Gospodarstvo

Le še desetkrat na leto

Ljubljana, 13. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovine bodo z letom 2006 večino nedelj in praznikov zaprte, je odločilo Ustavno sodišče.

Pobudo za presojo ustavnosti zakona so na ustavno sodišče vložile družbe Mercator, Petrol, MTS Kompas in Era
Pobudo za presojo ustavnosti zakona so na ustavno sodišče vložile družbe Mercator, Petrol, MTS Kompas in Era FOTO: Dare Čekeliš

Ustavno sodišče je odločilo, da 17. člen zakona o trgovini, ki med drugim govori o odpiralnem času trgovin, ni v neskladju z ustavo, izjema je sedmi odstavek, ki ga je razveljavilo. Tako se novela zakona o trgovini začne uporabljati s 1. januarjem 2006. Od tega datuma bodo lahko trgovine ob nedeljah in praznikih odprte le deset dni v letu.

Neomejeno bodo lahko odprte prodajalne na bencinskih servisih, prodajalne v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah. Njihovo velikost pa bo moral zakonodajalec predpisati na novo, saj je ustavno sodišče z razveljavitvijo sedmega odstavka 17. člena zavrnilo predvideno omejitev teh prodajaln na 80 kvadratnih metrov skupne prodajne površine.

Proti odpuščanju z vsemi argumenti

Trgovci so v času razprav o zakonu o trgovini opozarjali, da bodo v primeru zaprtja prodajaln ob nedeljah in praznikih prisiljeni zmanjšati število zaposlenih. V sindikatu trgovine se bodo temu "uprli z vsemi argumenti".

Sindikat trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije je pozdravil odločitev ustavnega sodišča. "Z odločitvijo smo zelo zadovoljni," je dejal predsednik sindikata Franci Lavrač.

"Vedno smo verjeli v pravno državo, čeprav vemo kakšen vpliv ima pri na kapital. Lahko bi rekli, da je javni interes premagal kapital," je dejal Lavrač. Napovedal je, da se bodo proti morebitnemu odpuščanju, ki bi lahko bilo posledica odločitve ustavnega sodišča, "uprli z vsemi argumenti".

"Zavedati se moramo, da so trgovski poslovni sistemi že odpuščali kljub odprtim prodajalnam ob nedeljah," je dejal Lavrač. Dodal je, da zaprtja prodajaln ob nedeljah in praznikih ne bodo sprejeli kot dodatnega razloga za odpuščanje zaposlenih v trgovski panogi.

Mercator že napovedal odpuščanja

Trgovinska dejavnost je namenjena preskrbi potrošnikov, zato je treba po mnenju ustavnih sodnikov pri urejanju obratovalnega časa prodajaln upoštevati poleg interesov podjetnikov in interesov zaposlenih v trgovini tudi in predvsem interese potrošnikov.

V Mercatorju z vidika potrošnikov in zaposlenih obžalujejo odločitev ustavnega sodišča, a jo bodo spoštovali. Kot so sporočili, se bodo začeli pripravljati na zapiranje prodajaln ob nedeljah, pa tudi na čim bolj neboleče zmanjševanje števila zaposlenih.

Kot še ugotavljajo v Mercatorju, pobudnik novele zakona o trgovino, Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ni dobro premislil svojega dejanja, saj bo uveljavitev prepovedi obratovanja prodajaln ob nedeljah največ škode povzročila prav zaposlenim v trgovini. "V Mercatorju bo, kot smo že napovedali, prišlo do odpuščanja zaposlenih in tudi do zmanjšanja prometa, posledično se bo zmanjšala prodaja tudi v celotni slovenski živilski industriji," je dejal predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič.

Pobuda za zapiranje prodajaln je po mnenju uprave Mercatorja popolnoma v nasprotju s trendi v svetu, med drugim tudi v sosednji Italiji. V družbi se zato sprašujejo, ali to pomeni, da bomo Slovenci spet nakupovali v tujini. "Največji uspeh slovenske trgovine je namreč, da nam je uspelo, od leta 1997, ko je 55 odstotkov Slovencev kupovalo izven Slovenije, ta odstotek do lanskega leta zmanjšati le še na pet odstotkov," še dodaja Jankovič.