Gospodarstvo

Leto 2005 rekordno

Bruselj, 14. 01. 2006 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Leto 2005 je bilo po števili letov in potnikov v letalskem prometu rekordno. Letelo je 700 milijonov potnikov.

Letala British Airways
Letala British Airways FOTO: Reuters
Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da se število potnikov povečuje tudi na slovenskih letališčih. Do konca oktobra 2005 je to število preseglo milijon potnikov, kar je 19 odstotkov več kot v oktobru 2004.

Po številu letov in potnikov v letalskem prometu je bilo minulo leto rekordno. Letala so opravila 9,2 milijona poletov, kar je za 4,5 odstotka več kot leta 2004, letalskega prevoza pa se je poslužilo kar 700 milijonov potnikov, v svojem nedavno objavljenem poročilu ugotavlja evropska organizacija za varnost zračne plovbe Eurocontrol.

Pričakujejo še več poletov

Letalo družbe KLM
Letalo družbe KLM FOTO: Reuters

Kot kaže poročilo, se je število letov najbolj povečalo v nekaterih državah Vzhodne Evrope in sicer na Hrvaškem (za 18 odstotkov), Slovaškem (za 17 odstotkov) in na Poljskem (za 16 odstotkov). Po napovedih Eurocontrol naj bi se ta trend nadaljeval tudi v letu 2006, ko na evropski ravni pričakuje 3-odstotno rast.

Le malo zamud

Podatki še kažejo, da so zamude kljub povečanemu številu letov v letu 2005 ostale na nizki ravni - leti so v povprečju zamujali 1,9 minute. Podobno naj bi obveljalo tudi v tem letu, ko se bo dnevno število potnikov do poletja predvidoma povečalo na 2,5 milijona, kar na leto znaša več kot 900 milijonov potnikov.

Po besedah Victorja M. Aguada, generalnega direktorja Eurocontrol, ki združuje 35 držav, se evropski letalski sistem nenehno izboljšuje. Tako se je obseg letalskega prometa od leta 1999 do danes povečal za 15 odstotkov, medtem ko je upadlo število letalskih nesreč (za 35 odstotkov) in zamud (za 75 odstotkov), zmanjšali pa so tudi stroški na enoto (za 13 odstotkov).

Ker bi se zaradi višjih cen letalskih vozovnic povpraševanje po teh storitvah utegnilo zmanjšati, bo rast v tem sektorju temeljila predvsem na ponudbi nizkocenovnih letalskih prevoznikov, rasti turškega trga in gibanjih gospodarstev vzhodnoevropskih držav.

Eurocontrol poleg kratkoročnih napovedi tudi predvideva, da se bo število letov v naslednjih desetih letih povečalo za 35 odstotkov. Zato je treba poskrbeti, da se bo temu ustrezno povečevala tudi zmogljivost letalskega omrežja. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost zmanjšanja gospodarske rasti v Evropi, saj naj bi rast letalskega prevoza do leta 2025 - ob upoštevanju trenutnih cen - k evropskemu bruto domačemu proizvodu prispevala približno 200 milijard evrov.