Gospodarstvo

Leta 2006 vračanje vlagateljem?

Ljubljana, 25. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do leta 2006 naj bi do svojih sredstev prišli upravičenci do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Država naj bi letos prodala četrtinski delež v Telekomu (Foto: POP TV)
Država naj bi letos prodala četrtinski delež v Telekomu (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Po poplačilu prvih kupnin, kar se bo verjetno zgodilo v začetku leta 2007, bodo do svojih sredstev lahko prišli tudi upravičenci do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, obljublja ministrstvo za gospodarstvo.

Ministrstvo za gospodarstvo je v informaciji o stanju finančne naložbe države v Telekomu Slovenije in možnosti za odprodajo državnega deleža, ki čaka na obravnavo na vladi, zapisalo, da je za leto 2005 predvidena prodaja do 25-odstotnega deleža v Telekomu. To je tudi zaveza po umiku iz lastništva telekomunikacijskih operaterjev iz koalicijske pogodbe. Ob prodaji tega deleža se bo v proračun steklo 66 milijard tolarjev, izkupiček od prodaje pa bo namenjen zmanjšanju državnega dolga.

Vračanje vlagateljem v omrežje

Telekom Slovenije je po trenutnih ocenah vreden približno 264 milijard tolarjev. Država, ki v Telekomu obvladuje 62,5-odstotni lastniški delež, bi ob prodaji 25-odstotnega deleža del dobička namenila za vračilo vlagateljem v javno telekomunikacijsko omrežje. V ta namen naj bi šlo približno 10 milijard tolarjev, torej bi za delno poravnavo javnega dolga namenila 56 milijard tolarjev.

Gospodarsko ministrstvo privatizacijo Telekoma Slovenije predvideva v letu 2006, s poplačili v letu 2007. Takrat bodo do svojih sredstev lahko prišli tudi upravičenci do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Kot so še pojasnili, je bila prodaja četrtinskega deleža v Telekomu v odloku o programu prodaje finančnega in stvarnega premoženja za leti 2004 in 2005 predvidena v letu 2005. "To se danes kaže kot nerealen cilj, saj so se šele letos začele intenzivnejše priprave za lastninjenje Telekoma Slovenija," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dokapitalizacija ni izključena

Kot navaja gospodarsko ministrstvo v informaciji, se odpirajo različne možnosti procesa privatizacije. Dobra možnost bi bila po mnenju ministrstva kombinacija strateškega partnerja, finančnega in slovenskih investitorjev. S tem bi namreč zagotovili državi premijo za prevzem, sinergijo in pospešen razvoj podjetju. Finančni investitor bi skrbel za svojo naložbo in s tem preprečeval namerno nižanje vrednosti podjetja, slovenski investitorji pa bi tako postali del lastnikov pomembnega podjetja za Slovenijo. Ministrstvo ne izključuje niti dokapitalizacije Telekoma.

Vlada bo gradivo o privatizaciji obravnavala predvidoma v četrtek.

Gospodarsko ministrstvo predvideva, da obstaja velik interes različnih strateških investitorjev za nakup Telekoma Slovenije. Cilj privatizacije pa ni samo maksimiranje prodajne cene, temveč tudi zagotovitev nadaljnjega razvoja trga telekomunikacij v Sloveniji.

Za ustanovitev skupine, ki bi izdelala strategijo

Zaradi kompleksnosti problematike Telekoma Slovenije ministrstvo do konca letošnjega leta predlaga ustanovitev delovne skupine, ki bo opredelila cilje in izdelala strategijo; ta bo osnova za nadaljnje ukrepanje države. Strategija bo določila tip bodočega lastništva podjetja, ki bo, kot zatrjujejo na gospodarskem ministrstvu, najprimernejši za državo, in določila cilje Telekomu, ki jih bo moral izpolniti pred predvideno prodajo z namenom doseganja čim višje prodajne cene.