Gospodarstvo

Lek kupujejo Švicarji?

Ljubljana, 23. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Š./E.R./STA
Komentarji
0

V poslovni javnosti je odjeknila novica o nameri za prevzem farmacevtskega podjetja Lek, za katero naj bi po neuradnih informacijah stala švicarska farmacevtska družba Novartis, ki naj bi ponujala 105.000 tolarjev za delnico.

tablete
tablete FOTO: Reuters

V družbi Lek so potrdili, da so v četrtek prejeli povabilo k pogajanjem o morebitni ponudbi za odkup vseh delnic družbe s strani potencialnega ponudnika. Vsakršnih podrobnejših pojasnil v zvezi s tem so se vzdržali, sicer pa naj bi se danes sestal tudi nadzorni svet družbe.

Po besedah direktorja Slovenske odškodninske družbe Igorja Kušarja, ki je 11 odstotna lastnica Leka, je očitno, da je povabilo prišlo dokaj iznenada, saj je bilo tudi iz odziva kapitalskega trga razvidno, da na to ni bil pripravljen. Kušar je še pojasnil, da bodo o prodaji svojih delnic v Leku razmišljali, ko in če bodo ponudbo sploh dobili.

Možnosti prevzema ni zanikal tudi predsednik uprave ljubljanskega farmacevta Metod Dragonja. Poudaril je, da je nevarnost sovražnega prevzema zaradi dobrega poslovanja družbe stalno navzoča. Zato je skupščina družbe konec junija upravo Leka pooblastila za pridobivanje lastnih delnic, obenem pa spremenila tudi nekatera določila v statutu družbe, s katerimi naj bi otežili sovražen prevzem družbe.

Kdo so lastniki Leka?

Lek
Lek FOTO: POP TV

Kot je razvidno iz delniške knjige, je največji Lekov delničar s 14,8-odstotnim lastniškim deležem Kapitalska družba, sledijo pa ji Slovenska odškodninska družba z 11 odstotki, BankAustria s 5,1 odstotka in West Merchant Bank s 4,7 odstotka delnic. Med manjšimi delničarji so med drugimi pid Triglav Steber 1 (3,6 odstotka), NFD1 (3,5 odstotka), Lazard Capital Markets (2,7 odstotka), Raiffeisen Zentralbank (2,1 odstotka), Zavarovalnica Triglav (2,1 odstotka), Lek pa ima 1,4-odstotni delež.

Na ljubljanski borzi so zaradi špekulacij začasno ustavili trgovanje z delnicami Leka, vrednost delnic novomeške Krke pa je v prvih urah današnjega borznega trgovanja občutno poskočila.

Lekova poslovna uspešnost

Lek
Lek FOTO: POP TV

Lek proizvaja predvsem generična zdravila za humano in veterinarsko uporabo. Največ proda na trgih Slovenije in Poljske, pomemben trg je Rusija, vse bolj pa krepi tudi navzočnost v ZDA, ki so bile ob koncu letošnjega prvega polletja peti najpomembnejši trg. Lek na ameriškem trgu stavi predvsem na antibiotik Amoksiklav, za katerega je že dobil dovoljenje ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA), ter zdravil za zdravljenje povišanega krvnega pritiska, predvsem Lisinoprila.

Poleg Amoksiklava so najpomembnejši izdelki Leka zdravila za srce in ožilje (Olivin in Amlopin), analgetik Ketonal ter skupina zdravil za prebavila (Ranital).

V svetovnem merilu se Lek uvršča med srednjevelike farmacevtske družbe, in sicer na 112. mesto (vir: Scrip's 2001 Pharmaceutical Company League Tables). Lekova strategija je usmerjena v internacionalizacijo poslovanja, zato je družba lani kupila dve manjši farmacevtski družbi, in sicer romunski Pharmatech in poljski Argon.

Poslovna skupina Lek, v katero je poleg matične družbe vključeni še 15 Lekovih hčerinskih družb v Sloveniji in tujini, je lani dosegla 78,5 milijarde tolarjev prihodkov, matična družba Lek pa 68,6 milijarde tolarjev. Čisti dobiček poslovne skupine je znašal 8,227 milijarde tolarjev, matične družbe pa 7,598 milijarde tolarjev.

Podatki za letošnje prvo polletje kažejo, da je skupina Lek prodajo v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepila za 23 odstotkov na 46 milijard tolarjev, matična družba pa v enakem primerjalnem obdobju za 24 odstotkov na 43 milijard tolarjev. S tem je Lek po prihodkih ob polletju prvič prehitel novomeško farmacevtsko družbo Krka. Podatki o polletnem čistem dobičku naj bi bili znani konec meseca, predsednik Lekove uprave Dragonja pa je na novinarski konferenci v začetku avgusta dejal, da je dobiček rasel hitreje kot obseg poslovanja. Takšno stopnjo rasti naj bi Lek po Dragonjevih besedah ohranil do konca leta.

V Sloveniji Lek zaposluje približno 2300 ljudi, v tujini pa skoraj 1500.