Gospodarstvo

'Likvidacija je skrajna možnost'

Celje, 29. 04. 2009 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so delavci Jadranske pivovare v torek prevzeli tovarno in zahtevali stečaj družbe, so se oglasili lastniki Pivovarne Laško. Kot pravijo je likvidacija, ki ji delavci nasprotujejo, skrajna možnost.

Pivovarna Laško se pogovarja s potencialnimi kupci njene hčerinske družbe Jadranske pivovare Split, likvidacija družbe pa ostaja skrajna možnost, saj Jadranska pivovara pogojev za stečaj ne izpolnjuje. Začasno vodstvo družbe se pogovarja s potencialnimi kupci, ki bi kupili pivovarno skupaj z zaposlenimi, so v odzivu na pisanje hrvaških medijev sporočili iz Pivovarne Laško.

Na očitke, da želi Pivovarna Laško kot večinski lastnik likvidirati oziroma izčrpati Jadransko pivovaro, v Pivovarni Laško odgovarjajo, da splitska družba v zadnjih osmih letih ni dosegla zastavljenih poslovnih ciljev, zato se je po osmih letih matična družba odločila, da ne bo več pokrivala izgube iz poslovanja, ki je nastajala zaradi slabega vodenja pivovarne.

Zaposleni v pivovarni, tako managerji kot zaposleni, so imeli nadpovprečne plače. Povprečna plača v družbi je znašala 1152 evrov, nazadnje pa so plače zvišali 1. januarja letos, in sicer za pet odstotkov pri najnižjih plačah, in dva odstotka pri preostalih, so sporočili iz Pivovarne Laško.

V Laškem poudarjajo, da so zaposleni navkljub slabim rezultatom, ki so bremenili Pivovarno Laško, dobili vse plače. Začasno vodstvo Jadranske pivovarne, ki je mandat pred nekaj tedni prevzelo od hrvaškega strokovnjaka Marijana Kosa, pa še vedno išče ustrezno rešitev za pivovarno, zaposlene in lastnike. Ob tem so Laščani sporočili, da je matična družba v zadnjih osmih letih investirala svoja sredstva v posodobitev tehničnih zmogljivosti pivovarne, ob tem pa je kreditirala in financirala celoten razvoj in marketing.

Vseh investicij je bilo za 30 milijonov evrov, nazadnje pa so Jadransko pivovaro dokapitalizirali 30. septembra lani v višini 15 milijonov evrov. Kljub temu hrvaški strokovnjaki niso zmogli slediti edinemu poslovnemu cilju, pozitivnemu poslovanju pivovarne. Zato je odločitev Pivovarne Laško, 99-odstotnega lastnika splitske družbe, da se je po osmih letih negativnih rezultatov odločila za prodajo naložbe, povsem legitimna, ekonomsko upravičena in tudi korektna do zaposlenih.

V Laškem poudarjajo, da je družba glede na svoje zmogljivosti in pivovarske standarde preobremenjena s številom zaposlenih. Prav prilagajanje proizvodnih zmogljivosti potrebam trga in potencialu družbe je bila glavna naloga hrvaških direktorjev, ki pa temu niso bili kos. Po izrecni zahtevi matične družbe, da mora biti poslovanje Jadranske pivovarne pozitivno, je družbo pred nekaj tedni zapustil Kos, vodenje družbe pa je prevzel prokurist Tomaž Udrih.

Kot je znano, se je v hrvaških medijih v zadnjih tednih pojavila novica, da bo Pivovarna Laško likvidirala Jadransko pivovaro, kar pa so Laščani že zanikali. Na novico so se burno odzvali delavci v splitski družbi, ki so v torek pivovarno zasedli, od lastnikov pa zahtevali, da naj družbo prodajo oziroma jo pošljejo v stečaj.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PALAGRUŽA
03. 05. 2009 13.25
POZABIL SE NAPISATI! ZA DIREKTORJA BOM POSTAVIL SPOSOBNEGA MOZAKARJA IZ TRUBARJEVE ULICE IZ CELJA gpspodina UDRIHA TOMAZINA!
PALAGRUŽA
03. 05. 2009 13.23
V CELJU in OKOLICI ISCEM LOGACIJO ZA DISTRIBUCIJSKI CENTER HRVASKEGA PIVA ZA SLOVENIJO! NAJ PRIMERNEJSI PROSTOR BI BIL MED LASKIM IN CELJEM!
Buena Vita
03. 05. 2009 10.06
jast pa čakam ko piva sploh nebo
PALAGRUŽA
02. 05. 2009 15.34
Jadransko pivovarno Split, kupuje Kemicna cistilca UDRIH iz Celja, ki je dobila ugoden kredit NLB od direktorja, ki je predsednik nadzornaga sveta pivovarne iz Laskega! HAHAHAHAHAHA! HEHEHEHEHEHE! JUHUHUHUHUHU!
PALAGRUŽA
30. 04. 2009 22.07
KOMAJ CAKAM, DA BO NA POLICAH KARLOVACKO, OZUJSKO, NIKSICKO ali KALTENBERGOVO iz jadranske pivare iz nasega SPLITA! Juhuhu!
PALAGRUŽA
30. 04. 2009 16.10
Udrih pridi na BRODET v Solin! Tudi slane ribece imamo pripravljene za odhodnico! Za Boskota imalo LIGANJA na ZARU! Cekamo, da vas vidimo heroji na FESTI!
illuminati
30. 04. 2009 16.06
...tudi razni Šroti , Jankoviči...bodo dobili kar jim gre...pa magari s kakšno bejzbolovko po buči...
tron3
30. 04. 2009 16.02
Pa kaj se jezite ubogi Boško Buha Šrot pač mora prodati Jadransko pivovarno, drugače boste del njegovih dolgov pri NLB, ki je v državni lasti pač plačevali naslednja leta Vi. Vendar je propad neizbežen, ker tudi v Sloveniji izgublja PIvovarna Laško tržni delež, konkurenca nima finančnih skrbi, ima denar, ki ga Šrot nima he,he,...
PALAGRUŽA
30. 04. 2009 13.54
KLASIK slabo poznas situacijo v SPLITU! 8 let je pivovarno vodil po navodilih SROTA njegov clovek UDRIH TOMAZ! Marjan Kos je bil v pivovarni postavljen zadnjih par mesecev! Skratka LASCANI v DALMACIJI so svoje opravili! Resijo naj se to kar se da! LINC je TUKAJ!
Uporabnik113189
30. 04. 2009 11.32
Kaj je admin, brišeš, brišeš, te je strah resnice?
Uporabnik113189
30. 04. 2009 11.31
To je tudi razlog, zakaj imamo v Sloveniji veliko hrvaških lastnikov podjetij. Tukaj imajo pravno varnost in jih ni strah, da bi vse skupaj izgubili. Presneto dobro se zavedajo kaj bi se jim zgodilo na hrvaškem. Skratka, če bežijo domačini IZ DRŽAVE, potem ti to mora dati misliti. Jasno da je vse relativno, podjetje je še vedno rizično početje, vendar v pogojih pravne države in stabilne politične situacije obvladljivo in relativno varno.
Brabus
30. 04. 2009 10.59
Kot sem že napisal v eni prejšnji novici,nam Hrvati lepo kažejo , kako si predstavljajo pravno državo. Čeprav imajo delavci morda prav,se takšne stvari rešujejo na SODIŠČU, KI GA TAKO RADI OMENJAJO zaradi mejnih oprašanj.
LujXV
30. 04. 2009 10.36
Dragi moji ! nikar se neveselite.. Kmalo bo tudi Šrotov inperij prišel v enako situacijo.. Likvidacija .. Saj se sedaj vidi kjer koli se pojavijo Šroti nekaj prodade. Kot je Keramična industrija Liboje,tako bo tudi pivovarna Laško. Ko bodo Hrvati začeli bojkot Laškega piva... Doma ga tudi toliko ne popijemo da napolnimo Šrotov vamp do grla...
Uporabnik113189
30. 04. 2009 09.32
Iz prispevka je razvidno, da je tovarno vodil HRVAŠKI STROKOVNJAK MARJAN KOS. In vseh osem let so poslovali z izgubo. Zradi mene bi lahko bil lastnik tudi kitajec, na njegovem mestu bi povlekel drastične ukrepe. Delavci so imeli dobre plače, tudi vodstvo, naredili pa niso nič. IZGUBO. Tega ne bi požrl prav noben lastnik, od koderkoli že. Če pa prokurist od lastnika ne more upravljati svojega dela, potem je država, ki to dovoljuje takšno brezpravje in dovoljuje anarhijo in v takšno državo investirati nima nobenega smisla. Saj je vendar cilj samo poslovati z dobičkom, kar je dobro za vse, delavce, državo in lastnika. Nadvse čudno je, da pivovarna ne more poslovati z dobičkom, sploh zadnja leta, ko so imeli turistične sezone sorazmerno dobre. V ozadji mora biti nekaj drugega. Ali gre za goljufije hrvatov, ali pa Šrota..Ne glede na vse pa je dejstvo, da rezultati smrdijo do neba..
PALAGRUŽA
30. 04. 2009 08.37
Predlagam: Udriha za direktorja Srotove pivovarne v Laskem, Srota pa za direktorja Udrihove kemicne cistilnice v celju! Se vidimo na kavici v EVROPI! casti Stipe Mesic!
mac4_m
30. 04. 2009 00.29
prosper pivovarna ne more imeti izgube. Imaš prav, pokradli so. Prosim aretirajte te lopove in jih zvlecite na goli otok. Ti isti kradejo tudi slovence...
mac4_m
29. 04. 2009 23.12
tu bi lahko hrvaška politika namesto, da se ukvarja s krajo slovenskih zaplat zemlje in morja raje preganjala slovenske kriminalce na hrvaškem. Čudno, da znajo navadnim ljudem podirati hišice in ute, lopovov pa se niti ne dotaknejo. Kolikor lahko dosodite kazni šrotu in njegovim nastavljencem vam bomo slovenci hvaležni. Lahko jih pošljete tudi na goli otok. Pričakujemo dejanja hrvaške politike in sodstva, ki sta tako dobra pri preganjanju 'navadnih' slovencev...Kje so sedaj sandrju in mesaču jajca'??
mac4_m
29. 04. 2009 22.51
mac4_m
29. 04. 2009 22.50
pivovarna pa izgubo - lepo vas prosim. Pivovarna ima lahko izgubo lahko samo, če jo vodi popoln bebc ali skupina kriminalcev...Žal so po smrti broza voluharji izkočili iz svojih lukenj in pričeli krasti in uničevati vsevprek. Kaj takega je lahko možno samo, če sta v sloveniji in na hrvaškem na oblasti korumpirani kriminalni garnituri....
b77
29. 04. 2009 21.51
če se pač pivo na Hrvaškem ne proda je treba tovarno zapreti! Druge ni!