Gospodarstvo

Kdaj privatizacija?

Ljubljana, 23. 12. 2005 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se rok za pripravo predlogov privatizacije Telekoma Slovenije, NLB, NKBM in energetike.

Skupino, ki naj bi pripravila predlog za privatizacijo Telekoma, vodi Peter Grilc
Skupino, ki naj bi pripravila predlog za privatizacijo Telekoma, vodi Peter Grilc FOTO: POP TV
V vsaki skupini za privatizacijo je več strokovnjakov. Za vodjo skupine za pripravo predloga privatizacije Telekoma je vlada imenovala Petra Grilca, za vodjo skupine za NLB Petra Ješovnika, za NKBM Boruta Bratino, za vodjo skupine za pripravo predloga privatizacije na področju elektroenergetike pa Miho Tomšiča. Svetovalno skupino za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav vodi Rajko Pirnat, vodja skupine za pripravo predloga umika KAD in SOD iz aktivnega lastniškega upravljanja v podjetjih pa je Peter Groznik.

Z današnjim dnem se izteka rok, do katerega morajo svoje delo opraviti štiri od skupno šestih posebnih delovnih skupin za pripravo predlogov privatizacije gospodarskih družb, ki so še pretežno v državni lasti. Gre za skupine, ki pripravljajo predloge privatizacije Telekoma Slovenije, Nove Ljubljanske banke (NLB), Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) ter privatizacije na področju energetike.

Izjemi sta skupina za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav in skupina za pripravo predloga umika Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) iz upravljanja v podjetjih. Prva mora predlog pripraviti do 31. januarja, druga pa do 31. marca prihodnje leto.

Do četrtka še nič

Do četrtka dopoldne še nobena od skupin, ki se jim danes izteče rok, ni oddala svojih predlogov, je povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. "Potem gre to naprej v vladni postopek. Vlada se do teh predlogov opredeli - če so v redu, jih sprejme, če niso v redu, jih je treba dopolniti," je pojasnil Hajdinjak.

Naloge skupin za privazizacijo:

Vlada je omenjene skupine ustanovila na seji 10. oziroma 17. novembra. Za večjo učinkovitost in hitrejšo rast produktivnosti slovenskih podjetij je namreč treba izvesti drugi val privatizacije, je prepričana vlada.

Nova ljubljanska banka
Nova ljubljanska banka FOTO: POP TV

Imenovane skupine morajo pripraviti nabor ukrepov za pregleden in postopen umik države iz gospodarstva, ki zajema ukrepe za umik države iz aktivnega upravljanja podjetij, hkrati pa tudi različne modele oziroma podvariante privatizacije podjetij, ki so v neposredni državni lasti.

Za vsak predmet prodaje je treba pripraviti najmanj en program privatizacije oziroma dokončanja lastninjenja, ki mora izhajati iz analize panoge in potreb podjetja glede nadaljnjega razvoja ter na osnovi tega predlagati ustrezno kombinacijo metod.