Gospodarstvo

Končan 14. SOF

Portorož, 11. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Portorožu se je zaključil 14. Slovenski oglaševalski festival. Podelili so nagrade za najboljše oglase in razglasili agencijo leta.

Festival je gostil več kot 700 udeležencev. V tekmovalni del festivala je 73 različnih prijaviteljev prijavilo 604 del, ki so se za nagrade potegovali v šestih tekmovalnih skupinah, petindvajsetih različnih tekmovalnih kategorijah in petih posebnih skupinah Off Sof.

Nagrade za oglase in oglaševalske akcije

Velike nagrade v posameznih tekmovalnih skupinah so prejele: Agencija 41 za najboljši TV oglas - UMTS - Se vidimo (naročnik Mobitel), agencija Futura DDB za najboljše tiskane oglase in plakate - Nesrečni oče, Nesrečni mož, Nesrečni dan (naročnik Pivnica Kratochwill), ki je prejela tudi veliko nagrado za najboljši radijski oglas Grill Monroe (naročnik Grill Monroe), agencija Mediamix je prejela nagrado za Festival evropskih jezikov - v kategoriji za najboljše drugo oglasno sredstvo (naročnik Andragoški zavod -Ljudska univerza Maribor). Veliko nagrado za najboljše spletno oglaševanje je dobila agencija Mayer McCann za oglas Selimo se (naročnik Skupina HYPO ALPE-ADRIA) in v skupini za najboljšo celostno oglaševalsko akcijo pa je veliko nagrado dobila agencija Studio marketing J. Walter Thompson Ljubljana za akcijo Vojska kot poklic (naročnik Ministrstvo za obrambo RS).

Najboljše agencije

Rezultati 14. SOF-a, ki so bili razglašeni na zaključni prireditvi danes zvečer, so naslednji: agencija leta je Futura DDB, ki je zbrala skupno 80 točk. Do petega mesta ji sledijo Pristop s 54 točkami, Mayer McCann s 45 točkami, Agencija Imelda Ogilvy s 38 točkami in LunaTBWA s 35 točkami.

Nagrade občinstva


Podeljene so bile tudi tri nagrade občinstva, in sicer za najboljšo idejo leta, ki jo je prejela agencija Renderspace za Juniorjeve pustolovščine, za najboljšo predstavitev celostne oglaševalske akcije, ki jo je prejela agencija Studio marketing J. Walter Thompson Ljubljana za predstavitev akcije Vojska kot poklic in za najboljši televizijski oglas, ki jo je prejela agencija LunaTBWA za oglas Kill Bill 1.

Na razpisu za mlade kreativce na temo "Uvajanje elektrarn na veter" sta zmagala Tamara Langus in Gregor Žakelj. V posebni tekmovalni skupini OFF SOF je nagrado za najboljšo celostno grafično podobo prejela agencija Agencija 41 za Piranske soline, ki je dobila priznanje tudi za najboljšo avtorsko glasbo v oglaševanju za spot Valentinovo - Mislim tvoje misli. Priznanje za najboljšo celostno grafično podobo v kategoriji je prejela agencija Arih za Trashman with a heart. Za najboljšo fotografijo v oglaševanju je priznanje dobila agencija Pristop za fotografijo Tak si in v skupini za najboljši neobjavljen oglas pa je priznanje osvojila agencija Formitas za oglas Kondom.

Oglaševalska osebnost leta

V okviru SOF-a je upravni odbor Slovenske oglaševalske zbornice podelil tudi tradicionalno nagrado za Oglaševalska osebnost leta je, ki jo vsako leto podeljuje za izjemen dosežek na področju oglaševanja v preteklem letu ali za večleten doprinos k razvoju stroke. Upravni odbor SOZ je soglasno sprejel odločitev, da nagrado Oglaševalska osebnost leta za leto 2004 prejme Lučka Peljhan in svojo odločitev tudi utemeljil: "Lučka Peljhan je nedvomno oseba, ki je videla največ dram, komedij in zmagoslavij na slovenskem oglaševalskem odru. Zmagovalci so prihajali in odhajali, Lučka pa je ostajala in je še vedno prva dama festivalskega zaodrja. Vodila je delo desetih žirij Slovenskega oglaševalskega festivala, delila strahove, strasti in odločitve najboljših v našem poslu. Zato bi težko našli človeka, ki bi bolje razumel, kaj žene kreativne duše – kaj žene naš posel. Lučka Peljhan je z izjemnim občutkom sooblikovala SOF, nenehno vnašala izboljšave v način žiriranja, kot predsednica Sveta tekmovalnega programa SOF pa bistveno prispevala, da so se vzpostavila pravila, ki zagotavljajo transparentnost in korektnost tekmovalnega programa. Žirije je nepopustljivo držala skupaj tudi v nemirnih časih. Lučka je zvezda stalnica SOF-a in njegova svojevrstna zmagovalka".

Oglaševalec leta

Na svečani podelitvi so podelili tudi nagrado za "Oglaševalca leta" 2004, ki jo je letos prejelo podjetje Proconi d.o.o. iz Murske Sobote.