Gospodarstvo

Do konca leta 13 tisoč brezposelnih?

Ljubjana, 27. 10. 2008 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančna kriza bo najbolj vplivala na avtomobilsko industrijo in gradbeništvo. Veliko Slovencev pa zaradi krize v naslednjem letu tudi nima namena kupiti nepremičnine.

Finančna kriza in gospodarska recesija bosta pretresli tudi slovenski trg dela. Najbolj bodo prizadete izvozno usmerjene in delovno intenzivne panoge. Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ocenjuje, da bo do konca leta zaradi upočasnitve gospodarske rasti število zaposlenih nižje za približno 13.500, so zapisali v današnjem Dnevniku.

Manjše število delovno aktivnih oseb

V prihodnje je za pričakovati zmanjšanje števila zaposlenih v gradbenem sektorju.
V prihodnje je za pričakovati zmanjšanje števila zaposlenih v gradbenem sektorju. FOTO: Kanal A

Umar predvideva, da bo zaradi ohlajanja gospodarstva do konca leta število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih nižje za okoli 8000, v gradbeništvu za približno 5000, za okrog 500 pa tudi v trgovini. Umar tudi pričakuje, da bodo podjetja odpuščala predvsem tuje delavce, ki jih je v Sloveniji že več kot 86.000, so še zapisali. Število registriranih brezposelnih se bo po oceni Umarja z avgustovskih 60.669 okrepilo na približno 63.500 do konca leta, stopnja brezposelnosti pa naj bi se dvignila s 6,5 odstotka na 6,8 odstotka, kolikor je znašala konec lanskega leta.

Na podlagi podatkov Statističnega urada RS se je v avgustu število delovno aktivnih oseb na ravni Slovenije v predelovalnih dejavnostih znižalo za 500 oseb, za nekaj več kot 450 pa se je povečalo število delovno aktivnih oseb v gradbeništvu. Pregled po sektorjih dejavnosti pokaže, da so avgusta slabih 58 odstokov delovno aktivnih oseb zaposlovale storitvene dejavnosti, slabih 38 odstotkov pa nekmetijske dejavnosti in slabih 5 odstokov kmetijske dejavnosti.

Na Zavodu za zaposlovanje RS so poudarili, da zaenkrat navkljub finančni krizi niso opazili povečanja brezposelnosti, bi pa se ti učinki lahko poznali do konca leta oziroma v začetku leta 2009.

Upočasnitev gopodarske rasti

Po visoki 6,8-odstotni gospodarski rasti v letu 2007 pričakujejo upočasnitev. Povprečna inflacija bo letos 6,2 odstotna, kar je za eno odstotno točko več od pričakovanj spomladi. K temu je ključno prispevala bistveno višja rast cen surovin. V letu 2009 so napovedi, da bo prav tako prišlo do upočasnitve gospodarske rasti, ki bo 3,1 odstotona.

Znižanje porabe gospodinjstev

Ker visoka rast cen osnovnih življenjskih potrebščin vpliva na kupno moč gospodinjstev, je pričakovati, da bo v državah evrskega območja rast zasebne potrošnje ostala nizka oz. se bo še zniževala. Poslabšani obeti za gospodarsko rast ne bodo spodbujali rasti plač, ponovno pa naj bi začela naraščati tudi stopnja brezposelnosti, vendar iz najnižje ravni v zadnjih desetletjih. K manjšemu domačemu povpraševanju bo bistveno prispevala počasnejša rast investicij, zlasti gradbenih zaradi umirjanja cen nepremičninin.

Potrošniki pesimistični glede nakupa nepremičnin

Na Statističnem uradu RS so objavili tudi rezultate raziskave o kazalcu zaupanja potrošnikov. Pri četrtletnem vprašanju glede nakupa ali gradnje stanovanja je kazalnik oktobra 2008 dosegel najnižjo raven v zadnjih petih letih. Potrošniki se na podlagi rezultatov ne bodo tako pogosto odločali za nakup nepremičnin.

Stanovanje v Dragomlju
Stanovanje v Dragomlju FOTO: POP TV

Med tremi kazalniki, ki jih spremljajo četrtletno, se je v primerjavi z julijem 2008 znižal le kazalnik 'nakup ali gradnje stanovanja v prihodnjih 12 mesecih'; in sicer za 5 odstotnih točk.

Na vprašanje 'nakup ali gradnje stanovanja v prihodnjih 12 mesecih' je oktobra 2008 velika večina vprašanih, 93 odstotkov, odgovorila, da v naslednjih 12 mesecih zagotovo ne bodo kupili ali gradili stanovanja. Le en odstotek je odgovoril, da verjetno ne, 3 odstotki vprašanih ga bodo mogoče kupili, in 3 odstotki, da bodo gotovo kupili stanovanje.

Cene nepremičnin bodo še padale

Izvor finančne krize je v zlomu nepremičninskega balona v ZDA. Po ocenah analitikov bo njen konec povezan s koncem korekcije cen nepremičnin v ZDA. Padanje cen nepremičnin se nadaljuje. Cene so bile junija letos za 18,8 odstotkov nižje kot ob svojem vrhu julija 2006. Ocene, koliko se morajo cene še znižati, da se bo ponovno vzpostavilo normalno razmerje med ponudbo in povpraševanjem, segajo od 25 pa do do 50 odstotkov, so še zapisali na uradu za makroekonomske raziskave.

Semolič o finančni krizi

Glede finančne krize je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič izrazil prepričanje, da bodo največjo ceno plačali delavci in bodo "ti gospodje, ki obvladujejo kapital, iz krize prišli še bogatejši". "Da pa bi sindikati že vnaprej dajali bianco menico in pokazali veliko razumevanja, tega ne bodo dočakali. Niti v sanjah ne bomo pristali na zniževanje plač in socialnih pravic," je dejal in dodal, da bodo zelo previdni, "da to ne bi bil alibi za to, da bi ti gospodje izkoristili za svoje nesposobnosti in slabe poslovne odločitve".

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

onbekend
01. 11. 2008 19.01
Naj še jaz dodam svoje. Cene hrane v Sloveniji se lahko primerjajo s cenami hrane na Nizozemskem, oziroma so določeni artikli v Sloveniji celo dražji. Govorim iz izkušenj. Znanka mi je rekla, da na Nizozemskem za 24 ur dela v administraciji (na teden) dobi netto 1200 eur, medtem ko njena prijateljica v Sloveniji za 40 urni delavnik na teden dobi okrog 600 eur netto. Toliko za malo primerjave.
Ganjaman
29. 10. 2008 13.44
Napisano je pa ravno tako, kot da bi Slovenci drugače vsako leto kupovali nepremičnino. lol
Dimnikar84
28. 10. 2008 23.55
semolic ne govori tolio raje pocisti Vas skorumpirani drek pri Vas ok se posebaj sindikalni zaupniki sploh ne opravljajo svojega dela raje kaj naredite lepe besede ne obrodilo sadov
zlajo@msn.com
28. 10. 2008 17.55
ja no sm vidu tujce delajo po 300 ur na mesec za 700 eu to je od 2 do 2.5 eu na uro in k sm jst tm hotu delat me pac niso nc vec placal kokr pa nih ce sm pa kj reku pa so mi rekl pjt dam mamo dost zivine hehehe in za 200 ur dela ponoc nedele praznike sm dobu 430 eu delo pa spada v kategorijo tesko fizicno delo se dobr da sm se po enmu mescu losou su. pa v firmi je vec k 70 procentou tujcev
porka.malorka
28. 10. 2008 13.11
Točno tako. Omejiti je treba delovno silo iz ex-juge. To je edina rešitev za dvig plače v gospodarstvu. Pač bodo manjši dobički in ne bo tolk jaht.
nibo
28. 10. 2008 10.06
Ekonomisti so zaposleni v bankah, vodijo podjetja, delajo na borzi in nam potem solijo pamet še po televiziji. Ekonomistom bi bilo potrebno prepovedat delati saj jih očitno na faksu učijo same bleferske stvari, ki jih potem nam prodajajo kot toplo vodo. To je najbol bleferski poklic ki si ga je zmislil človek. Za čudo vsi imajo službe letijo pa tisti ki kaj usvarijo in to z nizkimi dohodki, ekonomisti pa z lažmi in prevarami služijo bajne plače. Sedaj se je izkazalo da je ekonomika čista izmišljotina kapitalizma , kot višek pa so delnice ki so najbolj bleferski denar
Dejan Krk
28. 10. 2008 09.21
Enkrat sem že povedal. Vzamimo za primer gradbeništvo. Če pospravijo tujce ven se v roku pol leta dvigne plača slovenskim zidarjem in ostalim zaposlenih v gradbeništvu tja takoj na 2000e min.Enako velja za vse ostalo. Imam enega prjatla ki je pek po poklicu delal pr enemu privatniku in je zbežal zarad nizkega plačila. zaslužu je komi 700e neto skupi z potnimi stroški za vsakdajni nočni šiht. ta privatnik pa že ima zaposlenih par tujcev prek posredovalne agencije. Če ne bi imel lahkega dostopa do uvoženih črncev ki delajo za drobiž brez nobenih delavskih pravic bi jaz vidu kolk bi plačal slovenskega peka...... Po mojem tut nekje 2000e. Čimprej pospravit tujce vn. Nisem nacionalist,al pa kaj podobnega. K bojo v Sloveniji evropske plače in standard potem lahka uvažajo delovno silo. Drugače se nam obetajo zelo slabi cajti,in bo kmalu tut za nas veljala tarifa 2E na uro brez bolniških in regresa tako k izkoriščajo tujce,brez skrbi.....
jezni_jezek
28. 10. 2008 09.13
kolegica mi je rekla DA tudi rwezist v krškem odpustijo delavce
minnaema@yahoo.com
28. 10. 2008 07.39
& na podlagi dejstev NI mogoče govoriti o povečanju plač-temveč je potrebno graditi pogoje za realizacijo NOVIH delovnih mest, ker vsi državljani RS (posebno pa mladina) si želijo združevati PLAČANO delo in zaslužek !
MILEVOLLIDISCO
28. 10. 2008 02.17
Res je , marisikje živijo slabše.Ma pred dvajesetimi leti so ti isti ljudje živel 50x slabše, zdaj pa samo za nijanso, predvsem mislim na HUNGARIJO, ROMUNIJO,BOLGARIJO, da ne omenjam LITVO, LITVANIJO, POLJSKO, SLOVASKO t.n! Marsikater bi pošteno kruh sluzo,ampak problem ni v tem da ljudje nočejo delat! Problem je, da jim je cena del. ure razvrednotena z uvozom del sile.Saj prav da uvažajo del. silo za nujno potrebna del. mesta.Samo stvar je čisto drugačna.Začeli so uvažat zaradi njihovega še večjega zasluška.Briga delodajalca domača del. sila. To je pa cena KAPITALIZMA! O.K, zdaj pa moram na delo, ki je totalno razvrednoteno.Italijančki morajo mleko dobit do 7 ure, drugač me lahko kakšen bolgar zamenja, za manj kot 2 eura na uro!!!!!!!!!!! Ja, ja \" DVA VEJCA ŠEZDESET CENTOV je trenutna tarifa/ NETO/ da nebo pomote!!po 35 letih poštenega dela !!!!!! A ja, pa še elektriko mi bodo podražil sm ravno kar zvedo!!!!!!!!!!!!! BEŽMO DELATTTTTT!
Cofar
27. 10. 2008 23.57
Pa še ena stvar: Verjemte mi, da večja plača ne pomen če človek doštudira ampak predvsem kaj v življenju dela! ČE neki z veseljem delaš imi verjemte ni nujno večja plača zadovosljstvo! V Sloveniji pa poslušam samo - ja pa tok mal mam, pa un ma tok velik, pa nimam EU plače, pa nimam unga pa nimam tega - pred dnevi sm na TV vidu Boscarola ko je izjavil naslednje: V Sloveniji ljudje še vedno živijo predobro! In prou ma: Pejte mal po Evropi pa boste vidl da marsikje ljudje živjo slabše! Torej Slovenčki ne sam jamrat joj služb ne bo! Dela bo vedno dovolj samo pridn je treba bit pa deloven pa pogumen pa je dela vedno dovolj. PRedvsem pa, delat je treba stvari k te veselijo!
Cofar
27. 10. 2008 23.53
Moje mnenje pa je sledeče: In edino prou je da je tako! Marsikje je že itak preveč ljudi zaposlenih in sam zrak mešajo! Kar se tiče tuje delovne sile: Pa dob slovenca ki bi bil po poklicu smetar, zidar al pa kej drugega fizičnega! Zelo težko! Vsi bi študiral in neki delal s papirji. Torej po mojem mnenju bi delal da nebi nič delal! Mislm da bo v prihodnosti ročno delo bolj cenjeno! Ker se gre v Sloveniji preveč ljudi intelektualce! Kr poglejte kako nizek vpis je v srednje poklicne šole! Zelo majhen!
Dejan Krk
27. 10. 2008 19.47
Uvoženi *črnci* največ iz ex-ju področja pa vstrajno pritiskajo k zniževanju plač slovenskemu delavcu. Je že skrajn cajt potegnt črto in odpravit sodobno suženjstvo kar se nam dogaja danes. Raznorazni posredniki,agencije itn ponujajo tujo delovno silo k da res prodajajo sužnje.
Dejan Krk
27. 10. 2008 19.41
Kolk odpuščanj bo pr državnih parazitih... Ploskam vnaprej če bojo vsaj enega pospravil na borzo. Še ne tak dolgo nazaj smo slišal idiotskih izjav odgovornih za šolstvo in izobraževanje kako prepričujejo mladih da je prihodnost zaposlovanja v gospodarstvu sigurna,plače bojo lepe itn.... Preklete birokratske opice..... Naj mi raje povejo komu naj dam kkšnih par tisoč EU da mi zrihta državno parazitski šiht za nedoločen čas tako k njim.
dr.psiho
27. 10. 2008 19.33
vse je politika in odpuščanje tudi! Neka finančna kriza nebo vzrok tako velikih odpuščanj ,temveč mislim da je to kriza nekontroliranega priseljevanja!
.eu.
27. 10. 2008 16.12
Zaposlitev je bila in zmeraj bo obstajala samo v tapravo branžo se morš poturit pa vsake 6 let službo zamenat
InterReflectlons
27. 10. 2008 15.50
problem je samo e eni stvari. eni imajo preveč denarja, drugi premalo. to lahko reši samo \"moderni socializem\". do socialnih reform je treba prehajati počasi, brez krvavih revolucij.
Uporabnik232871
27. 10. 2008 15.46
No in kaj bomo zdaj komunisti? Bomo sli spet v delovne brigade, pa zacel kapce nosit? Ali pa krscanarji? Bomo sli molit al kuga? Hocem konkretne resitve, ... Do zdaj se je komunizem napajal in zjebal kar se je delo, potem je LDS neki mutil, ker ni vedel ali naj krade ali dela, pri SDSu se je nekje celo delalo, drugje spet mutilo... bomo vidli, kaj bo s temi Golobcki in pa Pahroji. Hocem resitve, ne pa eno jokanje!
InterReflectlons
27. 10. 2008 15.45
vidim, da se vračajo časi socializma oz. čutim, da se bliža obdobje \"modernega socializma\". mislim, da prihajajo časi, ko desnice ne bo več v parlamentu in bosta ostala samo še liberalizem in socializem. upam, da me je bog uslišal!!!
4evercvicek
27. 10. 2008 15.24
cene nepremičnin so se ustvile in začele počasi, ponavljam, počasi upadati. Sicer se ne bo zgodilo čez noč, bo pa v roku parih let. Z naslednjim letom lahko pričakujemo tudi nižanje cen avtomobilov...vsekakor je pa tudi ključno vprašanje prihodkov državljanov, kateri so v slo \"brutalno premajhni\"! EU standard še daleč od SLO poz