Gospodarstvo

Prodaja Mercatorja zakonita

Ljubljana, 01. 04. 2008 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so glede prodaje Mercatorja sklenili, da je bila ta izvedena zakonito. Razprava je razdelila koalicijo in opozicijo.

Poslanci DZ so na današnji seji sprejeli poročili nadzornega odbora Soda za obdobje maj 2005 - december 2006 in za leto 2007, glede prodaje Mercatorja pa sklenili, da je bila ta izvedena zakonito.

Koalicija in opozicija razdeljeni

Poročili nadzornega odbora Soda za obdobje maj 2005 - december 2006 in za leto 2007 sta v razpravi razdelili koalicijske in opozicijske poslanske skupine. Na koncu so s 44 glasovi za in 20 proti sprejeli poročili, dopolnjeni s koalicijskima dopolniloma. Medtem ko so bili v koaliciji prepričani, da je bilo poslovanje Soda in delo nadzornega odbora v omenjenih obdobjih transparentno, poslovanje Soda pa glede na izboljšanje v primerjavi s preteklimi obdobju odlično, pa so precej kritik na račun nadzornih in vodstvenih organov Soda navrgli v opozicijskih poslanskih skupinah.

Prodaja Mercatorja je bila izvedena zakonito, so odločili poslanci.
Prodaja Mercatorja je bila izvedena zakonito, so odločili poslanci. FOTO: Dare Čekeliš

Tako je opozicija menila, da v poročilih nadzornega odbora Soda niso obravnavane najbolj razvpite prodaje deležev v podjetjih, da iz mnogih odločitev obstaja sum o klientelizmu in korupciji ter da je Sod le izvajalec vladne politike. Poslanska skupina Zares je k poročiloma predlagala vrsto dopolnil, ki pa jih DZ ni podprl. Poslanska skupina Zares je tako med drugim želela, da DZ vlado zaradi netransparentnih in nepreglednih prodaj zoper nadzorne in organe vodenja Soda sprožiti ustrezne postopke. Poleg tega so želeli v Zares vlado kot skupščino Soda tudi opozoriti, da ta postopkov prodaje kapitalskih naložb večkrat ni vodila učinkovito, zato obstaja tveganje, da ni iztržila najvišje kupnine.

Poslanke in poslanci so po predlogu SDS in NSi s 45 glasovi za in 11 proti sprejeli sklep, s katerimi DZ ugotavlja, da je bila pri prodaji Mercatorja dosežena poštena prodajna cena in da je bila prodaja Mercatorja opravljena zakonito.

Oškodovanje državnega premoženja?

Komisija DZ za nadzor javnih financ je v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji kapitalskih deležev Kada in Soda v Mercatorju sicer predlagala, naj DZ ugotovi, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum o oškodovanju pri prodaji Mercatorja in da podpira prizadevanja organov pregona, da na podlagi revizijskih poročil računskega sodišča in drugih ugotovijo, ali obstoja sum kaznivega dejanja ter postopajo v skladu s pristojnostmi. Predlagala je tudi, da DZ pozove vlado, naj glede na ugotovitve računskega sodišča, da obstaja velika verjetnost, da za Mercator ni bila iztržena najvišja kupnina, in glede na ugotovitev, da je bila prodaja napaka, ugotovi odgovornost oseb, ki so bile vključene v prodajo, ter ustrezno ukrepa.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
02. 04. 2008 08.43
Od kdaj pa o takih stvareh odlocajo poslanci.