Gospodarstvo

Laško bo udarilo nazaj

Laško, 27. 10. 2008 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pivovarna Laško bo na odvzem glasovalnih pravic skupini podjetij okoli Laškega v Mercatorju s strani Agencije za trg vrednostnih papirjev odgovorila s tožbo.

Pivovarna Laško je potrdila prejem odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je odvzela glasovalne pravice skupini podjetij okoli Laškega (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Infond Holding) v lastništvu Mercatorja. Laščani se bodo zoper odločitev agencije pritožili.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

"Zoper odločbo je dopustno s tožbo začeti postopek sodnega varstva na vrhovnem sodišču v roku osem dni od vročitve oziroma prejema. Pivovarna Laško bo zoper navedeno odločbo vložila tožbo," so v sporočilu za javnost napovedali v družbi.

Kot ugotavlja ATVP, družbe Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Infond Holding delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Mercatorju. Omenjene družbe so po ugotovitvah agencije skupaj 48,34-odstotne lastnice Mercatorja, in sicer imajo Laščani 8,43-odstotni delež, Union 12,33-odstotnega, Radenska 2,58-odstotnega, Infond Holding pa slabih 25 odstotkov.

Agencija jim je zato prepovedala uresničevati glasovalne pravice, dokler vse družbe, ena ali nekatere od njih v imenu in za račun vseh ne dajo prevzemne ponudbe za delnice Mercatorja ali dokler ne odtujijo delnic tako, da prevzemnega praga (25 odstotkov) ne bodo več dosegale skupaj, ena ali nekatere izmed njih. Prav tako se je z odločbo prepovedalo uresničevanje glasovalnih pravic iz teh delnic Mercatorju.

ATVP trdi, da naj bi pridobivanje delnic s strani omenjenih družb vodilo v prekoračitev prevzemnega praga. Pri tem naj bi šlo za skupni namen pri pridobivanju in utrjevanju kontrole nad ciljno družbo Mercator.

Družbe vse zanikajo

Vse družbe iz skupine Pivovarna Laško in Infond Holding so razloge proti takšni domnevi ATVP navedle v izjavah, vendar pa jih ATVP ni upoštevala, poudarjajo v Laškem. Vnovič pa zatrjujejo, da Pivovarna Laško v letih 2006 in 2007 ni prejela nobene odločbe ATVP, s katero bi ta ugotovila usklajeno delovanje in bi ji takrat odvzela glasovalne pravice.

Pivovarna Laško
Pivovarna Laško FOTO: POP TV

Kot pravijo v Pivovarni Laško, sta Infond Holding in Pivovarna Laško postali povezani osebi, vendar šele 17. marca letos (in ne 14. septembra lani, kot predpostavlja ATVP), ko je Pivovarna Laško prejela odločbo ATVP o uspešno izvedenem prevzemu. Glede na to so Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska upoštevale zakon o prevzemih in na skupščini Mercatorja 26. avgusta letos niso uresničevale glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja.

V Laškem so spomnili, da je Infond Holding nameraval prodati svoj 24,99-odstotni delež v Mercatorju, da bi saniral stanje, ki je nastalo po prevzemu Pivovarne Laško, a je to preprečil urad za varstvo konkurence. Ta je po mnenju Laščanov nezakonito zavrnil izdajo soglasja za prodajo delnic Mercatorja.

ATVP je, kot poudarjajo v Laškem, tudi te navedbe zavrnila s pojasnilom, da v nobenem primeru ne more presojati ali se kakor koli opredeljevati do domnevne nazakonitosti ravnanj varuha konkurence in s tem v zvezi ATVP ne more temeljiti svoje odločitve na pravilnosti ali pravni zgrešenosti stališč strank (urada za varstvo konkurence ali Infond Holding) v konkretnih sodnih postopkih, saj bo takšno razsodbo lahko dalo le pristojno sodišče.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
28. 10. 2008 13.49
white.night 14...Ja žalosten sem ,ker vidim te obraze in se zavedam da ti umi upravljajo z našimi življenji...in prav sem zaskrbljen ,,,kaj s penzio..z zdravstvom...(VSE NAŠE PRAVICE)::..verjetno bojo ti obrazi vse zapravili...jaz bi bil tudi zaskrbljen na tvojem mestu,če bi poznal situacijo...in situacija je skrajno resna...vse njim in nič tebi in meni ...to je ta politika...in politika je taka ,vse se vnaprej dogovorijo..in to na račun tvoje in moje plače...oni NEDAJO SVOJEGA DENARJA mešetari se le s tvojo plačo..NO jaz tako mislim ,ti pa lahko drugače...
whiteyeyo
28. 10. 2008 11.25
pijem lahko scijem union
fuksel
27. 10. 2008 20.56
ma nima veze, da je laško prevzelo union... važno je to, da je boško postal miljarder brez lastnega vložka.... o kako se nam bo tajkunizacija še maščevala.....in vemo koga bomo krvivili..tistih 6 parlamaentarnih strank, ki nam serjejo že 15..let...
Kurwetina
27. 10. 2008 20.45
d.d., si žalosten ker je majhno laško prevzelo union kajne? tudi jaz bi bil, na tvojem mestu
dr.psiho
27. 10. 2008 19.51
Naj enkrat naredi nekaj država,jaz bi zaprl pivovarno Laško . union pa vrnil Ljubljančanom...kaj pa znajo ti gozdarji...
dr.psiho
27. 10. 2008 19.44
DRŽAVA IN POLITIKI:::LEPO PROSIM:::ZAPRITE PIVOVARNO LAŠKO:::dost je tega da vam krojijo usodo novopečeni kapitalisti
laufer
27. 10. 2008 19.40
Dokazano skrivanje lastništva, pa tajkun še vedno ne da miru! Kakšna aroganca zaradi denarne mogočnosti, ki ne spoštuje države!
fuksel
27. 10. 2008 18.33
šrota je treba razlastit... pa še koga...
fantodfare
27. 10. 2008 17.43
Odkar je Turnšek zapustu laško gre vse v k.....