Gospodarstvo

Kmalu slovenski evro

Bruselj/Ljubljana, 20. 04. 2006 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je pripravljena na evro. Država namreč izpolnjuje inflacijski kriterij za novo evropsko valuto.

Slovenija tudi po zadnjih podatkih izpolnjuje inflacijski kriterij za evro.
Slovenija tudi po zadnjih podatkih izpolnjuje inflacijski kriterij za evro. FOTO: Reuters
Slovenija inflacijski kriterij za evro izpolnjuje od novembra lani dalje - takrat je njena inflacija ujela referenčno vrednost, nato pa v januarju tudi že zdrsnila podnjo.

Slovenija tudi po podatkih za marec izpolnjuje inflacijski kriterij za uvedbo evra, izhaja iz razpredelnice statističnega urada Evropske unije Eurostat.

Harmonizirani indeks cen na letni ravni za državo znaša 2,3 odstotka, kar je pod referenčno vrednostjo EU za inflacijo, ki je glede na marčne številke po predhodnih izračunih 2,6 odstotka, razkrivajo Eurostatovi podatki.

Ti podatki so zadnji, ki jih bosta Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB) še lahko upoštevali pri pripravi konvergenčnih ocen o pripravljenosti Slovenije na evro.

Litvi gre slabše

Novi Eurostatovi podatki pa po pričakovanjih niso ugodni za Litvo, ki prav tako želi uvesti evro že prihodnje leto. Njena inflacija je še vedno nad referenčno ravnijo - harmonizirani indeks jo za obdobje marec 2005 - marec 2006 postavlja na 2,7 odstotka. Po prvotnih načrtih je v evroobmočje leta 2007 želela vstopiti tudi Estonija, a se je zaradi neizpolnjevanja kriterijev temu odrekla. Njena inflacija je še višja od litovske - po podatkih za marec je dosegla 4,1 odstotka.

Inflacijski konvergenčni kriterij ni edini, ki ga je treba izpolniti za uvedbo evra - poleg njega so to še stabilnost javnih financ, kar pomeni da morebitni proračunski primanjkljaj ne sme biti višji od treh odstotkov BDP, javni dolg pa ne od 60 odstotkov BDP, ter ustrezne dolgoročne obrestne mere. Kandidatka za evro mora tudi najmanj dve leti prebiti v mehanizmu menjalnih tečajev ERM II.

Za uvedbo evra sicer po Maastrichtskem kriteriju stabilnosti cen stopnja inflacije v kandidatki ne sme biti več kot 1,5 odstotka višja od referenčne inflacije, ki jo dosegajo tri najboljše države v EU. Najnižje letno inflacijsko povprečje so sicer marca dosegle Švedska (0,9 odstotka), Finska (1 odstotek) ter Nizozemska in Poljska (1,5 odstotka) - skupaj povprečna inflacija za tri države znaša 1,13 odstotka, z dodanim 1,5 odstotka pa referenčna vrednost doseže 2,63 odstotka.

Samo v marcu so sicer najnižjo inflacijo beležile Poljska (0,9 odstotka), Finska (1,2 odstotka), Avstrija (1,3 odstotka) ter Nizozemska (1,4 odstotka), najvišjo pa Latvija (6,6 odstotka), Slovaška (4,3 odstotka), Estonija (4 odstotki) ter Španija (3,9 odstotka). Glede na februar se je inflacija povečala v sedmih članicah, padla v 12, stabilna pa ostala v petih. V Sloveniji je na letni ravni znašala dva odstotka, v evroobmočju 2,2 odstotka, v petindvajseterici pa 2,1 odstotka, še kažejo Eurostatovi podatki.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.