Gospodarstvo

Krka z naj šefom

Ljubljana/Maribor, 05. 10. 2006 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najboljši slovenski menedžer je Jože Colarič. Krkine delnice pod njegovo taktirko dosegajo rekordne vrednosti.

Jože Colarič, ki letno v tujini na službenih poteh preživi okoli 90 dni.
Jože Colarič, ki letno v tujini na službenih poteh preživi okoli 90 dni. FOTO:

V Mariboru se začenja dvodnevno tradicionalno Jesensko srečanje Združenja Manager, ki bo prvi dan posvečeno obvladovanju poslovnih tveganj, drugi dan pa iskanju načinov za večjo inovativnost. Na srečanju bodo podelili priznanje Manager leta 2006, ki ga bo prejel predsednik uprave Krke Jože Colarič.

Prvi mož Krke pride v službo najpozneje ob 6.30 uri, za podjetje pa dela 18 ur dnevno, trdijo Colaričevi sodelavci, poročajo Finance. Predsednik uprave uspešnega novomeškega podjetja je strog in dosleden, delati z njim pa je zahtevno, dodajajo. Najstrožji in najdoslednejši pa je do sebe, poudarjajo.

Krka in celotna skupina sta sicer v letošnjem prvem polletju poslovali v skladu z načrti ter presegli lansko polletno prodajo. Skupina Krka je z 82,3 milijarde tolarjev prodajo iz prvih šestih mesecev lani presegla za 25 odstotkov, družba Krka pa z 72,7 milijarde tolarjev za 23 odstotkov. Polletni dobiček iz poslovanja skupine Krka znaša 19 milijard tolarjev, čisti dobiček pa 12,4 milijarde tolarjev, kar predstavlja 23-odstotno rast glede na enako lansko obdobje.

Mesto predsednika uprave Krke je Colarič zasedel 1. januarja 2005, ko je zamenjal dolgoletnega prvega moža podjetja Miloša Kovačiča.

Minister Vizjak o tveganjih

Srečanje Združenja Manager bo odprl minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki bo spregovoril o vplivu države na poslovno tveganje, precej pozornosti pa bo verjetno pritegnila tudi okrogla miza o obvladovanju finančnih in pravnih neznank, na kateri bosta poleg Vizjaka med drugim sodelovala predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in nekdanji vodja delovne skupine za umik KAD in SOD iz gospodarstva Peter Groznik.

Včeraj je Krkina delnica dosegla rekordno vrednost. Enotni tečaj je bil ob koncu trgovanja na borzi za dva odstotka višji. Za delnico je bilo treba odšteti 181.600 tolarjev, vendar pa so se posli sklepali tudi po 183.000 tolarjev. Krka je tako od začetka septembra pridobila kar 15 odstotkov, piše časnik Finance.

Drugi dan srečanja bo začel Evropski komisar za znanost in razvoj Janez Potočnik s predavanjem na temo Evropa potrebuje inovacije, inovacije potrebujejo Evropo, srečanje pa se bo končalo s posvetom Kako ujeti inovativnost. Na njem bodo poleg Potočnika med drugim sodelovali tudi predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, direktorica Trima Tatjana Fink, predsednik krovne managerske organizacije CEC Georges Liarokapis in Hugo P. Tschirky, direktor Centra za znanost podjetij in profesor inovacijskega managementa na Švicarskem zveznem inštitutu za tehnologijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.