Gospodarstvo

Vizjak kritičen do Lahovnikovih načrtov

Ljubljana, 23. 01. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetja bodo pomoč dobila najprej jeseni, nevarnost takšnega razdeljevanja sredstev pa je tudi, da bodo nekateri denar dobili, drugi pa ne, ministru Lahovniku očita Vizjak.

Prejšnji gospodarski minister Andrej Vizjak v odzivu na predstavitev nalog ministrstva za gospodarstvo v letošnjem letu poleg očitka, da bo pomoč za podjetja pozna in selektivna, izpostavlja tudi ministrovo odločitev, da bo prenesel področje elektronskih komunikacij na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. To se mu zdi neustrezno, saj da je treba na področju elektronskih komunikacij še veliko storiti na regulativnem področju.

S prenosom področja bi se na visokošolsko ministrstvo prenesla tudi finančna sredstva, namenjena razvoju širokopasovnih omrežij v Sloveniji, ki da je pomemben gospodarski projekt in tudi ukrep za povečevanje konkurenčnosti gospodarstva.

Lahovnik na pomoč podjetjem

Ena prednostnih nalog ministrstva za gospodarstvo bo uspešna izvedba ukrepov za pomoč podjetjem, kar pa je odvisno tudi od uspešnosti države pri pridobivanju sredstev v tujini. Ministrstvo si bo, kot je dejal minister Matej Lahovnik, prizadevalo za uspešno izvedbo sprejetih ukrepov, med njimi za ohranjanje razvojne aktivnosti podjetij, izboljšanje likvidnosti malih in srednje velikih podjetij ter poenostavitev postopkov pri razpisih.

Lahovnik je napovedal novo spremembo zakona o gospodarskih družbah, ki se bo nanašala na nagrajevanje članov nadzornih svetov.
Lahovnik je napovedal novo spremembo zakona o gospodarskih družbah, ki se bo nanašala na nagrajevanje članov nadzornih svetov. FOTO: 24ur.com

Za spodbujanje programov podjetništva in konkurenčnosti bodo namenili skupaj 216 milijonov evrov, od tega dodatnih 70 milijonov evrov, sicer predvidenih za leti 2014 in 2015. Minister je izpostavil tudi dokapitalizacijo SID banke, ki je že izdala za 500 milijonov evrov obveznic, in Slovenskega podjetniškega sklada, kjer so sredstva rezervnega sklada povečali za 10 milijonov evrov.

Predvidena je tudi ustanovitev prvega sklada tveganega kapitala, v katerem bo sprva 35 milijonov evrov.

Glavni problem v Sloveniji je po ministrovih besedah trenutno pomanjkanje likvidnosti. Veliko je odvisno od uspešnosti prodaje obveznic na mednarodnih finančnih trgih v januarju (decembra niso bili uspešni); v primeru neuspeha bi lahko imela država likvidnostne težave, kar bi sprožilo potrebo po drastičnih strukturnih ukrepih. Poleg tega Lahovnik omenja možnost "scenarija B", po katerem bi lahko Banka Slovenije v tujini naložene rezerve prenesla v Slovenijo, vendar pa da je to stvar centralne banke.

Med ukrepi za reševanje finančne krize je po besedah državne sekretarke na ministrstvu Darje Radić ministrstvo konec leta povečalo sredstva za razpis za sofinanciranje nakupa nove tehnološke opreme v letu 2009 za 16 milijonov na 26 milijonov evrov. V okviru razpisa bodo financirali 224 projektov. Poleg tega je poenostavilo postopke za črpanje sredstev iz evropskih strukturnih skladov.

Ministrstvo bo po besedah Radićeve spremljalo razvoj dogodkov in po potrebi pripravilo nove ukrepe.
Ministrstvo bo po besedah Radićeve spremljalo razvoj dogodkov in po potrebi pripravilo nove ukrepe. FOTO: 24ur.com

V začetku februarja bodo objavili nekoliko spremenjen razpis za garancije za zavarovanje bančnih kreditov, ki vključuje tudi možnost subvencije obrestne mere. S tem naj bi malim in srednje velikim podjetjem olajšali pridobitev kreditov brez dodatnih zavarovanj. Pri razpisu so poenostavili postopke prijave in prilagodili merila za ocenjevanje podjetij. Njegova vrednost je 50 milijonov evrov.

Pri ekonomskih odnosih s tujino bodo nadaljevali z aktivnostmi za članstvo v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, pri čemer Lahovnik pričakuje intenzivna in zahtevna pogajanja.

Lahovnik je napovedal novo spremembo zakona o gospodarskih družbah, ki se bo nanašala na nagrajevanje članov nadzornih svetov. Sedaj je nadzornike mogoče nagrajevati tudi iz dobička družbe, kar je po ministrovem mnenju "neživljenjska in vsebinsko nesmiselna rešitev".

Sprememba zakona o državni upravi naj bi prinesla reorganizacijo resorjev. Med drugim naj bi področje elektronskih komunikacij preselili na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, pri čemer bi vprašanja, ki so "tako ali drugače vezana na problematiko upravljanja družb, kot sta Telekom in Pošta, ostala na ministrstvu za gospodarstvo".

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
26. 01. 2009 08.30
Mar ni žalostno, da tako odgovorne resorje vodijo tako nesposobni kadri!?....pa danes že znate odgovoriti, kaj bo z obljubami, danimi pred volitvami? ..za sedaj nič ne kaže v tej smeri! In Blanka ima prav, česar se lotijo psevdolevičarji, propade.
grandfelix
26. 01. 2009 08.14
Hahahaha "področje elektronskih komunikacij na ministrstvo za visoko šolstvo" Kako Golobič nemora pozabiti elektronskih telekomunikacij :))) Zanimivo! Dejansko se res vračamo 10 let nazaj!!!
unikat.33
25. 01. 2009 08.55
Tale Vizjak se naj neha sprenevedat! Tudi za Palomo "baje ni nič vedel", kakšne svinjarije zganja tam vodstvo, potem pa se je novinarki zgovarjal, da zato ni prišel red delat v firmo, ker ga ni vodstvo povabilo. Pred koncem mandata pa je vseeno prišel zijale past in se delat nevednega ... NIČVREDNI LOPOV VIZJAK!!!!!
vsevid
24. 01. 2009 14.15
PA kaj bi ta vizjak očital ,zgleda kot PRAŠIČEK.
Buena Vita
24. 01. 2009 12.25
direktorica ti si pa tako pametna sej ni hudič, zato pa gre vse k vragu,ko iščete tam ki ni za bavčarja bom povedala le eno,,;;,nič ne verjamem ker tam v BENZU imajo botri lovke,bavčar je nastavljena lutka,kateri bomo nekega dne hvaležni,ker je preprečil kr nekaj razprodaj slovenskega premoženja,vsaj za hotele KOPER je zagotovo,ker je bil neposredno vpleten,drgač bi že bili v talijanskih rokah. SOČA JE ŽE,VSE KAR SD-JEVI BIMBLJNI PRIMEJO V ROKE-PROPADE-GRE V REMENGO,IN ZET KAČINARI JE SD-JEV ZET,PUCERJEV MALO POGLEDAT PO FINACAH PUCERJEVIH ,PA BODO SLIKE SKRISTALIZIRANE,PA KOSMINATOV,IN ŠE JE ;;;
direktorica
24. 01. 2009 09.22
sem na NLB v maniri vprašala za odlog kredita in so mi rekli, da se ne pišem BAVČAR.......tako da odgovor na dileme že veste
direktorica
24. 01. 2009 09.18
in še to-če gospoda iz NLB in NKBM nista vedela kaj prinaša financiranje prevzemov (tajkunov) potem sta izobrazbo KUPILA in sta nesposobna.....zato jih lahko odpustijo iz krivdnih razlogov-brez lažnjivih prikazov uspešnosti, gresta lahko brez odpravnine (škodo pa poravnata iz svojega žepa)
direktorica
24. 01. 2009 09.13
pincopalino-LAHOVNIK ni dolenc-jedel pa dosti pil je Vizjak edini, ki dejansko prinaša spremembe-je Lahovnik...sicer počasi.....poleg dokapital. SIB bi bilo potrebno reorg. NLB....... NKBM,,(menjave nadzornih svetov),in spodbuditi potrošnjo (investicije) tudi malim ljudem- v slo se v upravah in nadzornih svetih vrtijo isti ljudje, vsak vsakemu stolček drži-ala BAvčar gospodarstvenikov, ki hočejo obogateti na račun državnih bank, je kar nekaj......................v ospredju so osebni interesi posametnikov..........v katerih ni ideje za dobrobit vsakega človeka- vsak povprečen človek ve, kar bi morala vedeti predsednika uprav NKBM in NLB..........in ko ugotovite, da sta oškodovala gosp.družbo ki jo vodita...škodo izterjati iz njunega osebnega premoženja in premoženja nadzornega sveta,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,in veste zakaj je taka pravičnost ILUZIJA..?
rk1980
24. 01. 2009 09.03
Vizak se raje naj vpraša kaj je naredil s Palomo, in kje so njegove obljube, mislim da bi moral odgovarjati zato ne pa sedaj pljuva pop drugih, pomete naj pred svojim pragom je kaj za počistit
Darko32
24. 01. 2009 07.05
Andrej Vizjak naj raje počisti pred svojim pragom.
TFerarri
24. 01. 2009 06.45
Samo še tole čakam, da bojo naši poslanci v parlamentu izglasovali točko zakona po kateri po preteku njihovega mandata dobijo "zasluženo" doživljenjsko rento.
Pincopalino
24. 01. 2009 06.08
Laqhovnik je majhen ameriški petelinček, kot je znano skompleksiran do kraja zaradi svoje velikosti. Drugače pa dela sramoto dolencem, je Janševa marjoneta. Ko je bil on gospodarski minister od tega danes nimamo niti enega pozitivnega rezultata. Videl si ga le kadar je bilo kaj za pit in pojest ali češ on v visoki družbi. Koliko krat je obiskal mala podjetja in se pogovarjal z njimi. Nikoli. On je živel v iluzijah ministrstva. Lahovnik ima prave vsmeritve zato bi dobro, da janševci pomagate te naloge reševati ne pa nonstop uničevati rodoviten plod. Tako kot to ima namen janševa opoizicija delati to ni konstruktivno za našo Slovenijo. Kaj niso ti isti janševci govorili naredimo Slovenijo malo Švico? Sedaj ko so jo popolnoma uničili je to delo? Imeli ste zlato priliko jo narediti, a ste Slovenijo prodali Vatikanu in sedaj kje je pot nazaj? Slovenski narod je utrujen vašega uničevanja zato pustitie sedanjo vlado naj vodi ker ima pravo vizijo za vso Slovenijo ne samo za nekatere.
robocop1
24. 01. 2009 05.53
dejkometod !!! dober komentar ,tocno tako je.matej lahovnik je vreden spostovanja. se vec takih kot je matej lahovnik
Prlek007@
24. 01. 2009 04.26
Pajtlerblanka... kaj pa ti znaš pocuzat?
Magdalena Mitrovic
24. 01. 2009 01.20
Vizjak je pijanec ,menda je to že znano in provokator.
mac4_m
24. 01. 2009 00.38
lahovnik pa veselinovič, ja mogoč bo pa zdej marmal olastninu še pol slovenije...
Buena Vita
23. 01. 2009 23.30
LAHOVNIK ŠE DUDKE NEZNA POCUCLJAT,KAJ ŠELE KAK PAMETEN UKREP POGRUNTAT JA,ZATO PA PODPISUJE SUMLJIVE DIPLOME,JE VERJETNO DIPLOMIRAL V ZAGREBU
okcorral
23. 01. 2009 23.25
Ti Lahovnikovi ukrepi so nateg za rajo in spadajo v rang raznih kavic ipd.
Mat Sap
23. 01. 2009 23.16
nej se prjatli vvrnrjo pa bo bo ce se3 da
juventus
23. 01. 2009 22.07
Vsa Podjetja v tej Državi kradejo na veliko , da o utaji DAVKOV , ne govorim !!!!!!!!