Gospodarstvo

Korejske oblasti v proizvodih s Sheina in Temuja odkrile strupene snovi

Seul, 14. 08. 2024 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Seulske oblasti so pri modnih dodatkih, ki jih med drugim prodajata priljubljena spletna trgovca Shein in Temu, odkrile strupene snovi. V nekaterih primerih so tudi za več stokrat presegle dovoljene ravni.

Priljubljenost kitajskih spletnih trgovcev, kot so Shein, Temu in AliExpress, je v zadnjih letih močno zrasla, saj izdelke, med njimi oblačila in modne dodatke, ponujajo po izjemno nizkih cenah. Njihov način poslovanja in varnostni standardi so na drugi strani poželi številne kritike, tudi iz EU in Južne Koreje.

Oblasti v Seulu tedensko izvajajo preiskave proizvodov, kupljenih v omenjenih trgovinah. V zadnjem inšpekcijskem nadzoru so pod drobnogled vzeli 144 proizvodov, številni pa niso dosegli zakonskih standardov.

V čevljih, naročenih prek Sheina, so odkrili visoke vsebnosti ftalatov – kemikalij, ki se uporabljajo za večjo prožnost plastike. Pri enem paru so zaznali raven, ki je 229-krat presegla zakonsko dovoljeno mejo. Kot je povedal eden od članov seulske ekipe, so te snovi nevarne in lahko med drugim povzročijo neplodnost.

Shein
Shein FOTO: Shutterstock

V Sheinovih pokrovčkih so odkrili dvakrat preseženo dovoljeno vrednost formaldehida, kemikalije, ki se običajno uporablja v izdelkih za gradnjo domov. V dveh stekleničkah laka za nohte so ugotovili dioksan, katerega vrednost je 3,6-krat presegla dovoljeno.

Shein je povedal, da tesno sodelujejo z mednarodnimi neodvisnimi agencijami za testiranje, da redno izvajajo teste vzorčenja, da bi zagotovili, da izdelki, ki jih zagotavljajo dobavitelji, izpolnjujejo njihove varnostne standarde.

Sandali iz Temuja so medtem vsebovali vrednosti svinca, ki so več kot 11-krat presegale dovoljeno mejo. Iz Temuja se na ugotovitve še niso odzvali.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

duhccc
16. 08. 2024 20.43
+1
ja ja zato ker evropa premolo sluzi in so zobsli sistem da ne pobirajo davkov sedaj pa vse zivo politiki iscejo da bi pobrali....to je sam se eno pranje mozganov ... a k smo pa od kemofarmacije poskusni zajcki je pa vse uredu ...
celjan2
16. 08. 2024 19.23
ko voli neka izvoli. dekleta, ki vsak mesec menjajo garderobo. enkrat moderne oprijete hlače do sredine meč, nato pa že vrečam podobne hlače ( celo fantje nosijo taksne obupne modele). vse iz Pepco, AliExpressa itd. o Sustainability in ekologiji pa nonstop nabijajo.
kapetan
16. 08. 2024 18.36
Da je veliko cenenega blaga toksičnega vsi vemo. Zato je Evropa ukinjala te tehnologije. Primer določeno barvanje tekstila. Potem so to svinja-rijo poslali v tretje države in veselo uvažamo nazaj. Kontrole itak skoraj ni. Inšpektorati kontrolirajo domače firme ne TEMU. Denar za obirat kazni je doma. Od Kitajcev vedo da ga ne bodo vohali...
Monster_cat
16. 08. 2024 16.37
+1
A so korejske al seulske oblasti?? ...odlocte ste al ste polpismen
BAJADERA
16. 08. 2024 13.14
Če že aj naročim, naročim iz Tajvana. To je Kitajska ki ima tradicijo Kitajske, in zgodovino. Kitajska CCP je s komunizmom izničila vse kitajske tradicionalne vrednote in veličino. Pa eni še vedno ne razumejo. Predvsem polni, neinteligentni zahodnjaki, ki mislijo da je socialkumunizem antidota kapitalizmu. In da jim bo podpora Ktajski, Venezueli, Rusiji in podobnim državam kjer ni volitev, ali pa so naprej znane, prinesla mir v svetu. In ja, vse zgoraj omenjene države se gredo TRDI kapitalizem. Zdaj pa hitro kalkulatorje v roke, da se neka lučka prižge nad bucho.
Important notice
15. 08. 2024 10.34
+6
Ne bi me presenetilo, če bi se tale boj proti Temuju, Aliju, Sheinu in ostalim nizkocenovnim ponudnikom spremenil v obtoževanje in obsojanje za nelojalno konkurenco. Samo zato, ker so bili ostali trgovci razkrinkani, kako visoke marže zaračunavajo. Kvaliteta in izdelki so pa isti kot v trgovinah. Kdo pa, mislite, da za dražje znamke izdeluje izdelke, oblačila, obutev in še marsikaj? Kje se izdeluje obutev Alpina? In če je vse tako strupeno, kako to, da je Kitajcev največ? Kako to, da imajo tako visoko življenjsko dobo?
yanay
15. 08. 2024 13.49
-4
Mogoče pa ne uporabljajo teh izdelkov ali pa ne obešajo na veliki zvon, da zastrupljaj ljudi.
robica03
15. 08. 2024 14.39
-2
A se tebi sploh sanja kakšna kontrola je za nike, adidas...
videmc1
15. 08. 2024 18.25
+0
Seveda, za tebe je to teorija zarote, ker to so najbolj pošteni trgovci, kar jih je svet videl. Kar uživa v njihovih proizvodih in prehrani 🤣če jim talp neizmerno zaupaš
BAJADERA
16. 08. 2024 13.07
Pravi entuziast,ha? Kako da je Kitajcev največ? Mislim, lahko ostaviš še bolj nizkointeligentno vprašanje? Se ne zavedaš da 600 mio Kitajcev živi pod pragom revščine? Brez vsakršne zdravstvene oskrbe. Ali misliš, da je cela Kitajska to kar vidiš v štirih mestih (Peking, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen). To so first tier mesta.
sherlock2
15. 08. 2024 08.00
+5
Za konkurenčnost na trgu se žal ne izbira sredstev.
proofreader
14. 08. 2024 17.57
-4
Temu in Shein večinoma pošiljajo nekvalitetno robo in se tako znebijo stroškov plačevanja odvoza odpadkov. Podobno kot tisti baloni s smetmi, ki jih pošilja Severna Koreja nad Južno Korejo.
BAJADERA
16. 08. 2024 13.10
+1
Pa ne pozabit, da v večini zastonj ali minimalna poštnina, je subvencionirana s strani zahoda, treba državi v razvoju ki se bohoti z najmočnejšo vojsko in se ima za neko ekonomsko velesilo, nudit ugodnosti hehehhehehehehehhehehe. Kaki klovni so eni, ki povzdigujejo komunistično partijo, katera ne naredi NIČ za lasten narod. Treba pa premagat zahodne sovražnike :)
proofreader
14. 08. 2024 17.55
-2
Pri nas teh paketov iz Kitajske nič ne preverjajo. Čeprav uničujejo slovenska podjetja, ki morajo izpolnjevati množico zakonskih zahtev in jih inšpektorji neprestano preverjajo.
petka5
14. 08. 2024 18.11
+13
ful jih izpolnjujejo - poglej koliko odpoklicev je samo pri hrani - zdaj pod to vlado po aferi s slivami se vsaj hrana množično preverja - čeprav pozno, prepozno, ko je že v trgovinah... in od tam je polno odpoklicev - to ti pove,da naša podjetja nič ne izpolnjujejo in samo hvatajo krivine glih tako -kontrole predno pride stvar na police NI... in če je že pri hrani tako, kajko je šele slabše pri oblačilih... tudi za kmetijsko področje so povedali, da lmetje polno naročajo mimo dovoljenj na trgih tretjih držav preko spleta, kontrole ni... samo vi si zatiskate oči, potem se pa derete domače je in zdravo... tako kot korenje v kranjskih vrtcih recimo pred časom od slo proizcvajalca, ampak z nedovoljenimi stvarmi... pa je bilo slovensko... toliko o tem kdo kaj izpolnjuje... v resnici nihče ...
proofreader
14. 08. 2024 18.57
-4
petka5
14. 08. 2024 17.42
+16
kolk gre EU kitajska na živce - samo iz strahu pred izgubo trga in kupcev in se poslužujejo vsega mogočega zastraževanja... ista roba z istimi stvarmi pa v eu... glede mej strupenih snovi je pa tako - pri nas birokratsko dvignejo mejo in je vse ok,... smrdijo pa vse cote enako in čevlji tud, iz kje pa mislite da je vse v naših trgovinah... iz kje mislite da imajo naši vrli podjetniki - sploh ti instagram podjetniki izdelke - - iz alibabe - kitajci delajo zanje... samo cene so petkrat nabite
BAJADERA
14. 08. 2024 17.12
+0
HAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHA. In pol je kup ljudi, ki podpirajo to Kitajsko zastrupljanje, ker Kitajska je ANTIDOTA grdi Ameriki in zahodu. Dajte se ozavestit KAJ je Kitajska, kdo vodi Kitajsko, kdo služi na Kitajskem. CCp. Pika. Belt and road? HAHAHAHHA. Vsaka Kitajska investicija v svetu, je prevzem. Kitajske gradnje so TOFU zgradbe, krhke, vsak dan odpadajoči deli stavbe na Kitajskem ubijejo par ljudi. Se ne poroča. Ker se ne sme. Pa ali veste, na Kitajskem nastaja OPOZICIJA. Kralj Xi bo padel, še malo. In potem... oh... grdi zahod je strmoglavil kralja. HAHAHAHHA. Lepo je gledat bedo tam,kajne? Vidite samo TEMU, SHEIN, Alibabo so itak pospravili. Kakšni nepoučeni, vase zavarovan bednik moraš biti, da sovražiš svoje življenje in pravice, pa poveličuješ najbolj diktatorsko državo na svetu. Pa na zdravje :)
BAJADERA
14. 08. 2024 17.25
-1
Najlepše pa mi je, ko zblojen nenačitan narod govori o strelskih pohodih v Ameriki, ne ve pa, da na Kitajskem imajo vsak dan pohode z noži, mačetami. Več mrtvih na leto kot v Ameriki zaradi orožja. Na Kitajskem ne napadajo zaradi v večini zaradi psihičnih bolezni, ampak zaradi zavisti. Se pravi, ker jaz nimam nič, ker sem revež, bom šel z nožem nad OTROKA, ker zavidam. In kdo je ustvaril zavist? KOMUNISTIČNA PARTIJA. CCP. Kitajska ima na lestvici 0-100, svobodo govora 7. Še Indija je zmagovalka napram tem komunistom. Nikoli ni prepozno se učit. Malo upoerabit glavo, ne le sovraštvo do zahoda.
Vlahek
14. 08. 2024 17.03
+14
Hahahahahahahahahahahah a cuker v 90% izdelkih ki so nepotrebna pa ni strup?😆😆😆cuker pa ni glavni razlog da je celi svet bolan? Nene to pa ne to 😆😆😆😆😆😆😆
BAJADERA
14. 08. 2024 17.14
-4
MAlo poguglaj kako so Kitajci v baby formulah (mleko v prahu) prodajali strup. In kako so v kontejnerjih kjer prevažajo nafto, prevažali jedilno olje. Pa načitaj se, kako iz dobesedno dreka iz kanalizacij črpajo olje da kuhajo, v restavracijah. Pa še in še..ampak ti ne boš tega našel.... ker ne znaš.
G. Papež
14. 08. 2024 16.37
-2
Neke vrste kontracepcijski sandal, bi rekel.
presnet
14. 08. 2024 16.33
+33
Ista roba 5x dražja v trgovinah po EU. Cunje smrdijo na 100 merov po nakupovalnih centrih...sigurno vse štima ane?
BAJADERA
14. 08. 2024 17.35
-1
Glavno da se iz Hofera odtsrani produkt, ki za 0.8% presega vsebnost nečesa kar ti Kitajci nudijo 100% več. Hehe. Ležim.
spam1
14. 08. 2024 16.32
+10
Tudi sam občasno kupujem na Temu, ampak ni nobenega dvoma, da je cena primerna kvaliteti (bolj kot ne smeti) in da gre tu za kitajski damping.
ButaleLand
14. 08. 2024 16.06
+20
Vsak teden se naprezate, da bi očrnili Temu in Shein. Na Temuju kupujem redno, poceni in kvalitetne izdelke s katerimi sem zadovoljen. In dokler bo mogoče bom tam kupoval še naprej saj so podobni izdelki pri nas v trgovinah tudi 2-3 x dražji.
spam1
14. 08. 2024 16.29
-6
Kar slepi se, da kupuješ kvalitetno. Reci bobu bob in priznaj, da kupuješ smeti.
presnet
14. 08. 2024 16.35
+10
Se strinjam butal. Mi pri Shein občasno naročamo in je čisto ok.
Tako pac je
14. 08. 2024 16.58
+8
stancka_si
14. 08. 2024 17.02
+21
Jaz kupujem stvari za vrt, vse super. Zakaj bi dala za odganjalca voluharja tukaj 12 eurov, če jih na Temuju dobim 2 za 10 eurov. Potem pa pri našem piše - made in China. Torej?
BAJADERA
14. 08. 2024 17.36
-9
presnet, vi kar naročujte, noben ti ne brani. Cheap Charly mentaliteta pač.
videmc1
15. 08. 2024 18.30
-1
Ali ti Temu da kaj popusta za to ker jih reklamiraš🤣
mojcd
14. 08. 2024 16.02
-12
Odjavila s fb samo zaradi temuja, to ne mores enega frenda pozdravit brez 14 oglasov temuja... Pa POZPR Twmu avtomatsko shrani vase placilo (kartica itd) in ob naslednjem obisku AVTOMATIZORA NAKUP!!! Dovolj je da kliknes samo v kosarivo pa boste imeli nakup!! To so take naelastiko da je treba takoj prepovedat. Resno
Tako pac je
14. 08. 2024 16.59
+16
Ne bo drzalo,sem imel ze mnogo nakupov,vedno moras potrditi placilo v kosarici,tako da ne zavajaj.
Vlahek
14. 08. 2024 17.11
+8
Hahahahahahahaha Tvoje podatke.ima že 40podjetji po svetu🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣naj te ne skrbi temu
kateječuj
15. 08. 2024 13.07
ti si pa na internetu koliko, eno leto? za take pol pismene uporabnike je internet nevarna zadeva, več kot je starejše populacije na internetu, bolj si e-prevaranti manejo roke..klikate vse povprek, dajete podatke povsod, ste naivni in neodgovorni..
dj.ill.itch
14. 08. 2024 15.31
+5
edina reklama, ki me ne odzene, je hoferjeva primitivnost. ker je tule cez cesto
Anion6anion
14. 08. 2024 15.56
+8
Se strinjam . Že prej z Bizovičarjem so bile te reklame čisti odklop , ZDAj je še huje. Dobesedno te odvrne od tega da greš tja po nakupih.
nekodnas
14. 08. 2024 21.00
+0
Meni osebno so mi všeč reklame za Eurospin , ker so novativne, posrečene in najvažnejše niso zlajnane- predvajane 50x na večer.
visoki
14. 08. 2024 15.22
+9
roba je v redu,ker jo kupec tudi ocenjuje,če bi bila slaba je ne bi nihče kupoval,pa še normalna cena je
Mukec
14. 08. 2024 15.07
+5
Jaz kupujem kreme za išias preko Temu. Pomaga 😥pa
mojcd
14. 08. 2024 16.03
-4
Zdravila ne mores uvazat....zato verjetno dobis kalodont
videmc1
15. 08. 2024 18.31