Gospodarstvo

Kdo bo dejansko kupil Palomo?

Ljubljana, 17. 12. 2007 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavezujoče ponudbe za skoraj 71-odstotni državni delež v Palomi so oddali trije ponudniki. So v ozadju interesi menedžerjev?

Tisti, ki so oddali popolne ponudbe, bodo lahko sredi januarja prihodnje leto sodelovali pri skrbnem pregledu družbe, nato pa do 21. januarja do 12. ure oddali morebitne izboljšane ponudbe, so sporočili iz Kapitalske družbe (Kad).

Kdo bo odkupil skoraj 71-odstotni delež Palome?
Kdo bo odkupil skoraj 71-odstotni delež Palome? FOTO: Kanal A

Kad skupaj s Slovensko odškodninsko družbo (Sod) prodaja skupaj 70,97-odstotni lastniški delež v Palomi. Ponudbe je oddalo sedem zainteresiranih kupcev, t.i. omejen skrbni pregled podjetja pa jih je opravilo pet, je prejšnji teden na novinarski konferenci v Ljubljani povedala članica uprave Palome Mateja Perger. Napovedala je, da naj bi se v času od 7. do 12. januarja 2008 v Palomi izvajali skrbni pregledi.

Poslanka Potrata kritično

Poslanka Majda Potrata ministra poziva, naj odstranita dvome o preglednosti in gospodarnosti prodaje enega izmed tistih podjetij, "ki kot veste, ni slabo podjetje, le vodstva, ki prihajajo v podjetje, polnijo samo svoje žepe".

Čeprav je predsednik Palomine uprave Danilo Marin pred kratkim zanikal namigovanja nekaterih, da naj bi se za nakup Palominega deleža zanimala tudi uprava družbe, pa je poslanka SD Majda Potrata danes v poslanskem vprašanju ministroma za gospodarstvo ter za finance zapisala, da je mogoče iz časnikov razbrati, da se tudi za to prodajo državnega premoženja skriva poskus menedžerskega odkupa. "Za edinim slovenskim ponudnikom med petimi, in sicer za podjetjem P33, naj bi stal menedžment Palome," je zapisala Potrata.

"Sedanje vodstvo pa je najbolj pokvarjeno od vseh, saj se nam smejejo v obraz, ko s svojo nesposobnostjo zapravljajo in podcenjujejo podjetje, ki je bilo paradni konj, in je še danes njegova blagovna znamka pojem prestiža v svetu,"
Potrata navaja besede iz pisma, ki ga je prejela, in ni anonimno, zato oba ministra opozarja na zaskrbljenost zaposlenih, da "bodo še pred parlamentarnimi volitvami ostali brez služb in brez svetle prihodnosti oz. brez dostojanstvenega življenja".

Zaposleni nezaupljivi

V Sladkem Vrhu se bojijo, da sta v ozadju prodaje državnega deleža v Palomi menedžerski prevzem in politika
V Sladkem Vrhu se bojijo, da sta v ozadju prodaje državnega deleža v Palomi menedžerski prevzem in politika FOTO: POP TV

Zaposleni v Palomi so prepričani, da so v ozadju prodaje Palome drugačne igre: “Lahko rečemo, da gre za menedžerski odkup, čeprav uprava to zanika. Mogoče menedžerski odkup res ni potreben, saj to zanje počne nekdo drug. Mogoče je to podjetje P33 z gospodom Boštjanom Marovtom na čelu,“ je za oddajo 24 ur povedal Jože Korotaj, predsednik Sveta delavcev v Palomi.

Marko Pogačnik zagotavlja, da KAD in SOD ne bosta preferirala nobenega ponudnika
Marko Pogačnik zagotavlja, da KAD in SOD ne bosta preferirala nobenega ponudnika FOTO: POP TV

Vodstvo Palome naj bi imelo svoje “lovke“ tudi v KAD-u in SOD-u. Predsednik uprave Darko Marin je član upravnega odbora SOD-a, članica uprave Mateja Perger pa je članica skupščine KAD-a. Direktor SOD-a Marko Pogačnik zanika, da je v ozadju prodaje državnega deleža Palome menedžerski prevzem: “Tako KAD kot SOD bosta vse ponudnike obravnavala enakopravno, tako da ne bo prišlo do nobenih preferiranj. Predvsem bomo zasledovali cilj, da bo kupec nekdo iz branže, ki bo omogočil nadaljnji razvoj Palome.“

Predsednik Sveta delavcev Jože Korotaj je izpostavil, da ni zanemarljivo niti dejstvo, da so v ozadju politični interesi. Tako Marin kot Pergerja sta namreč člana NSi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
17. 12. 2007 18.08
zato da bo JJ pospravil razliko v svoj žep.
Niko Murski
17. 12. 2007 16.42
Naj mi negdo pojasni zakaj KAD in SOD ne prodajata delnice na borzi. Tako bi prodajna cena bila prava in dosegliva vsem vlagateljem?