Gospodarstvo

Lahovnik zažugal nadzornikom

Ljubljana, 12. 03. 2009 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če nadzorniki ne bodo upoštevali sklepov in priporočil vlade za znižanje plač, jih bomo zamenjali ali pa bomo sprejeli zakon, ki bo urejal to področje, je bil jasen Lahovnik. Nekateri nadzorniki naj bi bili namreč v dvomih.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Glede sklepa in priporočil vlade o znižanjih sejnin nadzornikov državnih podjetij in plač, odpravnin in nagrad upravam podjetij, ki so v državni lasti, Lahovnik še zbira odzive. Za zdaj je na tem področju odziv nadzornikov pozitiven, vendar pa nekateri postavljajo vprašanja, na kakšni podlagi je bil sprejet ta sklep vlade ali pa so v dvomih pri upoštevanju tega sklepa in priporočil, je pojasnil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. "Če bodo nadzorniki v dvomih, bom predlagal njihovo razrešitev,“ je bil glede tega vprašanja jasen. Lahovnik pričakuje, da bodo nadzorniki razumeli sklepe in priporočila vlade, saj "če ne razumejo sklepov vlade, kako bodo potem nadzorovali pomembne državne institucije“.

Zakon o plačah nadzornikov?

Predsednik vlade Borut Pahor
Predsednik vlade Borut Pahor FOTO: Damjan Žibert

Če se bo nejasnost stopnjevala in nadzorniki ne bodo upoštevali priporočil in sklepov vlade, potem bo vlada razmislila tudi o zakonski iniciativi in to področje uredila z zakonom, je povedal predsednik vlade Borut Pahor. Ob tem je pojasnil, da se nekatera izhodišča za tak zakon že pripravljajo.

Spomnimo

Kot je znano, naj bi se članom nadzornih svetov v gospodarskih družbah in javnih zavodih sejnine prepolovile, nadzorniki pa se bodo morali do konca leta 2010 odpovedati nagradam iz naslova dobička družbe.

Vlada je sprejela tudi priporočila glede plač, nagrad in odpravnin članov ter predsednikov uprav družb. V malih družbah je izhodišče za plačo največ trikratnik, v srednjih družbah štirikratnik, v velikih družbah pa petkratnik povprečne plače v dejavnosti.

Nagrade članom in predsednikom uprav so omejene na največ dve bruto plači letno, pri čemer naj bi se upoštevalo kazalce uspešnosti, izboljšanje položaja posamezne družbe, primerjavo dobička in izboljšanja kapitala družbe glede na sorodne družbe v panogi, gibanje dobička glede na preteklo leto, povečanje izvoza in odpiranje novih delovnih mest.

Odpravnina je omejena na največ šestkratnik povprečne mesečne plače posameznika, ki je do nje sicer upravičen le v primeru, če družbo zapusti in je razrešen iz nekrivdnih razlogov. Če bo ostal v podjetju, mu odpravnina ne pripada.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domoljub111
12. 03. 2009 15.55
pingala... maš prav, kar poglej lase na glavi, kako zaradi njegove pameti bežijo dol...pa ušesa so tudi ¨preč stopila¨...
pingala
12. 03. 2009 15.36
Lahovnik je bistra glava!
speady
12. 03. 2009 15.31
Brez veze kriči ta otrok.Vrgli mu bojo igračo,pa bo utihnil.
Domoljub111
12. 03. 2009 15.29
dr. Lahovnik...na tejle fotki mi deluješ močno zdelan... da o Pahorju ne bom izgubljal besed...kot naslovnica knjige Moj rajh...
Zlobni
12. 03. 2009 15.29
še ena napoved kadrovskih čistk torej... dajte to pomaknit med stare novice pa bodite pozorni na plače in vnaprej dogovorjene odpravnine novo nastavljenih šefov, poptv! to bodo resnične novice ki res zanimajo javnost.
joze6
12. 03. 2009 15.08
BRAVO LAHOVNIK ČE TI PA TO USPE SI PA NAJVEČJI GENIJ NA SVETU SAMO TO JE TREBA TAKOJ ŽE VČERAJ IN TO ZA 100% ŠE ITAK BODO IMELI NEKATERI 10 000 eur plače .
tripet
12. 03. 2009 15.08
Istočasno pa jim omogoča astronomske odpravnine. Veselinovič naprimer.
KomentarDOO
12. 03. 2009 14.50
Vlada se spušča na spolzek teren!
ivo55
12. 03. 2009 14.49
Brez oklevanja je potrebno sprejeti regulativo z ustreznimi sankcijami za opustitve vestnega dela in prizemljiti mnoge vsega sposobne domišljavce preko brezkompromisne odškodninske odgovornosti. .