Gospodarstvo

Lastninjenje Triglava le s soglasjem vlade

Ljubljana, 04. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje 11. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, zaradi česar vlada ne bo mogla izdati odločbe o deležu nenominiranega kapitala v zavarovalnici, ki po njenem znaša prek 80 odstotkov.

Današnja odločba ustavnega sodišča je za 14 podjetij, delničarjev Triglava, delno ugodna
Današnja odločba ustavnega sodišča je za 14 podjetij, delničarjev Triglava, delno ugodna FOTO: POP TV

Današnja odločba ustavnega sodišča je tako za 14 podjetij, ki so hotela zadržati izvajanje zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, delno ugodna. Vlada bo lahko po novem zakonu izračunala kakšen je delež še neolastninjenega kapitala v zavarovalnici Triglav, toda odločbe o tem ne bo mogla izdati.

"S tem sklepom je, kljub zadržanju 11. člena, ustavno sodišče definitivno preprečilo razvrednotenje in oškodovanje družbenega kapitala, sočasno pa omogoča vladi oziroma ministrstvu za finance, da pripravi vse potrebno za odločbo o deležu in izvede lastninsko preoblikovanje," pojasnjuje minister za finance, Tone Rop.

14 podjetij, ki so delničarji Triglava, so se tako do končne odločitve ustavnega sodišča izognili, da bi država postala več kot 80 odstotni skrbnik premoženja Triglava. Gre za premoženje, ki je po ocenah vlade vredno 100 do 150 milijard tolarjev. Hkrati pa je sodišče zavarovalo tudi interes države in sedanjim delničarjem naložilo da lahko dokapitalizirajo Triglav samo s soglasjem vlade.