Gospodarstvo

Konec izpustov iz Aera?

Celje, 21. 11. 2008 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aerovim lepilnim trakom so šteti dnevi. Podjetje ukinja proizvodnjo zaradi onesnaževanja, delavce bodo prerazporedili, naslednje leto pa sledi selitev.

V celjskem Aeru je zaradi ukinitve proizvodnje lepilnih trakov presežnih 90 delavcev, je potrdil predstavnik celjske območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Forto Turk. Dejal je, da jim je direktor Aera Zvone Žepič pojasnil, da bodo delavce iz programa lepilnih trakov prerazporedili v druge proizvodne programe. Turk je tudi povedal, da bo vodstvo Aera za 65 režijskih delavcev, med katerimi jih 30 izpolnjuje pogoje za upokojitev, skušalo najti mehke načine odpuščanja. Vsi odpuščeni delavci pa bodo dobili odpravnine.

Proizvodnjo lepilnih trakov je Aero prisiljen ukiniti, ker so za izdelavo uporabljali topilo toluen in bencin, kar je povzročalo velike emisije v zraku. Zato se je podjetje odločilo, da tehnologijo, imenovano solvent, nadomesti z bolj sodobno, ki ima vodno zasnovo. Ker ima Aero na zalogi še nekaj topil toluena in bencina, bo proizvodnjo lepilnih trakov s pomočjo tehnologije solvent popolnoma opustil marca prihodnje leto.

V letu 2009 pa namerava Aero največji del proizvodnje iz Celja preseliti v Šempeter v Savinjski dolini, kjer že imajo obrat. Selitev naj bi se začela aprila prihodnje leto in končala maja, v Celju pa bo ostal le obrat Aero Copy, v katerem proizvajajo papirje za lepilne materiale. Prazne prostore bo Aero, ki trenutno zaposluje 316 delavcev, prodal ali oddal v najem.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
21. 11. 2008 18.30
Vsak izgovor je v redu!Mone tajkunske.
jernejj
21. 11. 2008 13.26
pa saj piše da bodo preselili in posodobili proizvodnjo. kaj ti pa ni jasno??
Rok Leban
21. 11. 2008 13.04
Kdo bo pa zaj delo izolir trak? Kitajske robe pač nebom kupoval pr minusu njihov izolir trak razpade ! Če vrjamte al ne probajte.