Gospodarstvo

VIDEO: Kutin: Namen podražitev ni varčevanje

Ljubljana, 28. 10. 2008 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZPS menijo, da spremembe tarifnega sistema obračunavanja elektrike dejansko ne pomenijo varčevanja električne energije. V Greenslo pa bodo vlado zaradi neukrepanja ob podražitvah tožili.

Na ZPS niso zadovoljni z novim tarifnim sistemom zaračunavanja elektrike.
Na ZPS niso zadovoljni z novim tarifnim sistemom zaračunavanja elektrike. FOTO: POP TV

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so izrazili nezadovoljstvo s spremembami tarifnega sistema obračunavanja elektrike, saj, kot meni predsednica zveze Breda Kutin, njen namen ni varčevanje z energijo. Poleg tega pa se v ZPS bojijo, da bodo distributerji kazni varuha konkurence prenesli v končne cene električne energije.

Elektro Gorenjska bo konec oktobra začel večjim gospodinjskim odjemalcev električne energije zaračunavati poseben dodatek za visoko porabo, hkrati pa bo začel obračunavati storitve vodenja računa. To bo za porabnike pomenilo zvišanje stroškov, čeprav bo cena elektrike ostala nespremenjena. Elektro Ljubljana pa bo 1. novembra uvedel progresivni način obračunavanja električne energije za gospodinjske odjemalce. Račun za energijo bo povprečno višji za približno devet odstotkov.

Tudi najmanjšim porabnikom se bo elektrika podražila za šest odstotkov

Da distributerji z varčevanjem energije ne mislijo povsem resno, je denimo dokazal Elektro Ljubljana z ukinitvijo možnosti plačevanja elektrike po dejanski porabi. Zdaj je treba za to storitev plačati 2,40 evra mesečno, čeprav stanje števca sporočajo potrošniki sami. Ob tem je Kutinova opozorila, da potrošniki bolj varčujejo, kadar storitev plačujejo po dejanski porabi.

Tarifni sistem Elektra Ljubljana je precej zapleten in še najbolj spominja na progresivno davčno lestvico, je ugotovila. Opozorila je na nove "storitve", kot je denimo vodenje računa, zaradi katerega se bo elektrika tudi najmanjšim porabnikom podražila za približno šest odstotkov. Pri spremembah tarifnega sistema bi morali po njenih besedah tudi upoštevati, da lahko v enem gospodinjstvu živi več generacij. Nov tarifni sistem bo prav tako nesorazmerno prizadel družine z več otroki in tiste, ki že varčujejo in na primer uporabljajo toplotne črpalke.

V Greenslo bodo zaradi podražitev elektrike tožili vlado

V Elektro Gorenjska bodo nov tarifni sistem začeli uporabljati konec oktobra. V Elektro Ljubljana pa bodo 1. novembra uvedli progresivni način obračunavanja električne energije.
V Elektro Gorenjska bodo nov tarifni sistem začeli uporabljati konec oktobra. V Elektro Ljubljana pa bodo 1. novembra uvedli progresivni način obračunavanja električne energije. FOTO: POP TV

Združenje Greenslo bo zaradi neukrepanja ob zadnjih dvigih cen električne energije na Evropskem sodišču tožilo slovensko vlado, je napovedal predsednik Greenslo Vojko Bernard. Po njegovih besedah bodo višje cene prizadele tiste, ki zmanjšujejo proizvodnjo toplogrednih emisij in uvoz fosilnih energentov ter večajo rabo obnovljivih virov energije.

Po njihovih podatkih se je v preteklih petih letih kar nekaj slovenskih graditeljev odločilo vgraditi toplotne črpalke z rabo energije zemlje ali energije podtalnice za potrebe ogrevanja, hlajenja in pripravo tople sanitarne vode. Dvig cene električne energije bo zdaj zanje enak kot za druge, kar pomeni 'klofuto' vsem, ki so prvi začeli zmanjševati proizvodnje toplogrednih emisij.

Cena za kilovat električne energije, porabljene za delovanje klimatske naprave ali električne naprave za ogrevanje stanovanja in tople sanitarne vode, ne more in ne sme biti enaka ceni kilovatu, porabljenemu za delovanje toplotne črpalke. S toplotno črpalko namreč hkrati z rabo obnovljivega vira energije izvajajo vse funkcije – ogrevanje, topla sanitarna voda in tudi hlajenje v poletnem času, poudarjajo v Greenslo in IOVE Kranj.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
01. 11. 2008 09.36
Da družboslovci nategujejo državljane po dolgem in počez je jasno.. Varčevanje z novo Komunistično partijo bo izgkedalo takole.. Sedaj Kup plastiker predlaga mladim ,da bi 45 let vlagali v tri sklade za Penzijo, da bi se na strarost potegnili za Ku.rac...če bi jim še šploh ustal ker bi bili tako stari da ga še videli ne bi.....Kup mejkapa.. bi celo tako varčeval, da bi se delavvec jar zvrnil v jamo naslednji dan po upokojitvi... Je pa pri tem varčevanju nekaj narobe,,nič pa ne bi varčevali, Cerkveni, Kulturniki, Družboslovci, v Pravosodnih sistemih in Občinah..za njih je jasno in tudi norlmalno to, da niso nikoli delali. in tudi ne bodo saj kot C**** samo tečnarijo za denar...?&039; Šparali smo celo tako, da imamo edini na svetu 300 Občin na dva milijona Državljanov kjer dan na dan razmišljajo kako bi pobrali državljanom čisto vse do zadnjega Evra in bi seveda oni šparali za njih.. In tudi tej Cvikerašici delo ne bi škodilo, bi imela saj manjši trebuh in seveda kakšen kilogram manj..na sliki se nič ne vidi da bi ta kaj \" Šparala \" Mojlah
sg1@siol.com
01. 11. 2008 09.36
zveza potrošnikov pa je po moje brezveze saj sam nekaj stokajo pa jokajo konktretnega pa nič, na vem zakaj enkrat na poveste jasno in glasno da je inflacija v sloveniji po uvedbi evra približno 50 do 100 procebntov, vzemite v roke kataloge trgovin izpred dveh let pa primerjajte cene pa bo vse jasno,meni je jasno že dolgo časa da je 6 procent čita laž in zavajanje.
sg1@siol.com
01. 11. 2008 09.33
klasik dobro si napisal toda to pri nas ni možno ker slovenija pač ni pravna država
Uporabnik113189
28. 10. 2008 17.11
lexluthor, prav preprosto je sprehajanje od enega distributerja do drugega. Žal elektrika niti najmanj ni podobna svežim žemljam. Rezultat vsega tega sranja bo samo še dražje cene za potrošnika..Rad bi dal pripombo glede racionalizacij. Le komu se poleg vseh obveznosti preko celega dne še zdi vredno ukvarjati še z distributerji in celo knjigo drobnega tiska. Ali res nič več ne znamo narediti preprosto? Kot da življenje že samo po sebi ni dovolj težko. Imam predlog.. Ustanovi naj se centralna spletna stran z odjemom elektrike, na kateri so vsi ponudniki. Vsak registriran uporabnik se lahko vsak trenutek odklopi ali priklopi na katerega koli operaterja. To bi bilo res konkurenčno. Za vsako prekinitev naj se omogoči tožba, ki je rešena v sedmih dneh. V kolikor so zaradi neprimerne dobave nastale okvare na gospodinjskih aparatih ali instalacijah, jih lahko zamenjam na stroške operaterja v roku enega tedna.. Kakovost meri posebna naprava v omarici poleg ure. Kakovost in izpade je možno odbiti od računa do polovice zneska. Potem se z operaterji strinjam. Sicer je vse skupaj ena sama natega..
fantodfare
28. 10. 2008 16.58
Lexluthor, kam bo šel drugam, ker bodo vsi zaračunavali strošek vodenja računa. Katera banka pa ne obračunava vodenja računov! Samo to je problem, ker država dovoli vodenje teh računov! Že za svak pasji koorac moraš že nekomu plačat. A je to kaj drugače od tiste mitnine, ki jo pobirajo mafijci.
LexLuthor
28. 10. 2008 16.50
Strošek vodenja računa je strošek tistega, ki vodi račun. Te storitve jaz dodatno nisem naročil in če do sedaj to ni bil strošek, kaj se je spremenilo? Bomo šli k drugemu distributerju, ki tega ne bo zaračunaval. Enostavno!
Tonček Balonček
28. 10. 2008 15.36
Ampak zakaj storitev vodenja računa ne zaračunavajo vsi, ki izdajajo račune, končno ne lke RTV, Vodovodarji in ostala komunala, enako bi bilo tui v trgovinah in sploh povsod, kjer izdajajo račune, saj gre za strošek, ki očitno do zdaj ni bil vkalkuliran v račun! Lahko nam pa zaračunajo še pošnino, prevotze na delo fakturistov in še kaj! To so vse stroški, ki verjetno niso zajeti v predmetu fakture, ampak so neposredno bremenili izdajatelej računa! Le kako, da s etega ni spomnil nihče prej. Če bo RTV vsakemu električnemu uporabniku, ki prejema tudi račun za RTV zaračunavala če stroške vodenja računa, bo takoj kasirala kakšnih pol mio EUR mesečno, kot banke in pošte, ki spreejmajo položnice in trajnike!