Gospodarstvo

Lek je naprodaj

Ljubljana, 23. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V poslovni javnosti je odjeknila presenetljiva novica: farmacevtska družba Lek je prejela vabilo k pogajanjem za prevzem. Kdo je potencialni kupec, uradno ni znano, saj želi ostati neimenovan do odločitve o javni ponudbi za odkup delnic.

Špela Šipek
Špela Šipek FOTO: POP TV

Uprava Leka se je o prevzemu že dolgo dogovarjala. Zadevo pa so najbolj spretno od vseh, ki so se s podobnimi posli ukvarjali v zadnjih letih, držali v tajnosti do zadnjega trenutka. Zdaj bodo tudi kot fizični lastniki delnic ob prevzemu izjemno dobro zaslužili. Borzni akterji namreč ocenjujejo, da se bo prevzemna cena delnice, če bo do objave javne ponudbe res prišlo, gibala nad 100.000 tolarji. Delnica Leka je pred zaustavitvijo trgovanja veljala 66.064 tolarjev, potencialni kupec pa naj bi po neuradnih in nepotrjenih informacijah zanjo ponudil 105.000 tolarjev. Nekateri so delnico, ki je danes vredna več kot 66.000 tolarjev, pred časom kupovali po 20.000 tolarjev. Ljubljanska borza je trgovanje z delnicami Leka začasno ustavila. Dobički bodo ogromni, zaslužili bodo borzni posredniki.

Toda. Ali bi se uprava Leka podala v avanturo prodaje enega izmed paradnih konj slovenskega gospodarstva tujim kupcem, ne da bi vsaj malo potipala, kakšne bodo reakcije glede na velike razprave o nacionalnem interesu? Je današnja novica tipanje, ali pa so bili nad včerajšnjim povabilom uradno neznanega ponudnika presenečeni tudi sami? Danes je bil vtis, kot da niso niti najmanj vznemirjeni. Kot da so vedeli. Kar bi kot dobri upravljalci tudi morali vedeti.

Vsekakor je trg zacvetel. Po objavi novice se je dvignil tečaj Krke in vrste drugih podjetij, tako da je borzni indeks dosegel najvišjo vrednost v zgodovini trgovanja in se ustavil tik pod 3000 točkami. Zaradi zaustavitve trgovanja z Lekom je zelo porasla tudi delnica Krke in sicer za 10 odstotkov, kar je največja dovoljena meja. Po objavi novice je bila na nogah vsa poslovna javnost. Postavljali so si kup vprašanj: kdo je ponudnik, je tuj ali domač, po kakšni ceni bodo kupovali Lekove delnice, po kakšnem scenariju se bo prevzem odvijal. Uradnih odgovorov ni, v Leku molčijo. Znano je le, da je anonimni ponudnik predlagal odkup vseh delnic Leka.

Te so v tem trenutku razpršene med petimi skupinami lastnikov: desetino imajo v rokah slovenske investicijske družbe, 15 odstotkov slovenska podjetja, četrtino imata v rokah kapitalska družba in odškodninska družba, ki sta v državni lasti, četrtino fizične osebe in četrtino tuje pravne osebe : Bank Austria, West Merchat Bank Limited, Lazard Capital Markets, Reiffeisen bank ter Griffin Eastern Europeam Fund. V Leku molčijo, več informacij o potencialnem kupcu pa kroži med borznimi posredniki. O tem, da gre za švicarskega farmacevta Novartis, govori več virov, čeprav so nam v Novartisu povedali, da govoric ne komentirajo.

SORODNI ČLANKI