Gospodarstvo

Komisije ne bo

Ljubljana, 24. 04. 2006 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrhovno sodišče meni, da komisija, ki bi preiskovala Mercator, ni potrebna. LDS razmišlja o ustavni pritožbi.

Vrhovno sodišče meni, da preiskovalna komisija ni potrebna.
Vrhovno sodišče meni, da preiskovalna komisija ni potrebna. FOTO: POP TV
Vrhovno sodišče meni, da gre v zvezi z Mercatorjem za spor, za katerega ni mogoče doseči odločitve znotraj sodstva. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali to sporočilo vrhovnega sodišča pomeni, da enostavno lahko vsakokratna parlamentarna večina prepreči ustanovitev parlamentarne preiskave, četudi jo 93. člen ustave zagotavlja, se sprašuje poslanka LDS Darja Lavtižar Bebler.

Dodala je še, da si, če je to sporočilo vrhovnega sodišča, upajo trditi, da je s pravno državo nekaj narobe in bodo morali razmisliti o vložitvi pritožbe na ustavno sodišče. Na takšno razlago, kot je dejala Lavtižar Beblerjeva, težko pristanejo. V LDS imajo sedaj 60 časa, da se obrnejo na ustavno sodišče, o čemer nameravajo tehtno razmisliti, je še pojasnila.

V LDS so prejeli sklep vrhovnega sodišča, ki ugotavlja, da je bila njihova pritožba zaradi zavrnitve njihove pobude za ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Mercator neutemeljena. Vrhovno sodišče meni, da gre za tak spor, za katerega ni mogoče doseči odločitve znotraj sodstva, ampak je treba te zadeve reševati znotraj DZ, je izjavila poslanka LDS Darja Lavtižar Bebler. V LDS tako nameravajo razmisliti o ustavni pritožbi, za kar imajo 60 dni časa.

Vrhovno sodišče je v svoji utemeljitvi zapisalo, da je že upravno sodišče, s tem ko je zavrglo pritožbo LDS in SD, odločilo pravilno, je pojasnila Lavtižar Beblerjeva. Upravno sodišče je namreč njihovo pritožbo zavrnilo, češ da niso uporabili prave pravne podlage, na podlagi katere bi se sploh lahko obrnili na to sodišče. Je pa vrhovno sodišče ugotovilo, da upravno sodišče te odločitve ni oprlo na ustrezno podlago.

Zadeva je občutljiva in zapletena, saj gre za vprašanje, ali ima skupina 30 poslancev možnost - če ne more znotraj državnega zbora doseči svoje pravice, ki izhaja iz 93. člena ustave - da to svojo pravico uveljavi po sodni poti, meni Lavtižar Beblerjeva.

Potrč: Odločitev sodišča krepi odgovornost večine v DZ

Vrhovno sodišče RS je glede pritožbe LDS in SD v zvezi s parlamentarno preiskovalno komisijo o Mercatorju menilo, da mora o različnih pogledih na vprašanja pravic in urejanja postopkov v DZ odločati DZ sam, ne pa sodišče, je sporočil vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. "Mislim da je to pomembno sporočilo, ki samo še krepi odgovornost večine v DZ in tudi predsednika državnega zbora za položaj manjšine, tudi v takšnih primerih, kot je ustanovitev preiskovalnih komisij," je dejal Potrč. Zadevo bodo najprej temeljito ocenili in o njej razmislili. "Vemo kakšne poti so mogoče, vendar se za nobeno od teh ne bi želel niti ogrevati niti o njej govoriti kot o možnosti," je dejal.

Cukjati: Odločitev vrhovnega sodišča pričakovana

Dva delničarja Mercatorja, Pivovarna Laško in Pivovarna Union, predlagata razširitev dnevnega reda skupščine Mercatorja, ki bo 17. maja, z imenovanjem posebnega revizorja za preveritev vodenja posameznih poslov družbe. K predlaganim sklepom Mercatorjeve skupščine sta poleg tega vložena tudi dva nasprotna predloga, s katerima naj bi zaščitili interese malih delničarjev - prvi se nanaša na načrtovano dokapitalizacijo, drugi pa na sestavo nadzornega sveta. Istrabenz predlagane razširitve dnevnega reda ne komentira.

Odločitev vrhovnega sodišča, da zavrne pritožbo LDS in SD, ker je upravno sodišče zavrglo njuno tožbo proti predsedniku DZ Francetu Cukjatiju, ki ni odredil parlamentarne preiskovalne komisije o Mercatorju, je bila po Cukjatijevih besedah pričakovana. "S tem menim, da so zavrnjeni vsi očitki ponudnikov o kršitvi ustavne pravice kot človekove pravice poslancev," je dejal Cukjati. Predsednik DZ je izrazil pričakovanje, da bo odločitev vrhovnega sodišča spodbudila predstavnike obeh poslanskih skupin, da se vendarle udeležita sej preiskovalne komisije. LDS in SD imata v skladu s poslovnikom v komisiji mesto ne glede na to, kdo je pobudnik za ustanovitev komisije, je poudaril.

Cukjati je izrazil zadovoljstvo, ker je parlamentarna preiskovalna komisija že začela z obravnavo prodaje delnic Mercatorja. "Prva zaslišanja so že bila izvedena in mislim, da bo komisija kakovostno delala naprej tako, kot je začela," je dejal.

Kovačič: S takšnimi vprašanji ne pred sodišče

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana tudi za SDS. "Tovrstna pravna vprašanja ne morejo biti predmet sodne presoje," je izjavil poslanec SDS Dimitrij Kovačič. Že odločitev prvostopenjskega sodišča je nakazala, kaj kaže pričakovati od vložitve tožbe, je povedal Kovačič. Sam pa bi si želel, da bi sodišče poleg formalne ugotovitve, da predmet tožbe ne sodi v sodno presojo, vendarle ocenilo tudi samo vsebino. "Kajti v tem primeru bi moralo odločiti, da je tožbeni zahtevek tudi po vsebini neutemeljen," je dejal.

Delnice Mercatorja so se danes precej podražile. Enotni tečaj se je zavihtel za 1,44 odstotka na 39.384 tolarjev.

DZ mora po Kovačičevih besedah slediti prvovloženi zahtevi po ustanovitvi parlamentarne komisije. Če se pozneje pojavi še druga zahteva, ki je vsebinsko zajeta že v prvi zahtevi, pa je jasno, da ni mogoče ustanovitvi še ene komisije, ki bi preiskovala isto vsebino, je poudaril. V primeru, da se bodo v LDS in SD odločili za vložitev pritožbe na ustavnem sodišču, je Kovačič prepričan, da tudi ustavno sodišče ne bo moglo odločiti drugače, kot sta presodila že Cukjati in sodišče.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.