Gospodarstvo

Križanič: Vodstvo vodi Istrabenz v stečaj

Ljubljana, 14. 05. 2009 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Banke upnice ne morejo vplivati na odločitve lastnikov Istrabenza, dokler podjetje ne pride v stečaj, je povedal Križanič. Presenečenje nad imenovanjem nove uprave je izrazil tudi Pahor.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Odnos bankirjev do Istrabenza je tak, da na odločitve lastnikov Istrabenza ne morejo vplivati dokler podjetje ne pride v stečaj, je povedal minister za finance France Križanič in dodal, da "lastniki s svojim konfliktnim odnosom do upnikov ustvarjajo tak položaj, da bo prišlo do stečaja“. Kot je še povedal Križanič bi banke Istrabenz rešile veliko lažje, če ne bi prišlo do "nesmiselnih notranjih odkupov“.

Istrabenz bi bilo po njegovem mogoče rešiti, če bi obstajalo zaupanje med upniki in lastniki, vendar reševanje te družbe lahko trajalo tudi do 10 let.

Ob tem je napovedal spremembo zakona o stečaju, po katerem bodo lahko upniki podjetij, ki se bodo znašla pred stečajem, dobili možnost, da prevzemajo podjetje in speljejo stečajni postopek oz. ga prej rešijo.

Presenečenje nad imenovanjem novega vodstva Istrabenza, pa je izrazil tudi Pahor. Kot je dejal ponavadi ne komentira odločitev imenovanja vodstva podjetij, tokrat pa da si je dovolil izjemo.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danaaajaaa
15. 05. 2009 10.20
Saj so si podaljšali svoj status samo zato da bodo čez en mesec opravičeni do odpravnin! Sramota! Banke naj se pa ne izgovarjajo ! Saj lahko zaplenijo premoženje če nekdo ne more plačat kar je dolžan, kajne? Kaj je tukaj tako kompliciranega?
manco-capac
14. 05. 2009 20.58
A zdaj nas pa še Borat preseneča. Če so ogroženi državni interesi (ber interesi bank v večinski državni lasti), potlej naj državni organi opravijo že enkrat svojo dolžnost, če pa niso, se mu pa ni treba niti čuditi!
intel1
14. 05. 2009 20.15
nadzorniki je enako ali še slapše kot politkomisarji, le do kdaj bodo slovenceljni trpeli to zavajnje in drhal. počas a pršu bo dan ko bodo na ulicah zaropotali delavčki, kmetje in ostal ter počistik to kapitalistično drhal. revolucija
samorastnik
14. 05. 2009 17.57
Vse te vodilne in nadzornike nagnat iz ISTRABENZA. Bvnčarja obesiti za reklamno zastavo ... Predsednika nadzornega sveta pa postaviti za čuvaja zastave... Saj so naredili škodo ,ki jo ne bo nihče popravil... Barabe nesposobne...
DJ Suzuki
14. 05. 2009 17.51
Kaj se delate nevedne? Topic. Smelt? Baučar Benz. Mafija, rdeče - bela!
agakhan
14. 05. 2009 16.50
Končno odziv vladnih predstavnikov na škandal v Istrabenzu. Napoved Križaniča kupim. Še vedno pogrešam izjavi ob podobnem primeru Šrota izjemno glasnih Golobiča in Lahovnika.
Josko82
14. 05. 2009 16.44
Pa naj gre v stečaj.. itak ma nekje 5 zaposlenih vsega skup :P
Ranunculus
14. 05. 2009 16.43
Banke upnice ne morejo vplivati na odločitve lastnikov Istrabenza, dokler podjetje ne pride v stečaj, je povedal Križanič. Lahko pa vplivajo na svoje odločitve o poplačilu iz zavarovanj...