprejemanju naročil vlagateljev.

ATVP vagateljem priporoča, da pri svojih naložbenih odločitvah ravnajo preudarno in strpno ter v skladu s svojimi naložbenimi cilji.

Rdeče številke za Ljubljansko borzo

Kot je znano, je Ljubljanska borza današnji dan preživela v rdečih številkah. Trgovanje se je končalo klavrno, s padci vseh pomembnejših delnic in delniškim indeksom SBI 20, ki se je znižal za 451,60 točke oziroma 7,94 odstotka in pristal pri vrednosti 5.238,61. Tudi indeksu najpomembnejših podjetij SBI TOP se ni godilo bolje. Ta je padel na 1.172,24 točke, kar pomeni, da je izgubil 93,67 točke oziroma 7,40 odstotka. Podobno je bilo tudi z delnicami Gorenja, ki so padle za 8,01 odstotka in so zdaj vredne 20,11 evra. Najbolj so se pocenile delnice Mercatorja, ki so padle za 9,27 odstotka in so tako pristale na vrednosti 170,03 evra.

Pocenile so se tudi delnice Krke (za -7,32 odstotka, na 66,25), Luke Koper (-7,18 odstotka, na 36,99), Petrola (-8,17 odstotka, na 342,27), Intereurope (-7,59 odstotka, na 15,82) in Telekoma Slovenije (-7,07 odstotka, na 167,05).

"Današnji dan je bil predvsem v znamenju paničnega vzdušja, ki se je selilo z borze na borzo," je povedal Matej Tomažin iz družbe za upravljanje Alfainvest in dodal, da je bilo v torkovem delu ameriškega trgovanja zaznati prodajne pritiske, ki so tečaje potiskali navzdol. Nato se je to nadaljevalo v Aziji in potem tudi v Evropi. Temu primerno je bilo po njegovem mnenju tudi panično vzdušje na Ljubljanski borzi, kjer so tečaji v povprečju padli za dobrih sedem odstotkov.

Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Save, pri njih v povezavi s tem ni prišlo do nobenih posebnih dogodkov, ki bi lahko vplivali na poslovanje družbe.

"To je odraz dogajanja, ki je povezano s finančno krizo, ki je sprožila oziroma imela rezultat usklajenega delovanja, ko so nekatere centralne banke znižale obrestne mere," je še pojasnil Tomažin in dodal, da je to eno od močnejših orodij centralnih bank. To po njegovem mnenju kaže na to, da so monetarne oblasti pripravljene na reševanje te težave. "Dejstvo je, da se z nižjo obrestno mero znižuje strošek denarja, to pa bo pripomoglo tako k primarnemu gospodarstvu kot vlagateljem," je še povedal.

Uprava Ljubljanske borze je sprejela sklep, da se danes zaradi tržnega neravnovesja začasno spremeni omejitev tečaja z 10 odstotkov na 20 odstotkov pri delnicah Save in Aerodroma Ljubljana. Kot so sporočili z Ljubljanske borze, je bilo upravljanje z naročili omogočeno med 12.00 in 12.15., odpiranje trga pa se je izvedlo ob 12.15.

Na trgu investicijskih skladov so delnice delniškega investicijskega sklada NFD 1 danes od 191.160 evrov prometa izgubile 11,59 odstotka, njihova vrednost ob koncu trgovanja pa je znašala 1,22 evra.

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

21!
13. 10. 2008 08.57
primorec1... Kot zavednemu kučanistu in levaku brez primere ti želim, da bi te post-socialistična sodrga spet: 1. dvakrat obdavčila (kot je to počela pred Janševo vlado) 2. ti nudila nesramno nestimulativne otroške dodatke (kot je to počela pred Janševo vlado) 3. Za tvoj denar tebi trosila svoje laži v medije ( kot je to počela pred Janševo vlado, pa tudi med njo...) 4. Za tvoj denar izvajala \"metelkizacijo\" kulture na slovenskem, kjer je največji doseg umetnosti heroinski izmeček, ki onanira na odru... 5. Oblatila slovenijo pred celotno evropo in svetom - kar je počela pred in med janševo vlado In seveda - najlepše od vsega - na koncu vse svoje grehe in nesposobnost sprojecirala na slovensko desnico. In ti boš nasedel, kot si dolg in širok, ker si dobro vzgojen državljan. Bravo!
21!
13. 10. 2008 08.47
Ta imenitni nateg ni nič drugega kot ponzi shema za varčevalce. Banka lahko jamči natančno toliko denarja, kot ga ima - oz. ima \"offseta\" v nečem, kar ima vrednost (recimo zlato). Vrednostni papirji pa dandanašnji nimajo vrednosti, denar jo pa rapidno izgublja. S čim natančno mi garantirajo in KAJ mi garantirajo? Nič mi ne garantirajo. Fehtajo keš kot klošarji na cesti (kar tudi so - glede na padec vrednosti evra in njihove lastnine). Folk, bejšte od bank, še posebej odkar je novorek v Slovenski politiki... Krediti bodo dostopni samo ozkemu krogu barab, ostali bomo dobili pa ponzi shemo, ki jo bo na koncu leva vlada pokrila iz davkov. Pa bo keš šel iz naših žepov v v jankovičev, kučanov in še kakšen žep... Za domovino, z Milanom naprej!
Naja10
11. 10. 2008 23.19
Banka lahko jamči za izplačilo brez omejitve, oz celotnega vložka, nepove pa v kolikem času bo izplačala, to je zavajanje, oz tega v pogodbi ni, torej, ......ne biti naivni, drobni tisk!!!!!!!!, malo zadržka, pred rečeno-storjeno
Naja10
11. 10. 2008 23.13
Menim, da je to šele začetek ledene gore.Še se bodo morali pojavljati pred javnostjo in omiliti svoje trdne izjave, saj ne kaže , da se kriza izboljšuje? Sicer smo vajeni, da vsega nevemo, oz da nam nepovedo taprave resnice dokler res ni drugega izhoda. Počakajmo.....
User300173
10. 10. 2008 00.10
Podjetnik Boscarol! Koliko imajo plače njegovi zaposleni? Naj ne klanfa neumnosti.Oni ne rabijo nobenih garancij, saj nimajo prihrankov.
User300173
09. 10. 2008 23.54
Tonček balonček1 jaz nisem zamenjal šest potnih listov, imam pa še vedno ta rdečega, ki so ga vsi sovražili. Bili so trije in maloobmejna propustnica.
Tonček Balonček
09. 10. 2008 22.02
Pa katera država naj jamči, če je pa na tem koncu vsakih pardeset elt druga država. Moja stara mama je v svojem življenju zamenjala šets potnih listov, pa se nikoli ni preselila!!!
User300173
09. 10. 2008 22.00
Neomejeno jamstvo\' Komu za hudiča! delavcu z 500 evrov ali tajkunom? te norce, ki so skregani z zdravim razumom je treba poslati na Polje! To jamstvo Slovenija ne more sprejeti, ker ni sposobna. Lahko pa direktorjem zavarovalnic, trgovskim podjetjem, pivovarnam, kaj pa zaposlenim z 500 evrov? Saj so čisto ponoreli. To so prestrašeni norci, ki se zgledujejo po Italiji in tistemu finančnemu strokovnjaku iz Bele hiše. Bajuk, pojdite pasti ovce v Argentino. Za letalsko vozovnico vam bo poskrbel predsednik države. Tudi vi rabite zdravilca kot pokojni g. Drnovšek, saj za tisto vozovnico ste z g. Janšo zganjali hudiča.Go home, če ga imate.
User300173
09. 10. 2008 21.52
bajuka in Janšo pred sodišče! Računsko sodišče poda izjavo, da je Slovenija v deficitu za 9 milj. evrov, vlada pa trdi, da je v suficitu za 36 milj. evrov. Bodi pameten v tej norišnici. čedalje bolj sem prepričan, da nam poštena revolucija ne uide, pa čeprav bom moral nositi zastavo. sem veteran in iz partizanske družine.
User300173
09. 10. 2008 21.47
slovenski bančni sistem stabilen? Tega g. Bajuka treba poslato na Polje. Leta 1990 je Slovenija prevzela svoj dolg od bivše \"Juge\" v višini 6 miljard dolarjev, leta 2004 je znašal dolg 16 milj. evrov, danes 36 milj. evrov. V 4 letih 20 milj. evrov in takemu finančniku naj zaupam? Naj gre v Argentino krave pasti, oz. naj g. Turka povpraša za nasvet.
pikanet
09. 10. 2008 10.58
kren88-a se teb zdi ,da bo ta kriza kmal mimo,al se ti zdi,da dokler ni gospodarstva,ni denarja.Bo treba spet mal z rokami delat začet,da bo denar prtekal,ne pa kvazi \"provizijska podjetja odpirat.A ti bo pomenilo kaj jamstvo na papirju,če do denarja ne boš mogu.S papirjem ne boš mogu kruha kupit.
Myhajlo Todurov
09. 10. 2008 10.41
@pikanet: Ta ukrep je samo začasen dokler se svet ne izvleče iz finančne krize, zaradi zaupanja, da vzpodbudi folk, da nalagajo denar na banke, saj ob dozdajšnjih 22.000EUR, kakšen s pol miljona pomoje ne bi upu kej preveč dat na banko .... na več bank pa ne bi mogu vsega ... s tem pa vzpodbudijo zaupanje in poskušajo zajezit posledice krize .... Tako ob morebitnem stečaju vlagatelji dobijo svoj denar nazaj in nimajo kej izgubit .... ob koncu krize pa ne bo takega tveganja in ta zakon ne bo več potreben ...
pikanet
09. 10. 2008 09.41
Pa res verjamete Bajuku,da država jamči za neomejeno vsoto depozitov.A vam res ni jasno ,da tega človeka čez dva meseca ne bo več v Sloveniji in ga prav malo briga,kaj bo obesil na vrat novi vladi in predvsem nam državljanom ,ki bomo morali v primeru propada bank sami z davki pokrit to izgubo.Zakon je le začasen,lepo piše.S tem želi le doseči,da pod njegovim ministrovanjem še ne bo prišlo do propada finančnega sistema ,naprej naj se pa drugi ubadajo.Potem bo pa spet negdo kriv,ker država ne bo prenesla finančnega zloma.Si predstavljate,da bi varčevalci v parih dneh vsi hoteli prihranke iz bank? Dragi moji,ne Bajuk in vsi ostali pri koritu,že zdavnaj nimajo prihrankov v nobeni od bank,pač pa v sefih obljubljenih dežel.Delnic pa nam tud ni treba kupvat zdaj,kajti če ne bo denarja za vračilo depozitov pri bankah,nam jih bo država talala v zameno za denar.Seveda tiste ,nič vrednae.Takšne kot so bli certifikati...
Dragon_13
09. 10. 2008 09.19
Dvignite denar z banke in kupujte delnice, zdaj je pravi čas !
selector
09. 10. 2008 09.02
Fantje, zdle dnar na kupe pol pa k SBI pade pod 5000 točk začet nabavlat...
RADO62
09. 10. 2008 08.41
sabina40... to ni nogometna tekma.... in če te kaj srbi...
MojcaCoh
09. 10. 2008 08.29
V glavnem je konec Tržne ekonomije vse se vrača, k Kolhozom, solhozom..Marxsovemu kapitalu in skupinskim Kotlom.. Tako je ko nekdo tržno praodaja koruzo ki je nima tistemu ki je ne potrebuje in voliva na tistehga ki jo ima in tistega ki bi jo nujno rabil.. tako na Ekonomski štanci bedakov in ničvrednih diplom..??? In ta pravljica se konča ponavadi z svetovno vojno, ko kulturniki, Cerkveni pezdeti, ter Cigani kradejo iz blagajne v katero niso nič prispevali da klateže iz bivše juge in neke posebne pokojninarje ne omenjam.. .. Vsega je konec ko se bedaki in uničevalci vsega kar je razumskega izmislijo narediti tristo Občin, sto pokrajin in ravno toliko škofij v državi z dva milijona prebivalcev....to znajo samo tisti z doktoratom za 20 Evrov in manj..?? Če to še ni dovolj pogledate tisto gofljo Čičolino..iz LDS a tistega, ki gate čez glavo slači Vazelina iz Stranke za Hec in kup Plastike iz bivše zdrizaste gliste.. Potem kaj drugega kot Katastrofa, popolni propad države, Kriminal in svetovna vojna ni mžno..??... Lp Mojca Coh
sabina40
09. 10. 2008 08.09
RADO62 ti si pa res en veleum svetovnega formata................ zgleda, da si edini, ki še ni prenesel poraza... še enkrat ti moram napisat, da si kr..en.................
Ranunculus
08. 10. 2008 23.50
RADO62 Delaš se norca, ampak JJ se trudi že od sredine 90ih dokazati, da je njegov pogled na ekonomijo sicer drugačen od pogleda preostalega sveta, a bolj pravilen. Sicer pa. JJ je še vedno vladar in lahko rešuje krizo, če mu izmišljanje delovnih mest financiranih iz proračuna ne jemlje preveč časa.
Ranunculus
08. 10. 2008 23.42
Dobro kaže. SBI20 pada. Če pade tja nekam do 3000, grem pa tudi jaz v shoping.