Gospodarstvo

Kdaj odpravnine?

Kranj, 04. 03. 2006 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji Planikini delavci – med njimi jih je precej na robu preživetja - še vedno čakajo na odpravnine.

Nekdanji delavci kranjske Planike, ki je v stečaju že od novembra 2004, še vedno čakajo na odločitev kranjskega delovnega in socialnega sodišča o izplačilu odpravnin. Gre za pravno vprašanje o tem, na kateri osnovi naj se delavcem izplača odpravnina, na osnovi kolektivne pogodbe ali na osnovi zakona, pri čemer po prvi delavcem pripada odpravnina v višini treh bruto plač, po drugem pa le dveh.

Nekdanji Planikini delavci še vedno niso dobili odpravnin
Nekdanji Planikini delavci še vedno niso dobili odpravnin FOTO: POP TV
Nov šok so doživeli tudi nekdanji Planikini delavci, ki jih po propadu kranjske družbe skupaj z najemom kranjskega proizvodnega obrata zaposlil italijanski podjetnik. Ta je namreč še pred iztekom delovnih pogodb za določen čas do konca februarja, že v začetku februarja izpraznil delavnice in izginil. 25 delavcev, ki so izdelovali obutev za Kopitarno Sevnica, Gervinio in podjetje The Best, je tako našlo le prazno proizvodno halo.

Italijanski podjetnik je izginil, ne da bi stečajnemu upravitelju izplačal enomesečno najemnino prostorov, delavcem pa januarsko in februarsko plačo. "Dolg do Planike ni tako velik, hujše je za delavce, ki za svoje delo niso dobili plačila," je ob tem pojasnil Marinc. Delavci so sicer z marcem znova na zavodu za zaposlovanje.

Kot je pojasnil stečajni upravitelj Andrej Marinc, so za čim hitrejšo rešitev težav z odpravninami na sodišče prve primere posredovali prednostno, da bi se nato ravnali po razsodbi sodišča v teh primerih. Prve odločitve sodišča je Marinc tako pričakoval že decembra, vendar uradne razsodbe še vedno ni.

Tožbe je vložilo 97 delavcev

Na kranjskem oddelku delovnega in socialnega sodišča so povedali, da je postopek še v teku in da čakajo na tožbene zahtevke in na odgovor s strani tožene stranke. V prvi fazi so prejeli tožbe s strani 97 delavcev. Pri tem bodo pri desetih delavcih, katerih zahtevani znesek presega milijon tolarjev, čim prej poskušali doseči sodbo, tako da bodo tožniki lahko nato zahtevali tudi morebitno revizijo. Vsekakor pa bodo, kot je zagotovila vodja kranjskega oddelka Vera Račič, poskušali poiskati najbolj primerno rešitev, ki bo v skladu z zakonodajo.

Tožbe so delavci vložili konec lanskega decembra, ko bi moral stečajni upravitelj v skladu s kolektivno pogodbo izplačati še tretji del odpravnine, a se je odločil, da bo ravnal v skladu z zakonom, po katerem naj bi z odpravnino v višini dveh bruto plač že zadostil pravicam delavcev.

Če pa bo sodišče odločilo drugače, bo takoj izplačal še preostanek. Sam namreč meni, da je takšna rešitev, da sodišče najprej reši dilemo, boljša, kot pa da bi delavcem izplačal odpravnino v višini treh plač, nato pa zaradi drugačnega sklepa sodišča od njih tretjo plačo terjal nazaj.

Planikin sindikat pod vodstvom Jelice Kostadinove, ki je skupaj z delavci vložil tožbe, bo v primeru negativne odločitve sodišča vložil pritožbo. Kot je pojasnila Kostadinova, je marsikateri delavec Planike, ki še ni našel nove zaposlitve, namreč v težkem finančnem položaju in bi mu tretji del odpravnine, ki ga določa tudi podpisana kolektivna pogodba, prišel zelo prav.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.