Gospodarstvo

Kriza lomi krila Ryanairu

Dublin, 03. 11. 2008 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobiček nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanaira se je v prvi polovici tega leta razpolovil. Kljub temu ne napovedujejo podražitev vozovnic.

Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je objavil poslovne rezultate za letošnje prvo polletje. Ti niso prav nič spodbudni, zabeležili so namreč kar 47-odstotni upad zaslužka. Znašal je 214,6 milijona evrov, medtem ko je bil leto prej 407,6-milijonski. K boljšim rezultatom ni pripomoglo niti za petino večje število potnikov. Pretehtali so namreč naraščajoči stroški goriva, ki so se podvojili na skoraj 800 milijonov evrov. A glede na to, da je cena nafte močno padla, ostajajo v družbi optimistični.

Pri Ryanairu so kljub drastičnemu padcu zaslužka z rezultatom zadovoljni, saj še vedno poslujejo pozitivno.
Pri Ryanairu so kljub drastičnemu padcu zaslužka z rezultatom zadovoljni, saj še vedno poslujejo pozitivno. FOTO: Reuters

Cene se bodo še nižale

Generalni direktor Ryanaira Michael O'Leary je zato ob predstavitvi poslovnih rezultatov raje kot negativno izpostavil pozitivno plat – kljub težkim gospodarskim razmeram imajo v družbi dobiček. Sicer manjši, a vendarle.

Čeprav se je njihov polletni zaslužek razpolovil, v Ryanairu rezultate predstavljajo kot izjemno dobre. Da bi to proslavili, so potnikom celo ponudili posebno akcijo.

Napovedal pa je tudi dogajanje v letalskem sektorju. Zaradi visokih cen nafte in svetovne recesije bodo številne družbe propadle ali pa se bodo morale združevati. Tako bomo imeli po njegovem mnenju v Evropi kmalu tri velike skupine – vodile jih bodo Air France, British Airways in Lufthansa –, ki bodo pretiravale tako pri cenah vozovnic kot pri zaračunavanju stroškov za gorivo. "Ryanair bo še naprej tekmoval s temi visokocenovnimi megaprevozniki, ki večinoma trmasto zavračajo pocenitev dodatkov za gorivo, ne glede na to, da se je cena nafte znižala za 50 odstotkov,“ je dejal.

Zagotovil je, da bodo vztrajali pri svoji politiki nizkih cen, pa tudi, da bodo izkoriščali luknje, nastale s propadom drugih letalskih družb. Tak primer je Italija, kjer so izkoristili težave nacionalnega prevoznika Alitalie in se širijo na nova letališča.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.