Gospodarstvo

Krke ne tožijo več

Ljubljana, 03. 11. 2006 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novomeška Krka je z izvensodno poravnavo rešila spor glede patenta s francoskim farmacevtskim podjetjem.

Novomeška Krka in francoska družba Les Laboratoires Servier sta vse spore glede patenta, ki ščiti perindopril sol v kristalni obliki alfa, zaključili z izvensodno poravnavo. V skladu s tem bosta umaknili vsa pravna sredstva, ki sta jih v zvezi s patentom v različnih državah vložili ena proti drugi, je Krka objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Slovensko podjetje bo tako na podlagi sklenjene poravnave tržilo produkt z učinkovino perindopril sol v kristalni obliki alfa na trgih Slovenije, Madžarske, Poljske, Litve, Latvije, Slovaške in Češke.

Krka je julija javnost obvestila, da je družba Les Laboratories Servier na okrožnem sodišču v Ljubljani vložila tožbo zoper družbo Salus, ki trži izdelek Krkine hčerinske družbe na Poljskem Krka-Polska Prenessa. Šlo naj bi za domnevno kršitev njihovega patenta v povezavi z učinkovino
perindopril na območju Slovenije. Ker je tožeča stranka predlog za izdajo začasne odredbe vložila po preteku zakonsko določenega roka, je okrožno sodišče oktobra zahtevo zavrglo kot prepozno.

Konec julija je francoska družba skupaj z britansko družbo Servier Laboratories Limited of Fulmer Hall tudi na sodišču v Londonu vložila tožbo zoper Krko in Krko-Polska, ker naj bi šlo za kršitev patenta, katerega predmet je postopek pridobivanja ene od vmesnih spojin aktivne učinkovine perindopril. Krka-Polska tedaj izdelkov z učinkovino perindopril v Veliki Britaniji ni prodajala, je pa načrtovala njihovo prodajo v letošnjem avgustu.

Nasprotno tožbo na ugotovitev ničnosti tega patenta je vložila tudi Krka in sodišče v Londonu je oktobra toženim strankam prepovedalo promocijo in prodajo Krkinih izdelkov, ki vsebujejo aktivno učinkovino perindopril soli v kristalni obliki alfa, v Veliki Britaniji.

Poleg tega je družba Les Laboratories Servier vložila tožbo tudi zoper družbi Krka Magyarorszag in Krka Polska ter predlagala izdajo začasne odredbe za prepoved trženja izdelka prenessa na Madžarskem. Sodišče v Budimpešti je predlog zavrnilo, ker je ocenilo, da verjetnost kršitve patenta tožeče stranke ni bila dokazana.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vatre
03. 11. 2006 17.23
na dobro novico se je ljubljanska borza odzvala smo z 0,72% padcem krkine delnice. Običajno je bil padec ob takih novicah še večji. Naj razume kdor more.