Gospodarstvo

Laščani že lastniki polovice Uniona?

Ljubljana, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanska borza je danes sprostila trgovanje z rednimi delnicami Pivovarne Union, ki je bilo v sredo zaradi varstva interesov vlagateljev začasno ustavljeno. Po mnenju analitikov je Pivovarna Laško praktično že lastnik več kot polovice ljubljanske pivovarne.

Belgijski Interbrew je v torek borzo obvestil o njegovi nameri, da bo v roku 30 dni ponudil odkup vseh glasovalnih delnic Pivovarne Union, ki še niso v njeni lasti, so sporočili z borze. Interbrew o višini svoje ponudbe zaenkrat še molči, po nekaterih ugibanjih pa bi ponudba lahko dosegla celo 100 tisočakov za delnico.

Boj za večino Unionovih delnic se nadaljuje
Boj za večino Unionovih delnic se nadaljuje FOTO: POP TV

Informacijo o nameri Intwrbrewa so v Pivovarni Union v obliki sporočila za javnost v torek posredovali medijem, vendar do danes niso zagotovili njene ustrezne javne objave. Ker izdajatelj zagotavlja, da ne razpolaga z nobenimi novimi cenovno občutljivimi informacijami in ker so bila dejstva objavljena v torek na SEOnet ter naslednji dan povzeta v dnevnem časopisju, je uprava borze odločila, da zaradi zaščite interesov investitorjev sprosti trgovanje z delnicami Uniona.

Tečaj Unionove delnice prek 91.000 tolarjev

Tečaj delnice ljubljanske pivovarne se je tako danes okrepil za 5,83 odstotka na 91.000,55 tolarja. To je za 0,55 tolarja več, kot je v sredo objavljeni nameri za prevzem kot prevzemno ceno napovedala Pivovarna Laško. Lastnika je danes zamenjalo 418 delnic druge največje slovenske pivovarne, vrednost prometa pa je znašala dobrih 38 milijonov tolarjev.

"Delnice Uniona so med drugim kupovali Abanka, Ilirika in Perspektiva, med sicer skromnim številom prodajalcev pa je bil največji Autocommerce," so pojasnili v investicijskem bančništvu Abanke. Najnižji tečaj Unionove delnice je bil 91.000 tolarjev, najvišji pa 91.001,40 tolarja.

Laščani že lastniki več kot polovice Uniona?

Po mnenju analitikov pa je Pivovarna Laško praktično že lastnik več kot polovice ljubljanske pivovarne. Samo Laško ima namreč v lasti 46 odstotkov delnic Uniona, skupaj z delnicami borznih hiš Cogito in Hypobank, ki naj bi jih kupovali za Laščane, pa imajo že okoli 54 odstotkov delnic Uniona.

Z napovedano prevzemno ponudbo, v kateri naj bi po neuradnih podatkih za delnico ponudili okoli 91.000 tolarjev, naj bi si Pivovarna laško skušala odločilno bitko izbojevati še pred skupščino delničarjev Uniona, ki je napovedana za 25. julij. Tako bi na njej lahko uveljavila svojo oblast tudi pri delitvi dividend.

NLB odobrila garancijo Pivovarni Laško

Nadzorni svet Nove ljubljanske banke pa je na izredni seji razpravljal o podelitvi garancije Pivovarni Laško, ki bi jo ta potrebovala za izpeljavo prevzema Pivovarne Union. Člani nadzornega sveta so ocenili, da je tveganje za banko sprejemljivo in se z izdajo garancije strinjali. Kolikšna naj bi bila višina garancije, še ni znano, glede na to, da pa je o njej moral odločal nadzorni svet, pa gre gotovo za več milijard tolarjev.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA