Gospodarstvo

KBC iz NLB?

Ljubljana, 15. 03. 2006 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po nekaterih informacijah naj bi se belgijska KBC pripravljala na izstop iz lastništva največje slovenske banke.

Vlada naj bi se nagibala k ohranitvi NLB v večinski domači lasti
Vlada naj bi se nagibala k ohranitvi NLB v večinski domači lasti FOTO: POP TV

Časnika Dnevnik in Finance v sredinih izdajah namigujeta, da naj bi se KBC pripravljala tudi na morebiten izstop iz lastništva največje slovenske banke, saj naj ne bi bila zadovoljna z vse verjetnejšim scenarijem nadaljnje privatizacije NLB, po katerem bi ji pripadel največ 49-odstotni delež.

Vlada naj bi se namreč po pisanju časnikov vse bolj nagibala k ohranitvi banke v večinski domači lasti. Še vedno pa ni izključena možnost, o kateri piše Večer, da bi se KBC "sprijaznila" z 49-odstotnim lastništvom, hkrati pa bi imela proste roke pri oblikovanju uprave NLB.

Javnomnenjska anketa, ki jo je v torek zvečer izvedel anketni studio Dnevnika, kaže, da za slovensko lastništvo v NLB navija prepričljiva, 71-odstotna javnomnenjska večina. Le 9,5 odstotka je takih, ki menijo, da bi država morala omogočiti, da NLB preide v večinsko last belgijske KBC, navaja časnik.

Javno mnenje po pisanju časnika podpira "slovensko varianto" NLB kljub relativni večini tistih, ki ocenjujejo, da tuje banke ponujajo strankam boljše (17,9 odstotka) ali vsaj s slovenskimi bančnimi produkti primerljive (20,5 odstotka) storitve. Med anketiranimi, na vprašanja jih je odgovorilo 307, je bilo 12,4 odstotka takih, ki so ocenili, da so produkti slovenskih bank boljši.

KBC je v lastniško strukturo največje banke v Sloveniji vstopila leta 2002 in postala 34-odstotna lastnica banke. Država ima skupaj s paradržavnimi skladi v NLB še približno 45-odstotni delež, EBRD pa ima v lasti pet odstotkov banke.

Pogajanja med vlado in KBC še tečejo

"Vlada v četrtek ne bo obravnavala nadaljnje privatizacije NLB," je zatrdil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. "Zadeve niso obravnavali niti vladni odbori niti gospodarski kolegij predsednika vlade," je pojasnil.

Vlada se bo o usodi lastniške strukture NLB odločala na podlagi predloga skupine za privatizacijo NLB, ki ga je pripravila konec leta 2005, ko se je iztekel tudi moratorij na povečanje zdaj 34-odstotnega deleža deleža KBC v NLB. Vlada in KBC, ki je že pred tem izrazila zanimanje za povečanje deleža v NLB, se po zagotovitvah obeh strani še pogajata.

Kot so v sredo ponovili v KBC, "so s slovensko vlado sredi pogajanj, zato v tem trenutku ne želijo dajati prenagljenih izjav ali komentirati raznovrstnih govoric, ki krožijo o tem".

V Ljubljano je v sredo prispel predsednik uprave banke KBC Andre Bergen, ki naj bi se po dostopnih informacijah sestal s predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki ima v NLB petodstotni lastniški delež, predvidoma pa tudi s finančnim ministrom Andrejem Bajukom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.