Gospodarstvo

Kdo bo določal pogoje dviga minimalne plače?

Ljubljana, 17. 03. 2010 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko delodajalci trdijo, da bodo imeli zvezane roke, če sindikat ne bo pristal na ponudbo delodajalca, v ZSSS opozarjajo: kjer so delodajalci res v težavah, jim ne bo težko pristati na pogoje sindikata.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Zakon o minimalni plači, ki je začel veljati 23. februarja, omogoča, da se delodajalci, pri katerih bi takojšen dvig minimalne plače na 734 evrov bruto povzročil velike težave oz. vodil v množična odpuščanja, s sindikatom v podjetju v dveh mesecih po uveljavitvi zakona dogovorijo za postopen dvig na to raven v dveh letih. Rok za sklenitev sporazumov je tako 23. april.

Po podatkih republiškega inšpektorata za delo je do vključno torka namero za sklenitev dogovora o postopnem dvigu minimalne plače prijavilo 126 delodajalcev.

"Dogovor o postopnem dvigu je povsem v rokah sindikata. Če sindikat ne bo pristal na ponudbo delodajalca, ima delodajalec zvezane roke," je opozorila vodja oddelka za prejemke iz delovnega razmerja pri Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) Slavi Pirš. Zato sindikate pozivajo k "razumnemu sprejemanju in razumevanju delodajalcev po težnji za sporazum za postopen dvig minimalne plače".

Si bodo delodajalci prvi znižali plače?

V podjetjih, kjer so težave resne, bodo sindikati pripravljeni na dialog, je medtem dejal izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko. Pričakuje, da bodo delodajalci "izkazali resnost", in sicer tako, da bi najprej sebi znižali plače, pripravili program prestrukturiranja, zagotovili, da ne bodo odpuščali, redno izplačevali plače in poravnavali socialne prispevke, ne bodo izplačevali nagrad in dobičkov. Drugače bo v primerih, ko bo delodajalec predlagal postopen dvig, ne da bi najprej znižal stroške pri sebi.

"Kjer so delodajalci res v težavah, jim ne bo težko pristati na pogoje, ki jih bo postavil sindikat," meni Zorko in dodaja, da sindikatom ni v interesu, da se delovna mesta ukinjajo oz. da podjetja propadajo, da pa po drugi strani delavci morajo preživeti.

Pričakujejo 'prevetritev plačne politike v Sloveniji'

Pirševa je danes sicer opozorila, da je vlada zakon proučevala samo z vidika eksistenčnega minimuma, namesto da bi ugotovila, kakšen znesek bi še delodajalcem, predvsem v delovno intenzivnih panogah, zagotavljal preživetje. "Če teh delodajalcev ne bo, delavci ne bodo dobili niti zneska, ki bi bil manjši od eksistenčnega minimuma," je dodala.

V ZDS so sicer prepričani, da bo zaradi tolikšnega dviga minimalne plače prišlo do "prevetritve plačne politike v Sloveniji". V prvi fazi se bodo po njenem mnenju pojavile zahteve znotraj podjetja, saj da bodo delavci zahtevali primerno razmerje med plačami glede na zahtevnost delovnega mesta. Pričakujejo tovrstne zahteve tudi v kapitalsko intenzivnih panogah, v tretji fazi pa zahteve tudi v javnem sektorju. Poleg zahtev za dvig plač bo prišlo do spremembe v strukturi plače, saj da se bo sedanji del plače, namenjen spodbudi delavca, prelil v fiksno plačo.

V združenju sicer nimajo ocene, koliko delovnih mest bo ukinjenih zaradi dviga minimalne plače. Prav tako je še prezgodaj reči, dodaja Pirševa, koliko delodajalcev se bo odločilo sindikatu predlagati postopen dvig. Več bo znanega 23. aprila, ko bodo znane tudi bilance podjetij za lansko poslovanje, ki bodo po besedah generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Sama Hribarja Miliča "katastrofalne v primerjavi s tistimi za leti 2008 in 2007".

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

istra1
18. 03. 2010 09.12
To, da bodo nekateri delodajalci zaprli firmo je pravljica za otroke. Vsak delodajalec ima še veliko rezerv in samo blefirajo, pogajalci jim pa nasedajo. Delodajalci še vedno dobro služijo in izkoriščajo delavce pri tem jim pa močno pomagajo inšpekcijske službe (za delo) z svojimi svetovanji kako delavca stisniti in izsiljevati. Strinjam se z komentarji nekaterih predhodnikov, da delodajalec, ki ne more plačevati svojih delavcev da preneha z dejavnostjo, ker je veliko breme državi od tega pa delavec nima nobene koristi. Tudi subvencije, ki jo prejemajo delodajalci je breme vseh vseh nas. V mojem podjetju je delodajalec užival subvencijo za skrajšani delovni čas obenem pa smo delali celo nadure pa čeprav smo podpisali pogodbo za skrajšani delovnik. Delovna inšpekcija je bila obveščena o tem zgodilo se ni nič. Sindikati to najbolj vedo vendar se tudi oni pogajajo samo v svojo korist.
Abacus
17. 03. 2010 21.35
firme, ki ne zmorejo plačat minimalne plače je treba zapret! in to takoj!!! PODPIS!!!
alterego
17. 03. 2010 19.19
firme, ki ne zmorejo plačat minimalne plače je treba zapret! in to takoj!!!
keramicar2
17. 03. 2010 18.43
če ni za kolikortoliko pošteno plačilo tistega ki si kruh služi z rokami takoj zapreti dotično firmo brez vseh izgovorov.
buco321
17. 03. 2010 18.29
Še zmeraj butalci.
Maximus_82
17. 03. 2010 18.18
hmmmm .... in ta zakon so si umislali prav zdaj ko bodo vsa podjetja prikazala slabe BILANCE in seveda dobili 2 lete časa da zvišajo plače !!!!!!!! TAKO TO PRI NAS NAMREČ GRE !!! ŽALOSTNO RES :(
Edina Golotic Hasic
17. 03. 2010 17.57
a se pol cudimo ce je tolk ljudi na zavodu- ki za 450e raje doma sedijo kot pa zastonj delajo, jaz se ne!!!! Pri nas so zakoni pisani zato da se krsijo :)
am_staff
17. 03. 2010 17.52
Kaj se toliko razpravlja, če zakon nekaj določa. Postanimo pravna država in začnimo izvajati zakone, ne da vedno iščemo luknje.
motofrik
17. 03. 2010 17.24
Vzamimo za primer delavca s 25 leti delovne dobe, uspešen in marljiv. Zvsemi dodatki dobi 740 evrov bruto. Saj se mu ne bo izplačalo delati, če pa bo mulo, ki je komaj začel delati, norme ne dosega, dobil enako... Pa ne, da novi dobi preveč, -ostali imamo premalo.
Nauders
17. 03. 2010 16.46
torej to velja samo za podjetja ki imajo sindikat? za male s.p. in d.o.o. to ne velja in je treba takoj povišat na 734 bruto?
Edina Golotic Hasic
17. 03. 2010 16.40
ja itak se strinjam tron3 sam direektorcki so pa zej najbolj bogi pa jamrajo, upam da upa kdo od teh lafinasu zamenjat placo z navadnim delavcem d vidmo kako bodo preziveli- ce sploh bodo!!!!!
tron3
17. 03. 2010 16.29
Sploh ni bilo dviga minimalne plače, v tem je problem, vam res nič ni jasno, če so javna podjetja lahko rečemo država in lokalne skupnost povečale cene elektrike, vode, komunalnih storitev, kje vi vidite povečanje plač, minimalnih, kar so dobili jim so tudi takoj vzeli.