Gospodarstvo

Kompenzacije zaradi carin na jeklo

Washington, 21. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Zoellick je dejal, da so se ZDA pripravljene pogovarjati o kompenzacijah z državami, ki bodo utrpele škodo zaradi zvišanja carin na uvoz jekla.

Zoellick je v sredo pozval EU, naj se ne prenagli s protiukrepi zaradi odločitve ZDA o povišanju carin na uvoz jekla.

Jeklarna
Jeklarna FOTO: 24ur.com

Predsednik Bush je v začetku marca sprejel odločitev o zvišanju carin na uvoz določenih vrst jekla do 30 odstotkov, njegov ukrep pa je začel veljati v sredo. Busheva odločitev je sprožila ogorčenje in napovedi protiukrepov s strani držav, ki jih bo ukrep najbolj prizadel.

Zoellick je dejal, da bi morala EU počakati in ugotoviti kakšna bo škoda oziroma ali bo res prišlo do prezasičenja evropskega trga s poceni jeklom, ki zaradi višjih carin ne bo šlo v ZDA.

Podobno kot EU pa razmišlja tudi kanadska vlada, ki je sicer izvzeta iz Bushevih ukrepov. Kanadska vlada bo v kratkem razpravljala o zahtevi lastnih jeklarjev, da poviša carine na uvoz jekla in jih zaščiti pred morebitno poplavo tujega jekla. Tudi Kanado, po besedah ministra za mednarodne finančne ustanove Johna McCalluma, skrbi, da bi jeklo, ki zaradi carin ne more v ZDA, prezasičilo njen trg. Kanadska vlada bo položaj spremljala in v primeru, da se to res zgodi, ustrezno ukrepala.