Gospodarstvo

Kdo bo nasledil Jankovića?

Ljubljana/Velenje/Bruselj, 17. 11. 2005 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janković še nima naslednika, medtem pa EK proučuje, ali sta pritožbi o nezakoniti prodaji Mercatorja utemeljeni.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso FOTO: Reuters

Evropska komisija (EK) je v zvezi z domnevno nezakonito državno pomočjo v primeru prodaje Mercatorja prejela dve pritožbi in zdaj preučuje, ali sta utemeljeni. Če bo ugotovila, da resnično sta, pa bo v primeru Mercator odprla uradno preiskavo. Tako so se danes na sedežu komisije odzvali na novico, da je slovenska vlada v Bruselj že poslala informacije, za katere so zaprosili.

Vlagatelja - novinar in skrivnostni neznanec 

"Glede domnevno nezakonite države pomoči v povezavi s prodajo podjetja Mercator smo prejeli dve pritožbi. Ena prihaja s strani novinarja dnevnika Finance Boštjana Usenika, vlagatelj druge pritožbe pa svoje identitete ne želi razkriti," so pojasnili na Evropski komisiji. Službe Evropske komisije zdaj ocenjujejo, ali sta pritožbi utemeljeni in so vlado v Ljubljani zaprosile za dodatne informacije, vendar odgovora še niso dobile. "Ko se bo to zgodilo, bi komisija lahko v primeru odprla uradno preiskavo," so še dodali na komisiji. 

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković v teh dneh pomirja objokane sodelavke
Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković v teh dneh pomirja objokane sodelavke FOTO: POP TV

Na slovenskem ministrstvu za gospodarstvo so sicer v sredo potrdili, da je vlada Evropski komisiji posredovala informacije o prodaji državnih deležev Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD) v Mercatorju Pivovarni Laško in Istrabenzu.

Komisija je zaprosila za informacije o opisu postopka prodaje, kopijo kupoprodajne pogodbe, pojasnilo o določitvi cene za prodajo, cene delnice podjetja Mercator na Ljubljanski borzi, kopijo morebitne cenitve, delniško strukturo podjetja Mercator pred in po prodaji ter kopijo morebitnega delniškega sporazuma med delničarji podjetja Mercator. 

Debeljak zanikal povabilo v Mercator

Žiga Debeljak povabila ni prejel
Žiga Debeljak povabila ni prejel FOTO: B.Reya/Finance

Nadzorni svet Poslovnega sistema Mercator najpogosteje omenjanemu nasledniku v torek odstavljenega predsednika uprave družbe Zorana Jankovića, Žigi Debeljaku, ni posredoval nikakršne ponudbe za sodelovanje v upravi te družbe. "Zato zanikam navedbe, da bi se o takšni ponudbi dogovarjal oz. da sem jo sprejel," je danes povedal Debeljak, sicer član uprave Gorenja, pristojen za področje financ in ekonomike.

34-letni Debeljak, ki je v Gorenjevi upravi odgovoren za področje financ in ekonomike, je nekdanji Jankovićev "učenec". V Mercatorju je namreč leta 1999 prevzel mesto direktorja sektorja kontrolinga in računovodstva. Iz Mercatorja je Debeljak na povabilo Franja Bobinca leta 2003 odšel v Gorenje in postal član uprave. Do imenovanja novega prvega moža Mercatorja bosta naloge predsednika uprave opravljala člana uprave Marjan Sedej in Aleš Čerin.

SORODNI ČLANKI