Gospodarstvo

Krkina delnica več kot tisoč evrov

Novo mesto, 05. 07. 2007 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji so podprli predlog, da se za lanske dividende nameni skupno 27,76 milijona evrov.

Krka beleži dobro prodajo na trgih zahodne Evrope.
Krka beleži dobro prodajo na trgih zahodne Evrope. FOTO: POP TV

Na skupščini, kjer je bilo navzočega 36,76 odstotka kapitala, so lastniki Krke skoraj soglasno podprli vse predlagane sklepe uprave, med drugim tudi sklep o delitvi lanskega bilančnega dobička v višini 103,34 milijona evrov in sklep o spremembi statuta, ki omogoča cepitev delnic.

Jože Colarič
Jože Colarič FOTO:

Predsednik uprave Krke Jože Colarič je povedal, da je dividenda za lansko leto za 16,2 odstotka višja od tiste, ki jo je družba izplačala lani. Ob tem je poudaril, da je Krka v prvih šestih mesecih letos ustvarila dobre rezultate, saj so se prihodki na ravni družbe zvišali za 13 odstotkov na 344 milijonov evrov, na ravni skupine pa za 14 odstotkov na 392 milijonov evrov.

Rusija dober odjemalec

Največjo rast je družba v prvem letošnjem polletju ustvarila na trgih zahodne Evrope, predvsem v Veliki Britaniji in Nemčiji. Dobro prodajo pa Krka beleži tudi na Madžarskem, v Romuniji, Ukrajini in na Češkem. Rusija je še vedno najpomembnejši posamični trg za novomeško družbo, prodaja na tem trgu pa je znašala skoraj toliko kot v enakem lanskem obdobju. Krka je po Colaričevih besedah v Rusiji v prvem letošnjem polletju naletela na nekaj težav pri plačilih, vzrok pa je bilo znižanje izdatkov ruske zdravstvene blagajne, a je družba te prihodke uspešno nadomestila z več prihodki z naslova samoplačnikov.

55.000 lastnikov

Colarič je še dejal, da bo Krka, ki je lani za investicije namenila 107 milijonov evrov, letos za te namene porabila 130 milijonov evrov. Kot glavna projekta je izpostavil dokončanje obrata za proizvodnjo injekcij in investicije za povečanje proizvodnih zmogljivosti. Krka ima sicer v svoji lastniški strukturi 55.000 lastnikov, od česar je velika večina fizičnih oseb. Z izglasovanim sklepom o cepitvi delnic in s tem njeno lažjo dostopnostjo, saj je Krkina delnica zdaj vredna več kot 1.000 evrov, pa v družbi pričakujejo še več malih delničarjev.

Letos bo Krka za investicije namenila 130 milijonov evrov.
Letos bo Krka za investicije namenila 130 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Delničarji, ki bodo dividende prejeli v 60 dneh od skupščine, so podprli tudi razdelitev osnovnega kapitala na 35.426.120 delnic oziroma desetkrat več, kot jih je zdaj, poleg tega pa so podelili tudi razrešnico upravi in nadzornikom. V okviru predloga za spremembe statuta so delničarji tudi podprli sklep, da se mandat upravi s sedanjih petih let zviša na šest let, mandat nadzornikov pa s štirih na pet let.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomaz.praznik@petrol.si
11. 07. 2007 14.13
KRKA je zgodba o uspehu. Novi direktor uspešno nadaljuje strategijo predhodnjega. Pripomogle so tudi dobljene tožbe v AMERIKI.
PraviSvobodnjak
07. 07. 2007 23.30
Jaz sem "belček" in sem lastnik določenega števila delnic Krke. Ne vidim pa, zakaj bi bila to prevara s certifikati. Za sedanji uspeh Krke pa komunajzerji nimate nič zaslug. Krka mora poslovati kapitalistično. Ne vem pa, kje tukaj vidite prevaro s certifikati? Zakaj pa ste poslušali Mencingerja, ki vas je nategnil? On je želel rdečim direktorjem kar podariti podjetja, medtem, ko drugi sploh ne bi imeli možnosti priti zraven. S certifikati pa smo dobili to možnost vsi.
pomi@auspuh.com
07. 07. 2007 16.35
kakšne prevare? to je firma, ki so jo ustanovili komunajzerji. in enostavno dela. prodaja pa drugim komunajzerjem - rusom. kje ste pa belčki z vašimi zgodbami o uspehu?
ivo55
06. 07. 2007 16.30
višek prevare s certifikati