Gospodarstvo

Koliko je vreden Telekom?

Ljubljana, 10. 08. 2007 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je predstavila tri scenarije prodaje skoraj 50 odstotnega deleža Telekoma Slovenije.

Vlada namerava prodati delež v Telekomu.
Vlada namerava prodati delež v Telekomu. FOTO: Kanal A

Javni razpis za prodajo 49,13-odstotnega državnega deleža Telekoma Slovenije bo predvidoma objavljen 24. avgusta. Predvidene bodo tri možnosti prodaje, pri čemer prva predvideva prodajo celotnega deleža hkrati, druga predvideva, da bi se del družbe prodal s triletnim zamikom, tretja pa predvideva kombinacijo navzkrižnega lastništva. Vrednotenje družbe, katere tržna kapitalizacija trenutno znaša 3,2 milijarde evrov, bo predvidoma končano sredi septembra, prvi resni ponudniki pa bodo znani v začetku novembra.

Cena Telekomove delnice prenapihnjena?

Komisija za odprodajo državnega deleža se je sestala v četrtek. Pogledali so prvi osnutek javnega razpisa, podali določene pripombe, končno usklajen pa naj bi bil dokument do konca prihodnjega tedna. Javni razpis bo tako predvidoma objavljen 24. avgusta, eventuelno lahko pride do kakšnega tedenskega zamika, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaž Janša.

Rok za oddajo ponudb bo predvidoma 8. oktober, tako da bi prvi krog lahko zaključili že v začetku novembra, ko bodo tudi znani ponudniki za državni delež v največji slovenski telekomunikacijski družbi. Z najbolj ugodnimi ponudniki bodo nato začeli pogajanja. V drugem krogu bo med izbranimi odločala predvsem cena, je dejal Janša in dodal, da bi lahko po načrtu, ki je sicer zelo ambiciozen, ponudnika izbrali že letos.

Janša je dejal, da ne pričakuje, da bo vrednotenje Telekoma, ki sicer še ni zaključeno, pristojna komisija pa ga bo obravnavala v septembru, pokazalo višjo vrednost, kot je na borzi. Kar pa zadeva možne ponujene cene potencialnih kupcev, pa je izjavil, da je o njih še prezgodaj govoriti. Ve pa se, da ponujene cene praviloma vsebujejo prevzemne premije in so torej višje od samega vrednotenja ter lahko tudi presegajo cene na borzi.

Komisija za odprodajo državnega deleža v Telekomu Slovenije bo za nakup poskušala zainteresirati čim večji krog potencialnih kupcev in bo s transparentnim postopkom omogočila maksimalen izkupiček od prodaje, so v sporočilu za javnost zapisali ministrstvu za gospodarstvo.

Med 10 in 15 ponudnikov

Interes za delež v Telekomu Slovenije naj bi izkazalo med deset in 15 ponudnikov, z nekaterimi so se na ministrstvu za gospodarstvo že pogovarjali. Koliko jih bo dejansko odkupilo razpisno dokumentacijo, na ministrstvu ne želijo ugibati, če bodo prejeli pet resnih ponudb, pa že računajo na uspešno prodajo.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
13. 08. 2007 17.02
Tudi meni ni jasno, zakaj naj bi prodajali Telekom.. Družba upravlja z informacijsko avtocesto v državi.. To je isto, kot če bi sedaj prodajali še DARS z avtocestnim križem? Za DARS pa lahko najemamo vrtoglave kredite? To je pa v redu?
nintendo64@email.si
13. 08. 2007 16.47
Ne razumem, zakaj hočejo prodati državno telekomunikacijsko družbo. 15 let smo se razvijali temelječ na svojem znanju, zdaj pa prevzemajo model razvoja iz bivšega sovjetskega bloka, ki bolj ali manj temelji na tem, da prodaj vse tujcem. Ravno zaradi tega smo toliko uspešnejši od ostalih bivših komunističnih držav. Naš Telekom je boljši od marsikaterega v razvitih evropskih državah, očitno pa se v ozadju ne gre za nič drugega kot krpanje proračunskega primanjkljaja.
Borek005
13. 08. 2007 16.36
Po zadnih podatkih naj bi šla cena delnice Telekoma do cca. 650€ še nekoliko višje v naslednjih tednih.
wmeworry@gmail.com
12. 08. 2007 19.32
Hvala, matrix. Očitno bo šla cena na naši "borzi" še navzgor. To, da en vladni državni sekretar reče, da je cena vsaj 2x prevelika - no, kaj bi to, saj vemo, da ni mislil resno ;). Taka izjava pri nas očitno lahko zgolj dvigne ceno.
matrix28
12. 08. 2007 18.11
Telekom se bo prodajal za najmanj 600 EUR po delnici. Lahko, da je vreden manj, vendar za novega lastnika zagotovo več. Ukineš sponzorstva in ti gre dobiček v višave. Vrednost takoj naraste.
damirg@email.si
12. 08. 2007 17.08
kokr vem telekom ni ravno dobickonosno podjetje, je pa zelo drago, zaradi svoje infrastrukture. moti me pa da hocejo spet eno veliko podjetje prodat dalec pod ceno.
goso
12. 08. 2007 01.45
Samo bedak proda tako dobičkonosno podjetje kot so telekomi po državah. Vsi se kopljejo v denarju. A je država podkupljena, da bo dobiček šel tujcem? Če so našli za ceste denar, ga lahko tud za telekom, če je treba za večje investicije. Še zmeraj cenej kot te trapaste ceste že 15 za tujce v glavnem. Pa še železnico hočjo, ki je nihče ne bo šmirglal, saj mamo ceste in avte. Butale!!!
paradajzar@hotmail.com
11. 08. 2007 19.46
Nekdo je napisal, da je Janša kriv, za propad Telekoma Slovenije, zaradi svoje slabe, skorumpirane, klientelistične politike, ki se vrti okoli udbomafijskih dobaviteljev. Nepristranski analitiki se s tem seveda strinjamo (pa tukaj ni govora o Janezu...)
wmeworry@gmail.com
11. 08. 2007 11.00
Telekom ima še eno: prvo evropsko vse-nacionalno optično omrežje, na katerega bodo do konca leta 2008 priklopili 100.000 naročnikov. Očitno bo cena delnice šla še gor.
Jožajoža
10. 08. 2007 17.47
damirg,morajo,ker če ne, bodo ostali kot tv brez frekvenc, delavci pa brez službe.vse v tej deželi se že boji JANŠE in njegove maščevalne politike.
damirg@email.si
10. 08. 2007 15.54
a bi mi lahko vi zavezniki te skorumpirane vlade, ki delate na pop-tv, nehali brisat moja protivladna sporocila.
damirg@email.si
10. 08. 2007 15.37
se vid da je tem janševcem znajkal denarja in hočejo prikrit proračunski primanjkljaj s prodajo najuspešnejših in najdražjih podjetij v sloveniji. upam da ne bo tko kot pri mercatorju, kjer so nas davkoplacevalce oropal za 200 mio eur, da so si lahko privoscili stole za 1500 eur. prokleta banda.
Prvo Bore
10. 08. 2007 14.42
""Napovedi vlade so, da bodo s prodajo iztržili manj, kot je trenutna vrednost deleža na borzi""" Zopet nas bodo nategnili in se vozili v jahtah. Če vlada ni sposobna prodati po tržni ceni, potem naj odstopi. Zakaj sploh vlagajo ? Zato, ker bu drugače plačali preveč davka. Ne vlagajo zaradi nas, ampak zaradi sebe !! Kdo jim je dal takšno moč ? Mi, Ovce , da nas lažji derejo in mislijo, da jim verjamemo.