Gospodarstvo

Konstruktor z novim direktorjem

Maribor, 27. 07. 2011 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konstruktor ima novega direktorja Sama Majcenoviča, ki vidi "luč na koncu tunela". Obljubil je plačo do konca tedna in dopolnitev predloga prisilne poravnave. Delavci sumijo, da gre le za igro.

V mariborskem gradbenem podjetju Konstruktor VGR, v katerem delavci že dva tedna stavkajo, so lastniki zamenjali direktorja. Namesto Marka Plečka, ki je bil v podjetju mesec dni, bo direktor ptujski podjetnik Samo Majcenovič.

Slednji je na shodu delavcev pred sedežem Konstruktorja v Mariboru povedal, da se mu zdi najbolje ostati pri prisilni poravnavi, saj naj bi še obstajale možnosti za ohranitev podjetja. "Imamo zakonsko možnost, ki jo je potrebno izkoristiti, to je prisilna poravnava, in na tem že delamo," je poudaril. "To je edini zakonski okvir, ki se ga moramo držati, če želimo ohraniti podjetje. Če to ne bi uspelo, pa so zakonske možnosti, ki jih bo ubralo sodišče," je dejal.

Prepričan je, da ima podjetje dovolj neplačanih terjatev in zalog, s čimer je mogoče pridobiti denar za izostale plače. "Že ves teden se pogovarjam z določenimi upniki in pričakujem, da bodo določena plačila sproščena danes oziroma do konca tedna. Mislim, da bo izplačana vsaj prva plača, ki je bila obljubljena, potem pa še ostalo."

Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila, zato so 13. julija začeli stavkati. "Opravičujem se, da je sploh prišlo do tega položaja. Problemi so se nakopičili. Po moji oceni bi bilo treba k tem ukrepom pristopiti že prej, najpozneje marca," je še povedal.

Položaj bo uradno prevzel v petek, ko bo skupščina družbe, a ne dvomi o tem, da ga bodo lastniki večinsko podprli. "Poznam pot, po kateri je treba iti, in vidim luč na koncu tunela," je poudaril in dodal, da ima že izkušnje z vodenjem gradbenega podjetja. Osem let je namreč vodil Gradbeno podjetje Ptuj.

Lastniki Konstruktorja so v približno enakem deležu sežanski Kraški zidar, murskosoboški Pomgrad, ptujski Vinstor-Vis, od koder naj bi prihajal Majcenovič, ter mariborski Ing-Edil sina nekdanjega direktorja Primoža Pinterja, triodstotni lastniški delež pa ima še Marjan Pinter.

Delavci vodstvu več ne zaupajo

Stavka delavcev se nadaljuje. Vnovični shod pred sedežem podjetja je predviden za ponedeljek ob 8. uri.

Med delavci je bilo danes zaznati veliko nezaupanja, saj so podobne izjave dajali že prejšnji direktorji. "Prepričuje nas v nekaj, kar bi morali že zdavnaj narediti. Gre le za igro, na koncu pa bo isti scenarij kot v vseh gradbenih podjetjih, ki so vsa končala v stečaju," je dejala sekretarka podravskega sindikata delavcev gradbenih dejavnosti (ZSSS) Breda Črnčec.

Sindikat bo poskušal stečaj doseči prek jamstvenega sklada. "Obstaja možnost, da jamstveni sklad, ko upniki izkažejo terjatve, vloži predlog za začetek stečajnega postopka," je pojasnil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Podravje (ZSSS) Gregor Cerar. "Potem je na državi, da dokaže, da Slovenija dejansko je socialna država," je dodal. Na tak način jim je do zdaj uspelo doseči stečaj le v enem primeru v Sloveniji, in sicer v mariborskem podjetju Maksina.

Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku julija vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki ga mora do 2. avgusta še dopolniti. V sindikatu so medtem prepričani, da je treba čim prej razglasiti stečaj podjetja in tako rešiti negotov položaj delavcev.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
28. 07. 2011 12.33
Je majcenovič kupil novo lubenico,ali se je samo preoblekel?
krivulja
28. 07. 2011 12.31
dmin sprašujem če je kupil novo lubenico? Staro je že pojedel v GP Ptuj!
krivulja
28. 07. 2011 12.29
Je kupil novo lubenico na tržnici tale Majcenovič.Je že zafural staro v Ptuju.
masej
27. 07. 2011 19.46
Še eden več ki bo pokradel kar se pokrasti še da.
Jožajoža
27. 07. 2011 16.39
ste že slišali za gradbeno podjetje ptuj. niste, ker novinarjev ne zanimajo takšna mala podjetja, ki je zaposlovalo samo kakšnih 60 delavcev...........ni omembe vredno. pokopal ga je majcenovič.
krivulja
27. 07. 2011 16.35
Če je na sliki z očalami g.Majcen ovič potem mi njegova fizionomija( iskreno mi je žal)- že vse pove.
krivulja
27. 07. 2011 15.34
Še en kravatarski KONSTRUKT več v KONSTRUKTORJU.
LakiTopalovic
27. 07. 2011 14.05
"vidi luč na koncu tunela!" madona se mi je zdelo ,da so vsi gospodarstveniki v slo ,eni slepci..pa sem se zmotil!tukaj je eden ki VIDI!! neverjetno!!
major1
27. 07. 2011 11.43
Prišel je še en čudežnik s čarovno palico, ki dela samo za njegov žep.