Gospodarstvo

Kdaj cene v evrih?

Ljubljana, 05. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bi s 1. julijem 2006 začeli označevati cene v evrih, bi lahko privarčevali približno 2,4 milijarde tolarjev, so sporočili iz GZS.

Upravni odbor združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je na srečanju s predstavniki Banke Slovenije dobil informacijo, da bo centralna banka konec junija 2006 uvedla fiksni tečaj za evro, tako da bi lahko s 1. julijem 2006 imeli že fiksno in ne le informativno dvojno označevanje cen v trgovinah, je povedal predsednik združenja Stanislav Brodnjak.

Kdaj bodo cene samo v evrih - marca ali julija? (Foto: POP TV)
Kdaj bodo cene samo v evrih - marca ali julija? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

"Če bi začeli označevati cene v evrih s 1. julijem 2006, in ne s 1. marcem 2006, kot to predvideva predlog zakona o dvojnem označevanju, bi lahko privarčevali približno 2,4 milijarde tolarjev oziroma približno 20 odstotkov od celotnih stroškov za dvojno označevanjem, ki naj bi dosegli 12 milijard tolarjev," je povedal Brodnjak.

S tem se je strinjal tudi v.d. direktorja direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo Peter Puhan, ki je dejal, da je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj izračunal, da bi se s kasnejšim dvojnim označevanjem cen stroški za podjetja, ki imajo trgovino za glavno dejavnost znižali za 1,2 milijarde tolarjev. Če k temu prištejemo še podjetja, ki nimajo trgovine za glavno dejavnost, vendar to dejavnost opravljajo, bi kmalu prišli do številke dve in več milijard tolarjev, je dejal.

"Prošnja, ne protest"

Brodnjak je še poudaril, da bodo ministrstvo za finance in gospodarsko ministrstvo zaprosili, da sprejme oceno združenja, da je pol leta, od 1. julija 2006 do 1. januarja 2007, dovolj časa, da se kupci navadijo na dvojno označevanje cen in to kot predlog posredujeta poslancem DZ. "Več kot prošnja nam ne preostane," je dejal Brodnjak in dodal, da trgovci po zgledu nekaterih drugih panog ne bodo zapirali cest oziroma česa podobnega.