Gospodarstvo

Količine načrpane nafte ni potrebno večati

Dunaj, 12. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Organizaciji držav izvoznic nafte po besedah savdskega ministra za nafto Alija El Naimija ni potrebno povečati količine načrpane nafte, ki zdaj znaša 23 milijonov sodov dnevno.

Dodal je, da so v organizaciji na decembrskem srečanju ugotovili, da svetovni trg dnevno potrebuje 23 milijonov sodov nafte in tem količinam lahko članice OPEC zadostijo, kljub temu, da tretja največja članica organizacije Venezuela zaradi stavke dnevno načrpa dva milijona sodov nafte manj.

Naimi je pred izrednim zasedanjem držav OPEC na Dunaju dejal, da lahko Savdska Arabija s povečanjem dnevne količine načrpane nafte s sedanjih osem na deset milijonov sodov nafte zadosti morebitnemu pomanjkanja nafte."Ne moremo govoriti o pomanjkanju. Pomanjkanja niti ne bi dopustili," je poudaril Naimi, eden najvplivnejših ministrov za nafto organizacije OPEC.

Članice bodo na izrednem zasedanju preučile potrebo po povečanju dnevne količine načrpane nafte. Morebitno povečanje količine načrpane nafte so v OPEC napovedali že v začetku minulega tedna, ko so predstavili strategijo za stabilizacijo mednarodnega trga nafte v primeru, da bo cena nafte v naslednjih 20 dneh višja od 28 dolarjev za sod. Mehanizem OPEC predvideva avtomatično povečanje oz. zmanjšanje črpanja nafte za 500.000 sodčkov na dan, če se cena nafte 20 dni giblje nad 28 oz. pod 22 dolarji za sodček.