Gospodarstvo

Kmalu skrbni pregled Mercatorja?

Ljubljana, 17. 03. 2010 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi NKBM in Abanka ne bosta prodali Mercatorjevih delnic. Po zagotovilih premierja Boruta Pahorja vlada ni ravnodušna do lastništva 'najboljšega soseda'. Na policah si želi slovenskih izdelkov.

Vlada po besedah premierja Boruta Pahorja v mejah svojih pristojnosti ni ravnodušna, v čigavih rokah bo pristal Mercator. V vladi si želijo vstop takega strateškega partnerja, ki bo družbo razvijal, ne pa izčrpal, je poudaril. V vladi si, kolikor je v njeni pristojnosti, želijo, da bi imeli police v Mercatorju tudi slovenski pridelovalci. "Želimo si, da bi te produkte tržili, ne le doma ampak v celi regiji, kolikor je to mogoče," je dodal. Novi minister za kmetijstvo bo moral imeti po njegovem mnenju posluh tudi do težav živilske industrije.

Banke držijo delnice pri sebi

Banke umikajo ponudbe za prodajo Mercatorjevih delnic.
Banke umikajo ponudbe za prodajo Mercatorjevih delnic. FOTO: Dare Čekeliš

NKBM in Abanka Vipa sta medtem izstopili iz konzorcija šestih bank, ki skupaj prodajajo 21 odstotkov Mercatorja, je potrdil Uroš Marter, direktor Arkasa, ki posreduje pri prodaji deleža zdaj štirih bank. Po njegovih besedah je sedaj ključno, kako omogočiti potencialnim investitorjem dostop do skrbnega pregleda Mercatorja. Na vprašanje, ali je prodaja po novem umiku bank – pred NKBM in Abanko sta od prodaje odstopili že NLB in Banka Celje, ki sta postopek prodaje vodili sami –,  je odgovoril, da "se bo to videlo po tem, koliko potencialnih vlagateljev se bo prijavilo k pregledu Mercatorja".

Več o tem danes ni želel povedati, je pa sicer že pred časom napovedal oblikovanje strnjenega seznama ponudnikov za 21-odstotni delež v Mercatorju. Kot piše današnji Dnevnik, so se v ožji izbor morebitnih finančnih vlagateljev v Mercator po neuradnih informacijah uvrstili štirje finančni skladi: Mid Europa, Warburg Pincus, Bain Capital in Advent International. V konzorciju bank, ki prodajajo delnice Mercatorja, ostajajo še Unicredit Banka Slovenije (v lasti ima 8,01 odstotka Mercatorja), matična Unicredit (0,89 odstotka), Gorenjska banka (3,8 odstotka), Banka Koper (2,08 odstotka) in Hypo banka (2,01 odstotka).

Predsednik uprave Unicredit Banke Slovenija France Arhar izstopa NKBM in Abanke Vipa iz konzorcija ni želel komentirati. Povedal je, da so bili do septembra lani v tesnem kontaktu o tem s slovensko vlado, "moramo pa biti dobri bankirji in dobri gospodarji". Član uprave Unicredit Banke Slovenija Janko Medja je poudaril, da lastništvo nad podjetji ni osnovna bančna dejavnost. "Naš glavni razlog, da želimo iz te naložbe, je, da želimo biti profesionalni bankirji," je dejal in dodal, da Unicredit nima nobenega preferenčnega kupca. "Proces želimo izpeljati do zavezujočih ponudb, ko se bodo vsi lastniki delnic lahko po svoje odločili. Upamo, da ga bomo uspešno zaključili," je izpostavil.

Šketa: Prodajo je treba pripeljati do konca

Predsednik uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa meni, da je pomembno pripeljati prodajo 21 odstotkov Mercatorja h koncu, ''saj je to pomembno sporočilo tujim vlagateljem. Če do te prodaje ne bo prišlo vsaj v enem delu, bo to slab signal za tuje vlagatelje in ugled Slovenije, privlačnost za naložbe pa se bo še poslabšala." Kot je dejal, je bil v primeru prodaje omenjenega deleža Mercatorja potencialnim strateškim lastnikom že pred začetkom postopka prodaje poslan jasen signal, da nekako niso zaželeni. ''Vprašanje tudi je, ali jih Mercator potrebuje.''

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
18. 03. 2010 11.19
Ja, pa sej tko je v majhnih državah.Če ne podpiraš lastne proizvodne, potem si v riti.
Dvomljivec
18. 03. 2010 11.01
saj to je ravno problem mercatorja, da je preveč vpet v celotno gospodarstvo, drugače je pa bilo nekako tako takrat, kot si napisal botjabotja
fardi
18. 03. 2010 10.15
ne glede na vse, je mercator preveč vpet v celotno slovensko zgodbo,da bi se z njim lahko igrali... vsaj eno pametno razmišljanje pahorja v zadnjem času... pa da vidimo točno, kaj je imen on v mislih, ko je to izrekel...
botjabotja
18. 03. 2010 09.35
Poslovanje lidla kr dobro poznam. Ob prihodu na naš trg so odpirali 15 poslovalnic. Načeloma imajo politiko vsaj 50% blaga iz "domače" države, se pravi Slovenije. Imeli so podpisane pogodbe z slovenskimi dobavitelji. Glejga zlomka. Približno 14 dni pred otvoritvijo je velika večina teh dobaviteljev prekinila pogodbo. Razlog? Ker so jim naši največji trgovci postavili ultimat: ali delaš z nami ali z Lidlom. Toliko o "najboljšem sosedu" , Tušu in Šparu.
pipi55
18. 03. 2010 09.23
v lidlu dobiš slovenske izdelka? pa kaj še! tud v mercatorju se jih ne bi dal dobit, če bi ga prevzel kak balkanski tajkun! lahk kar pozabiš na to.
Buena Vita
17. 03. 2010 22.11
seveda pahor več slovenskih izdelkov dobim v lidlu,in veliko ceneje
alterego
17. 03. 2010 19.28
a to, da bi Agrokor kupil Mercator in bi ga potem država kupila nazaj (tako kot njega dni Elan!), se ni izšlo? hja, eni so pač ostali brez provizij
pipi55
17. 03. 2010 19.25
vglavem, vlada je pokazala vsaj namen, da bi gospodarno ravnala z mercatorjem
am_staff
17. 03. 2010 17.55
Kupci želijo kupovati po cenah, ki jih dopuščajo slovenski dohodki. O tem nihče ne razmišlja.
tron3
17. 03. 2010 16.40
SKRBNI PREGLED DOLGOV PRI BANKAH, ZATO SI PA VLADA NE ŽELI PRODAJE, MERCATOR ZAPUFAN DO GRLA, ČE GRE MEČKATOR GRE TUDI NLB IN NJENI SATELITI, V STEČAJ SEVEDA
pipi55
17. 03. 2010 16.33
se strinjam, če ga bi prevzel agrokor, bi slov. živilski industriji trda predla
mare.miami
17. 03. 2010 15.56
Mercator mora biti v Slovenskih rokah.
Pygmalion
17. 03. 2010 15.49
Protekcionizem par excellence. Nič hudega, saj bomo to drago plačali mi davkoplačevalci.
tito-idol
17. 03. 2010 15.48
Kmetje naj imajo tržnice po mestih,pa bomo ljudje kupoval od njih.Več bodo iztržil,ljudje pa bomo tudi zadovoljni,ker bo hrana malo boljša kot v trgovini.Volk sit in koza cela!Mercator pa zarad mene lahko propade,ker izsiljuje dobavitelje!Kmetje mal se organizirajte pa bo!Uspeh mislim,da ne bi smel izostat!