Gospodarstvo

Kdo zdaj zavlačuje?

Ljubljana, 26. 02. 2008 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija za prodajo Telekoma se brani očitkov, da zavlačuje. Konzorcij smo cel mesec prosili, naj dopolni ponudbo, trdi.

Direktor direktorata za elektronske komunikacije Matjaž Janša je na novinarski konferenci povedal, da imata oba ponudnika, Skipti in britansko-nemški konzorcij, do petka še možnost, da popravita svoje ponudbe za prodajo 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije.

Končna odločitev pri prodaji državnega deleža v Telekomu Slovenije bo znana v ponedeljek.
Končna odločitev pri prodaji državnega deleža v Telekomu Slovenije bo znana v ponedeljek. FOTO: Kanal A

Poziv, da lahko do petka svojo ponudbo popravi, bo dobil tudi konzorcij Bain Capital & Axos Capital & BT, ki je komisiji v ponedeljek sicer sporočil, da od ponudbe odstopa, je povedal Janša. Ob tem je komentiral še trditev konzorcija, da komisija zavlačuje. Ta po njegovih besedah ni "ravno korektna glede na to, da smo jih skoraj mesec dni prosili, da svojo, za nas neustrezno ponudbo popravijo".

Glavna težava ponudbe konzorcija Bain Capital & Axos Capital & BT je v finančnem delu ponudbe, je povedal Janša. Kot je pojasnil, bi rad konzorcij večino delnic Telekoma Slovenije kupil z dolgom, ki bi ga nato prenesli na Telekom Slovenije. V tem bi država še naprej ostala več kot 40-odstotni lastnik in tako posredno še vedno plačevala dolg. "To je z našega vidika nesprejemljivo, saj se znižuje efektivna vrednost cene, ki jo plačujejo za delnico," je dejal Janša.

Janša je povedal tudi, da so se srečali s predstavniki Skiptija oz. njihovimi svetovalci JP Morgan, o vsebini pogovorov pa ni želel govoriti. Na kratko je predstavil ponudbo Skiptija in pojasnil, da lastniki Skiptija skupaj s partnerji, ki jih v celoti še niso razkrili, kupujejo Telekom Slovenije, ta pa kupi v celoti podjetje Skipti. Takšna rešitev se Janši ne zdi sporna.

"Telekom bo kupil podjetje za pošteno ceno, če pride do dogovora, kot bi kupil podjetje v Bosni ali Srbiji, ga plačal za pošteno ceno in pri tem bi vsi mislili, da je naredil dober posel," je dejal. Rešitev je po besedah direktorja direktorata predlagal Telekom, ki je v tem videl dobro poslovno potezo.

Možno je, da se oba ponudnika umakneta, je priznal Janša, kaj se bo zgodilo v tem primeru, pa ni želel ugibati.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slavkoenator@gmail.com
27. 02. 2008 22.05
Prav za to gre, kar opaža Tonček Balonček, tega mandata, da tako nepremišljeno prodajajo, tega jim ljudje nismo dali. Človek s strahom opaža to »pijanost od oblasti«. Ni toliko problem v novonastalih bogataših, kot je problem, da ni v naših predstavnikih narodne samozavesti in moralne drže. Ljudje smo zbegani, saj smo bežali iz Jugoslavije tudi zaradi nacionalizma, ki si je omislil »skupna jedra«, sedaj pa z vsemi jadri plujemo slepo v nek topilni lonec zahodne filozofije. Ob kateri smo v zgodovini izgubljali ozemlja in bili asimilirani. Specialna dejavnost se nadaljuje, na svojih tleh nam naš jezik skoraj nič več ne koristi. Izgubljamo pa kar so generacije ustvarjale. Naša naivna oblast izpolnjuje najmanjše namige z zahoda, tako da se moraš vprašati ali jim res ne preostane drugega. Kar sama se potrjuje teorija zarote, o novem svetovnem redu ene oblasti. Spoštovani »Politik« ravno to je uspelo oblasti, da si zaskrbljen komu kdo pripada in da se ločujemo, ampak v sebi smo vsi eno. Naj te potolažim ne pripadam nobeni stranki. Vem pa, da prihajajo še hujše težave in v zemeljski oblasti in politikanstvu ne bomo našli rešitve. Dovolim se ti povedati rešitev, ki sem jo pred več kot deseti leti našel zase. Začel sem brati kaj mi sporoča Jezus Kristus in se družiti z ljudmi iz malih skupnosti. Spoznal sem, da ima Bog rešitev tudi za ateista, kakršen sem bil. S spoštovanjem državljan Slovenije
Tonček Balonček
27. 02. 2008 09.12
O prodaji teh infrastrukturnih vitalnih sistemih bi morali imeti nreferendum, ne pa das pitajo z nekimi tajkuni in korupcijami, miljarde se pa premikajo v ozadju. Kdaj nas je kdo vprašal in kdaj je vlada dobila mandat (ne le ta, tudi vse prejšnje gurujem na čelu), da preko KADOV in SODOV prodaja in mešetari z nekdanjim družbenim premoženjem! Če bo šlo tako naprej, bomo ob 30 letnici samostojne Slovenije imeli le še Onkološki inštitut in 10 univerz, vs eostalo, kar bo prinašalo denar, bodo imeli v rokah pa razni "tuji" skladi in lastniki, za katerimi se skrivajo naši vrlii "menažerji" leta!
politik70
27. 02. 2008 08.34
slavkoenator Po tvojem pisanju sodeč si na zadnjih volitvah volil Janšo! Mogoče se motim pa neglede napisati hočem nekaj drugega! Veliko volilcev je takega mnenja samo tega ne upajo priznati še manj napisati vem pa da navolitvah za janšo sigurno ne bojo več oddali svojega glasu! No desničarji zdaj pa v luft pa odgovorite takim volilcem ki so dali svoj glas Janši v upanju da bo kaj naredil on pa jih je še bolj nategnil kot Levičarji v 12 letih! Sedaj vidite kaj ste imeli kaj ste izgubili in kaj vas čaka jeseni! Grad se bo sesul kot hišica iz kart! Še se boste spominjali besed ki ste jih pisali ob zapuščanju LDSa! Samo LDS se počasi počasi pobira SDS bo imel pa še hujše travme! Ne verjamete? Malo prisluhnite kaj se po koroški in štajerski dogaja po odborih SDS! Vre in to že močno močno...
slavkoenator@gmail.com
26. 02. 2008 22.09
dvajset let se nisem oglasil. spoštovani voditelji, kako se lahko človek tako spreminja, da razmišlja in deluje sebi v škodo, da ne govorim o narodu. spoznavam, da mora biti hudo narobe, ko gospodar prodaja živino od katere je življensko odvisen. (Sedaj Telekom, Triglav) To vladanje, pa naj bo na krmilu kdor koli, prefinjeno uničuje Slovenski narod. Slovenski človek je bil močan dokler je imel toliko zaledja v kmetu in lastni proizvodnji, da je lahko bil neodvisen. Kruh in streho nad glavo si je lahko zagotovil s svojimi rokami. Malega kmeta ni več, ene, dveh, pet kravic ni več v hlevu. Črka predpisov jih je uničila. Skratka mesta nimajo več zaledja za lastno prehrano. S težavo pomislim in še težje zapišem: da so sedaj njive in hlevi na kolesih tovornjakov, ki ne bodo večno oskrbovali razkošnih trgovskih centrov. Da to je črni scenarij, ki ga z nepremišljenimi potezami še pospešujemo. Toliko se zgledujemo po tujini, da pozabljamo, da smo znali vedno pametno gospodariti in ne opazimo, da tudi tuji pametni gospodarji ne prodajajo nekaj na čemur sami solidno služijo. Proda se nekaj, nad čemur nimaš več vizije in prihodkov. Ob razpadanju Jugoslavije, v 80 - 90 tih smo pretrpeli psihološke in druge pritiske, da se je nujno rodil, s četverico tudi Janša. Danes spoznavam, da v tihem soglasju takratnega vodstva. Upali smo v Janše, Bavčarje... vedite pa …, na plebiscitu nismo glasovali za kapitalizem. Zgodba s certifikati je bil žarek veselja, saj smo verjeli v tistih hitrih spremembah, da je to samo drugi način socializma, švedski model .. ? Pa ko se je že "talalo" zopet je bilo nekako bolj prav, naj obogati domači človek. Sedaj pa spoznavaš, da teh 2-5% strahovito bogatih ljudi, izgublja občutek. Pa znova in znova niso zadovoljni. Bitka do zadnjega ... Daj ljubi človek pomisli, ko boš zmagal boš prvi. Na žalost pa boš spoznal, da ni nikogar, ki bi to lahko videl ... ostal boš sam. In sedaj dragi Janša, še verjamem,da je v tebi to kar si govoril in se zavzemal za malega človeka. Verjeli smo, da bi znal biti boljši gospodar. Navaden človek sem, nepomemben, brez tega znanja, ki ga imaš Ti. Vendar verjemi, ne boš imel več miru v notranjosti, če je bila možnost, da dobra podjetja prodaš državljanom Slovenije. Naj vladajo z večinskim delom mali delničarji. Le tako si mislim, kot laik, da je možnost za pokojnine …, navsezadnje tudi zaradi tega, da se ohrani najmanši narod, katerega del si tudi Ti. S spoštovanjem državljan Slovenije
Mozoljj
26. 02. 2008 16.24
Telekom Tušu! Hinavci eni, vse tujcem prodat, tud če dajo manj denarja za delnice, sam da nau Slovenec kupil, kateremu bi bili fouš!