Gospodarstvo

Kitajska gospodarska rast počasnejša

Peking, 20. 10. 2008 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Finančna kriza je udarila tudi Kitajsko. Njeno gospodarstvo, ki je četrto največje na svetu, raste počasneje, kot je predvideno. Delnice na evropskih borzah pa so trgovanje začele z rastjo.

Kitajski bruto domači proizvod narašča precej počasneje, kot je bilo pričakovano v tretjem četrtletju, kar povzroča še večjo negotovost v svetu gospodarske rasti. Kitajska je pripravila četrtino svetovne rasti v zadnjih letih, zdaj pa je sporočila, da je njeno gospodarstvo, ki je četrto največje na svetu, naraslo le za 9 odstotkov v tretjem četrtletju, kar je precej pod napovedmi. To le potrjuje dejstvo, da se gospodarstvo ne more ločiti od globalnih trendov.

kitajski denar
kitajski denar FOTO: Reuters

Kdaj je nazadnje BDP rasel bolj počasi, ni mogoče izvedeti, ker kitajski nacionalni statistični urad ne objavlja posodobljenih četrtletnih številk, ko popravi letne podatke. Nekateri ekonomisti ocenjujejo, da je bilo leta 2004 vsaj eno četrtletje šibkejše. "Šibko globalno gospodarsko okolje je imelo zagotovo negativen učinek na kitajsko gospodarsko rast," je povedal statistik na uradu Li Xiaochao.

Odpuščanje delavcev

Medtem ko se Kitajska pripravlja na praznovanje 30. obletnice ekonomskih reform, jo svetovna finančna kriza sili v razmišljanje o vzdržljivosti izvoznega modela. Na to že opozarjajo odpuščanja več sto delavcev v izvozni industriji na jugu Kitajske.

Nemčija je odobrila bankam, da izkoristijo 500 milijard evrov reševalnega paketa, vključno z omejitvami glede menedžerskih plač, dodatkov in odpravnin.

Inflacija se na Kitajskem nekoliko zmanjšuje. V polletju je znašala 7,9 odstotka, v prvih devetih mesecih sedem odstotkov, v septembru pa 4,9 odstotka. Februarja je z 8,7 odstotka dosegla najvišjo raven v zadnjih 12 letih.

Kitajci se soočajo z varčevanjem na področju socialnega zavarovanja, stanovanj, zdravja in izobraževanja, kar pomeni, da so pri vsakodnevnih nakupih varčnejši.

Industrijska proizvodnja na Kitajskem se je v prvih devetih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala za 15,2 odstotka, v septembru pa je bila v primerjavi z enakim mesecem lani višja za 11,4 odstotka.

Kitajski zunanjetrgovinski presežek je septembra dosegel 29,3 milijarde dolarjev, kar je nov mesečni rekord. Presežek v prvih devetih mesecih se je sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 2,6 odstotka, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Evri
Evri FOTO: POP TV

Kitajski izvoz je septembra dosegel 136,4 milijarde dolarjev, kar predstavlja 21,5-odstotno rast v primerjavi z lanskim septembrom. Uvoz se je povečal za 21,3 odstotka na 107,1 milijarde dolarjev. S tem je presežek znašal rekordnih 29,3 milijarde dolarjev. Prejšnji mesečni rekord je bil sicer dosežen avgusta, ko je presežek znašal 28,7 milijarde dolarjev.

Optimizem na evropskih borzah

Nemški gospodarski minister Michael Glos je znižal napoved za gospodarsko rast v letu 2009 s prejšnjih 1,2 na 0,2 odstotka. Letos pa naj bi se nemški BDP povečal za 1,7 odstotka, medtem ko se je v letu 2007 za 2,5 odstotka.

Evropske delnice so danes zjutraj narasle, kar je finančni sektor spet napolnilo z optimizmom. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet je namreč obljubil, da bo storil vse, kar je potrebno, da se ponovno vzpostavi zaupanje na finančnih trgih. Izjavil je tudi, da pričakuje, da si bodo banke spet začele posojati denar med seboj, prav tako pa tudi potrošnikom. Po njegovem mnenju je bančni sistem na poti proti normalizaciji, kot poročajo Finance.

Evropski borzni indeksi so začeli sicer takoj po začetku trgovanja padati, vendar pa so nekatere delnice veliko pridobile na ceni. Najuspešnejše so tako delnice družbe Ericsson, katerim je cena narasla za 21 odstotkov, potem ko so od tam sporočili, da se je dobiček družbe zmanjšal le za 29 odstotkov, medtem ko so analitiki pričakovali padec za 45 odstotkov.

V Veliki Britaniji so porasle delnice finančnih družb in rudnikov. Delnica Royal Bank of Scotland je tako porasla za 6,4 odstotka. V nasprotju z dogajanjem na Otoku pa se v Nemčiji delnice finančnih družb cenijo. Vzrok naj bi bil pričakovana dodatna pomoč Deutsche Bank in Unicredito.

Finance še poročajo, da rast indeksa DAX zaenkrat znaša 0,3 odstotka, FTSE-ja 2,2, francoskega CAC-a pa 1,5. 

Spodbuden začetek v ZDA

Tudi ameriške borze so v prvih urah trgovanja zabeležile rasti tečajev. Osrednji delniški indeks newyorške borze Dow Jones se je zvišal za 0,6 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je po začetni rasti po dobri uri trgovanja izgubil pol odstotka vrednosti. Tudi japonski indeks Nikkei se je zvišal, in sicer za 3,6 odstotka.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navihanko
21. 10. 2008 07.29
hvala bogu: bencin takoj cenejši