Gospodarstvo

Križanič: Posojilni krč bo popustil

Ljubljana, 27. 01. 2009 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z izvajanjem vladnih ukrepov bo kreditni krč bank popustil, je prepričan Križanič. V nasprotnem primeru bodo pripravili nove spodbude. Napovedal je tudi višje trošarine.

Finančni minister Franc Križanič pričakuje, da bo posojilni krč z izvajanjem ukrepov, ki jih je doslej pripravila vlada, popustil, v nasprotnem primeru pa napoveduje dodatne ukrepe za spodbuditev kreditne aktivnosti bank. "Ukrepe že pripravljamo, a je prezgodaj govoriti o podrobnostih," je povedal na novinarski konferenci.

O ukrepih tudi krizna skupina

Franc Križanič je optimističen.
Franc Križanič je optimističen. FOTO: POP TV
Mislim, da bo skupna akcija evropskih držav prispevala, da bo posojilni krč popustil in se bo začela gospodarska rast. Finančni minister Franc Križanič

Za državna poroštva, ki jih omogoča konec leta 2008 uveljavljena novela zakona o javni financah, se trenutno zanimata dve banki, a vlog še nista oddali. Čakata namreč na izdajo državnih obveznic. "Preko nekaj večje zadolžitve države bomo povečali vlogo v finančnem sektorju in tako pospešili njegovo kreditno aktivnost," je dejal minister ter dodal, da je bil odziv vlagateljev ob predstavitvi obveznice – ta bo tako tri- kot tudi petletna – zelo dober.

Poroštva bo bankam mogoče izdati v zelo kratkem času po oddaji vloge. "Če bo postopek stekel, bo posojilni krč hitro popustil, v nasprotnem primeru bodo sprejeti dodatni ukrepi," je dejal Križanič. O teh je danes razpravljala tudi t. i. krizna skupina ministrov, finančni minister pa o njih ni želel podrobneje govoriti. Dejal je le, da jih bodo izpeljali na način, da ne bi obremenjevali proračunskega primanjkljaja.

Primanjkljaj bo višji

Proračunski primanjkljaj bo znašal 2,7 odstotka BDP.
Proračunski primanjkljaj bo znašal 2,7 odstotka BDP. FOTO: Reuters
Proračunske prihodke namerava Križanič povečati z višjimi trošarinami. Vlada lahko trošarine na pogonska goriva zviša še za pet centov, kar bo tudi storila, je dejal, glede napovedanega povečanja trošarin na alkohol in tobak pa je povedal, da pogajanja in izračuni še potekajo.

Vlada bo predvidoma sredi februarja poslala v državni zbor predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se bo proračunski primanjkljaj zvišal na 2,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Na finančnem ministrstvu pričakujejo, da se bo s povrnitvijo gospodarske rasti primanjkljaj izničil, če rasti ne bo, pa bo ostal še leto ali dve.

V rebalans so med drugim vključeni za 403 milijone evrov višji izdatki za socialo ter za dva odstotka nižji materialni stroški. Ni pa še upoštevanih 30 varčevalnih ukrepov, ki jih namerava vlada sprejeti ta četrtek. 

Almunia svari 

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je manj optimističen kot Križanič. Poudaril je namreč, da posojilna dejavnost bank še vedno ne deluje, in posvaril pa je tudi, da bi propad posojilnih trgov lahko še poglobil trenutno gospodarsko krizo. "Dostopnost posojil se je od oktobra 2008 jasno zmanjšala. Trgi posojil podjetjem ne delujejo v zadostni meri oziroma banke za posojila zahtevajo nenormalno visoke cene. Propad posojilnih kanalov bi lahko še poglobil trenutno krizo," je posvaril. "Do nas prihajajo poročila o številnih primerih, ko podjetja ne morejo priti do bančnih posojil. Specifične težave smo prepoznali pri financiranju velikih infrastrukturnih projektov in na področju financiranja mednarodne trgovine," je še dodal.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vemo
26. 02. 2009 17.53
in gospod minister kako se bo to čutilo v žepih nas navednih ljudi
Buena Vita
28. 01. 2009 19.09
kriva mislila sem da je vsaj malo sposoben,hau žlahta me je tako napadla ,da naj bom raje ponosna fuj,pa tak ponos sej je total bedast,kr naj mečejo kamenje name,tud na morje ne smejo prit,ne povabim nikogar, fuj,res je,v kopru prdneš,maribor viha nos
gengal
28. 01. 2009 14.03
zelo zanimivo. to, da je pa nlb bavčarju zamrznil kredit v višini 900 mio evrov, ga pa nič ne moti??? naj kar neha jamrat o slabi kreditni aktivnosti bank. valjda, da ne morejo malim/srednjem podjetjem kredita dat, če ga pa za bavčarja šparajo. navsezadnje bomo pa itak mi - davkoplačevalci reševali takšne in drugačne bavčarje....
Dejan Krk
28. 01. 2009 13.37
Uvest trošarine na kondome pa bo keša :=) Pač državna hobotnica je prevelika,državni paraziti pohlepni do maksimuma,dnarja pa ni. In tako k vedno milijonske nagrade in bajne plače 5000e bomo financiral tisti z delavskimi plačami..... :( Nič novega,bravo vlada :(:(:(
bucymd
28. 01. 2009 12.29
pa kdo je temu tipu dal doktorat!
comment123
28. 01. 2009 08.51
TROŠARINE ŠE NA HRANO, OBLEKO, PA BO KRIŽANIČ ZADOVOLJEN!
unikat.33
28. 01. 2009 00.18
Takih blesavih izjav pa že dolgo ni kdo dajal, kot tale Križanič !!! Ali živi v oblakih??? Mislim, da gre za totalno nesposobnost! Zaradi takih in nesposobnih doktorjev ekonomije, nam bodo tujci tovarne ZAPRLI !!! (Seveda je bilo potrebno vse tovarne prodat za majhne denarje tujcem). Sedaj pa tovarna, ki je 2008 poslovala pozitivno, pa trenutno ni pogodb in naročil, in jo bodo baje zaprli, ker imajo celo ROMUNI večje stroške zapiranja tovarne!!!! Še malo pa bomo vsi na ulicah, kot v Grčiji !!!
comment123
27. 01. 2009 22.35
ALI SE VAM TUDI ZDI, DA JE TALE NAŠ MINISTER MAL ČUDEN.KOT DA NE VE TOČNO KAJ DELA, KOT DA NI STROKOVNJAK NA FINANČNEM PODROČJU? KOT,DA IGRA LOTO, KOT,DA SE IGRA.
breznican
27. 01. 2009 20.10
bomo v avstriji tankali, pa da vidimo če bo več v proračunu
odbogaposlan
27. 01. 2009 18.57
Kapitalisti, z*ebali ste nam vero v kredite.....