Gospodarstvo

'Tovšakova vseskozi išče neke politične razloge'

Velenje, 23. 08. 2010 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

To je, potem ko je predvidena seja nadzornega sveta Vegrada, ki je bila zaradi odsotnosti dveh članov nesklepčna, dejal predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič. Nadzornika sta prevzela vlogo zagovornika uprave, je prepričan.

Generalna direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Generalna direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik nadzornega sveta velenjskega Vegrada Klemen Boštjančič je danes, potem ko je bila seja nadzornikov nesklepčna, podal pisno odstopno izjavo. Funkcijo bo v interesu družbe opravljal do imenovanja novega člana nadzornega sveta, ki bo imenovan na skupščini, je danes v Velenju povedal Boštjančič.

Imenovanje novega člana nadzornega sveta velenjskega gradbinca na skupščini 30. avgusta ne bo mogoče, saj ta točka ni na dnevnem redu. Na dnevni red že sklicane skupščine bi bilo zato potrebno uvrstiti novo točko, to je izvolitev člana nadzornega sveta. Zahtevo za razširitev dnevnega reda se lahko na dnevni red že sklicane skupščine uvrsti le, če je posredovana v sedmih dneh po objavi sklica. Glede na to, da bo nadzorni svet zasedal avgusta, to pomeni, da je bila skupščina sklicana konec julija. Torej bi bila danes zahteva za razširitev prepozna. Saša Prelič z mariborske pravne fakultete

V odstopni izjavi je zapisal, da si želi, da bi bila skupščina, na kateri bo izvoljen nadomestni član nadzornega sveta, sklicana čim prej. Skupščina Vegrada je sicer sklicana že za 30. avgust, ali bo novi član nadzornega sveta imenovan že takrat, je po Boštjančičevih besedah treba pravno preveriti.

"Mislim pa, da ne obstaja pravna možnost, da sem jaz razrešen na tej skupščini, ampak mora biti sklicana nova. Gre za pravno vprašanje, ali je to možno. Seveda je moja želja, da je to takrat, če ne, bo pač sklicana nova skupščina," je v izjavi novinarjem dejal Boštjančič.

Preostala člana Vegradovega nadzornega sveta, Samo Mastnak in Branka Gabrijel, na petkovi seji nista želela razpravljati o Boštjančičevem predlogu širitve dnevnega reda s točkama o uvedbi nadzora dela Vegradove uprave in odpoklicu uprave. Danes zjutraj pa sta v izjavi za javnost odpovedala udeležbo na današnji seji nadzornega sveta. Kot poudarjata, ni pogojev za izvedbo seje v tako kratkem času, saj še nista prejela magnetograma petkove seje, ki bi razjasnil nejasnosti glede domnevnega odstopa Boštjančiča z mesta predsednika nadzornega sveta. Boštjančič se je odzval z besedami, da gre za zavlačevanje. Trditev, da se seje ne bosta udeležila zaradi magnetograma, pa je komentiral z besedami, da gre za "totalno neumnost".

Vegrad
Vegrad FOTO: Kanal A

Kot pravi, je svoje stališče glede odstopa jasno predstavil in pisno pojasnil, da je odstop veljaven, ko ga poda v pisni obliki. "Tako kot velja isto za direktorico. Direktorica je cel petek govorila, da bo odstopila, pa sem jaz vseskozi govoril, da še nisem videl te odstopne izjave," je ponovil Boštjančič.

Kot je še pojasnil Boštjančič, se člana nadzornega sveta namreč sprašujeta, ali je Boštjančič v petek, ko je na sedežu Vegrada potekala večurna seja nadzornikov, podal odstopno izjavo ali ne. Sam pravi, da ne, ker ni podal pisne odstopne izjave upravi družbe, kar je minuli konec tedna tudi pisno pojasnil.

Člana nadzornega sveta sta Boštjančiču v elektronskem sporočilu navedla tudi druge razloge za neudeležbo na seji. Med drugim sta navedla, tako Boštjančič, da uprava nima zadosti časa, da bi odgovorila na vprašanja, o katerih je Boštjančič že v preteklosti želel pojasnila. Med drugim je Boštjančič želel pojasnila glede govoric, da so se na račune v Liechtensteinu nakazovali milijoni evrov, in glede kredita, ki ga je Vegrad odobril družbi pooblaščenki Vegrad Naložbe. "Nadzornika sta se postavila v vlogo zagovornika uprave, da ta ne more čez vikend pripraviti teh odgovorov, zato rabimo več časa," je dejal Boštjančič.

Glede na to, da seja danes ni bila izvedena, si bo Boštjančič, kot je dejal, prizadeval, da bo izvedena nemudoma, saj sam do imenovanja nadomestnega člana ostaja v nadzornem svetu velenjskega gradbenega podjetja. Ponovno je poudaril, da tej upravi ne zaupa in da verjame, da bo nova uprava, "ki je kredibilna", morda sposobna izpeljati prisilno poravnavo.

'Treba je narediti realen načrt'

Kakšna je usoda prve dame Vegrada Hilde Tovšak, Klemenčič težko komentira. Glede finančnega poročila, ki so ga nadzorniki obravnavali v petek in je bilo potrjeno s preglasovanjem, pa je dejal, da je njegovo mnenje o poročilu negativno izključno zaradi tega, ker je poročilo slabo in nekvalitetno. "Jaz se seveda bojim, da če bo tudi načrt tak, prisilna poravnava ne bo potrjena," je dejal. Meni namreč, da je potrebno narediti načrt, ki bo realen, ne pa "nekaj privlečeno za lase".

Je pa glede širšega dogajanja dejal, da je za vodstvo družbe to vseskozi politično vprašanje. "To je najmanj, kar je, smešno. Kakšno politično vprašanje je izvedba prisilne poravnave ali ne? To je poslovno vprašanje, tako kot poslovanje Vegrada. In to je za moje pojme nič drugega kot odmikanje slike od realne situacije v Vegradu," je pribil Boštjančič in dodal, da Tovšakova vseskozi išče "neke povezave in politične razloge".

PGP bo zahteval še eno skupščino

Boštjančič v nadzornem svetu velenjskega gradbenega podjetja zastopa interese državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje PDP, ki je 29-odstotna lastnica Vegrada. Gabrijelova je predstavnica največjega, 57-odstotnega lastnika, to je družbe Vegrad Naložbe, ki je v lasti vodilnih v Vegradu, Mastnak pa je predstavnik delavcev v nadzornem svetu.

Odstop predsednika nadzornega sveta družbe Vegrad Klemena Boštjančiča je v razmerah, v katerih deluje nadzorni svet te družbe, razumljivo dejanje, je v sporočilu za javnost zapisal direktor PDP Matej Golob Matzele.

"Hkrati se nam zdi odgovorno, da v stanju insolventnosti družbe opravlja funkcijo predsednika nadzornega sveta do imenovanja nadomestnega člana. Glede na napovedano odstopno izjavo direktorice Hilde Tovšak mora nadzorni svet poskrbeti za imenovanje nove uprave, ki bo izvajala nadaljnje ukrepe, predvidene v zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju podjetij," je zapisal prvi mož PDP. Boštjančič pa je sicer v današnji izjavi povedal, da pisne odstopne izjave Tovšakove, o kateri je ta govorila v petek, ni prejel.

PDP bo kot manjšinska delničarka zahtevala sklic nove skupščine Vegrada, ki bo odločala o imenovanju nadomestnega člana nadzornega sveta. PDP je že za 30. avgust sklicano skupščino zahtevala razširitev dnevnega reda za imenovanje posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov družbe. "Odločitev o imenovanju nadomestnega člana nadzornega sveta in posebnega revizorja je v celoti odvisna od volje večinskega lastnika, družbe Vegrad Naložba," navajajo v PDP.

Če do 1. septembra ne bo plač, bo sledila stavka

Sindikalni predstavnik, zadolžen za Vegrad, Srečko Čater osebno ne podpira odločitve prvega nadzornika Vegrada o odstopu, saj meni, da se želi s tem izogniti odgovornosti. Po Čatrovem mnenju bi Boštjančič moral vztrajati do izvedbe postavljenih zahtev. Nadzorni svet v celoti po njegovih besedah "še zdaleč" ni uporabil vseh razpoložljivih možnosti, da bi dosegel stanje, v katerem bi bila zagotovljena socialna varnost prek 1000 zaposlenih v Vegradu.

Zapleti med Vegradovo upravo in nadzornim svetom ter znotraj samega nadzornega sveta na prisilno poravnavo velenjskega gradbinca neposredno ne vplivajo, prav tako ne vplivajo na položaj upnikov in zaposlenih. Vsekakor pa celo zadevo postavljajo v dokaj čudno luč, še posebej v odnosu do upnikov, katerih vloga je pri sklepanju prisilne poravnave ključna. Vse to kaže na popoln razpad korporacijskega upravljanja v družbi. Saša Prelič z mariborske pravne fakultete

O socialni varnosti zaposlenih bo po Čatrovih napovedih v torek govoril izvršni odbor sindikata. Nekateri zaposleni namreč niso prejeli plač od aprila dalje, nekateri so že prejeli junijske, navaja Čater, ki bo Tovšakovi posredoval tudi zahteve delavcev po stavki, če do 1. septembra ne bodo nakazane še neporavnane plače.

"Ne samo bo, ko bo, če bo, kadar bo, ampak da se začnemo pogovarjati, da bo do tega in tega dneva toliko. Če ne bo, se bo tisti dan začela opozorilna, potem pa tudi splošna stavka do izpolnitve zahtev oziroma do začetka stečajnega postopka," je za 24ur.com pojasnil Čater.

Janša: Tovšakova bi morala že zdavnaj odstopiti

O dogajanju v Vegradu, predvsem pa o odstopu Tovšakove, je danes govoril tudi predsednik SDS Janez Janša. "Tovšakova bi morala odstopiti že takrat, ko so bile prve aretacije v aferi Čista lopata," je menil. "Če bi se to zgodilo takrat, potem tudi delavci v Vegradu ne bi trpeli tako, kot se to dogaja danes," je še dejal.

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milan.k
24. 08. 2010 12.00
PODRŽAVITI VSE SPRIVATIZIRANE IN PRODANE FIRME KJER OBSTAJA NAJMANJŠI SUM OKORIŠČANJA IN KORUPCIJE PO HITREM POSTOPKU TAKOJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnik443897
24. 08. 2010 08.36
Asociacija INDIJA - SLOVENIJA KRAVA - TOVŠAKOVA Takšno asociacijo dobim, ko poslušam kako ne morejo odstavit Tovšakove in odstopajo nadzorniki. Mafijska Slovenijaa oziroma njeni zakoni. Bo pa prišel čas, ko bodo ljudje vzeli v svoje roke pravico. Spomnite se ROMUNIJE !!!
plastik
24. 08. 2010 05.37
Če sedaj ostane Tovšakova na čelu Vegrada,potem vemo da ji pomaga vlada,da pobere še tisto,kar je ostalo.Svetujejo ji pa tako ljudje iz kabineta finančnega ministra.Tako je pač pri nas.
ninaia
24. 08. 2010 04.19
sory 24ur ampak tale forum vam dela kot naša politika
ninaia
24. 08. 2010 04.16
Kje je moj komentar
loden
24. 08. 2010 03.57
Mediji zdaj tole žensko pribijate na križ.... kaj pa ostali odgovorni v drugih propadlih podjetjih.... majo še dopust, ali kaj?
ninaia
24. 08. 2010 03.55
@dr.VEBER Po tvojem prepričanju je najbolje da ji podelijo še Nobelovo nagrado za njeno tako zvano "uspešnost" Kaj ti ni jasno,da se mora ta agonija končati. Hilda uživa v raskošju, delavci pa umirajo na obroke ... mislim HALO kje so ti moralne vrednote a, ti sploh veš da pišeš neumnost,ali pa si nekdo,ki pripada njenemu klanu!!! Ne bodi tako močno prepričan v njene sposobnosti morda boš ti jutri eden od tistih,ki neboš imel več kaj dati v usta in zarradi takih menederjev bodo tvoji otroci prikrajšani za osnovne stvari v življenju! Sreča je opoteča! jaz bi bila na tvojem mestu zelo previdna kaj mislim in govorim ker misli in besede imajo zelo močno moč in slej ,ko prej se lahko znajdež na RK ali RKC
janze79
24. 08. 2010 01.05
banda KLERIKALSKA.kje so korenjaki iz NSi ki so jo nastavli?
djdj
23. 08. 2010 23.19
Pujsa noče izpustiti korita ki se ga oprijema z vsemi štirimi(pujsa je žalitev za to žival ampak drugega izraza sistem itak ne bi sprejel). Kamen za vrat.
saintjozef
23. 08. 2010 22.45
POLITIČNI KONSTRUKT se v Sloveniji po novem imenuje kraja. (seveda, ko te dobijo)
Nauders
23. 08. 2010 22.33
slavc d.o.o. bo vse rešilo
HooplaToopla
23. 08. 2010 22.32
Pravična in učinkovita rešitev je tu lahko le ena. Če napišem katera, me bodo administratorji žal izbrisali. Prijeten dan!
TheGreatRusia
23. 08. 2010 22.28
DR VEBER DA NISI TI EDEN IZMED NJENIH ZAPOSLENIH V FINANCAH??? DELAVCI SO KRIVI JA??? HILDA JE IZJEMNA TO JE RES NOBEN NI KOT ONA, SE STRINJAM. PODIVZAJALCI MAJO PA SVOJE STROŠKE IN SVOJE ZAPOSLENE, NEVEM KAJ MISLIŠ, DA MU Z NEBA PADA DENAR, PODPIRAM JIH 100%, KER IZ LASTNIH IZKUŠENJ POZNAM ODNOS GIGANTA DO MALEGA PODIZVAJALCA!!! USE KAMIONE, BAGRE, LOPATE, KRAMPE, MEŠALCE, ŽERJAVE,... BI JI ZAPLENIL IN RAZDRL, TER PRODAL PO DELIH, ČE BI SE JAZ ZNAŠEL V KOŽI UPNIKA, SAJ POLICIJA PA SODSTVO TAKO ALI TAKO NIKOLI NISTA PRISTOJNA ZA NIČ KADAR JU POTREBUJE RAJA, KO PA ZAŠKRIPA VLADAJOČIM PODGANAM SE PA TAKOJ SPREJEMAJO PREDLOGI ZAKONOV IN ZAKONI,... GOLI OTOK PA S KAMENJEM OGENJ PRIŽIGAT, DA SI KAVO SKUHA!!!!!!!!!
Diego80
23. 08. 2010 22.14
pa ovi ko hodi k njej na neka pogajanja jo naj pokne pa bodo hitro znali ukrepat......pa za vse bo hitro dnar ...on pa itak ma neka potrdila o motnjah.....kruto ampak realno zakaj bo moral vedno nedolzni in ubobožani trpet.......pa se v bodoce bo plačilna politika bolša....
AB2
23. 08. 2010 22.12
Mene pa samo nekaj zanima, kako tale Tovšakova (in vsi njej podobni) lahko zaspi ....
TheGreatRusia
23. 08. 2010 22.05
POLITIKA POSTAVILA KRAVO, KI JO BO MOLZILA, A JE ŽE PRAZNA-KRAVA NAMREČ, ZDAJ STOJI LE ŠE TOLIKO, DA PREDSTAVLJA KRAVO, KI JE BILA NEKOČ PRAV POLNA, KAKORKOLI, OSTALA JE KRAVA:) GOLI OTOK, PA ŠE TA JE PREVEČ UDOBEN
TheGreatRusia
23. 08. 2010 22.02
MA NA FACI SE JI VIDI, DA BI ZA DENAR PRODALA LASTNO DRUŽINO-BARABA!!! NAJ SE ONA ODPOVE SVOJIM 15 PLAČAM PA BO IZENAČENA Z DELAVCI, KI NIMAJO ZA KRUH, ONA PA SE MASTI S POSLOVNIMI KOSILI, GOLI OTOK JE ZDRAVILO PA NAJ SE ŠE KAKO TRUDIJO RAZNI AMNESTY,... KJE PA SO TU ČLOVEKOVE PRAVICE????????????????????????????????????? AJA, DELAVEC NI ČLOVEK SAJ RES!!! DELAVEC JE SMET, PA RAVNO TA "SMET" DRŽI POKONCI KAPITALISTE-GNOJE, KI NE CENIJO ČLOVEŠKEGA TRUDA IN DOSTOJANSTVA, KAJ ŠELE ČLOVEKOVIH PRAVIC, ČAST IZJEMAM!
Buena Vita
23. 08. 2010 21.58
KAROL290 BIL JE NAKAZAN V LIECHEINSTEIN
Buena Vita
23. 08. 2010 21.57
FORUMA IN UDBE NE MORE NIHČE OVADITI,SEJ SO LASTNIKI SODSTVA V SLOVENIJI
Drago Kurnik
23. 08. 2010 21.57
Nikjer pa ne zasledim kaj je izjavila kam je šel denar, ki so ga zbirali za sorodnike umrlih delavcev !!