Gospodarstvo

Kdo bi gradil v Iraku?

Washington/Ljubljana, 18. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vlada je več milijonov dolarjev vredno pogodbo za obnovo vodnega, električnega in kanalizacijskega sistema v Iraku dodelila ameriškemu podjetju Bechtel. Predstavniki 35 slovenskih podjetij, ki so zainteresirani za sodelovanje v povojni obnovi Iraka, pa so se zbrali na Gospodarski zbornici Slovenije.

Jožko Čuk
Jožko Čuk FOTO: POP TV

Predsednik zbornice Jožko Čuk je podjetnikom pojasnil, da ni realno pričakovati pridobivanja poslov kot glavnih izvajalcev. "Kljub temu pa lahko zaradi bogatih izkušenj v tem delu sveta pridobimo podizvajalska dela," je dejal Čuk in dodal, da celotna regija Bližnjega vzhoda za slovenska podjetja pomeni za okoli 440 milijonov dolarjev poslov na letni ravni.

Slovenski podjetniki, med katerimi so bili tisti, ki so z Irakom v preteklosti že sodelovali ali še poslujejo, pa tudi tisti, ki v Iraku še niso poslovali, so izrazili željo po močni lobistični in drugi podpori države in njenih institucij. Gospodarstveniki se zavedajo, da bodo morali uporabiti tudi vse svoje že uveljavljene poslovne poti in iskati posle prek tujih podjetij, predvsem prek tistih držav, ki so omenjene kot aktivne ameriške partnerice pri vojni v Iraku.

Washington podelil prvi obnovitveni posel

Ameriška vlada je ameriškemu podjetju Bechtel iz San Francisca dodelila pogodbo za obnovo vodnega, električnega in kanalizacijskega sistema v Iraku. Nekaj kongresnikov se je sicer pritožilo, da administracija ni omogočila odprtega konkurenčnega razpisa.

Več demokratskih kongresnikov se je sicer pritožilo, da administracija Georgea Busha ni omogočila odprtega konkurenčnega razpisa, temveč je povabila manjše število podjetij, naj predstavijo svoje ponudbe.

Prvotna vrednost pogodbe znaša 34,6 milijona dolarjev, vendar bi njena vrednost v prihodnjih 18 mesecih lahko narasla na 680 milijonov dolarjev. Dodatna sredstva mora odobriti še kongres.

Bechtel naj bi sodeloval tudi pri prenovi iraških letaliških zmogljivosti in v sodelovanju z drugimi podjetji prispeval k obnovi in vzdrževanju pristanišča v Um Kasru. Prav tako pa naj bi podjetje igralo ključno vlogo pri obnovi bolnišnic, šol in izbranih ministrstev. Kot ocenjujejo v ameriški Agenciji za mednarodni razvoj, bo Bechtel za sodelovanje pri nekaterih projektih najverjetneje najel tudi številne podizvajalce. Bechtel sicer v približno 60 državah po svetu zaposluje 47.000 ljudi, ki delajo na 900 projektih.