Gospodarstvo

Kazen zaradi zavajanja

Ljubljana, 25. 11. 2005 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Triglav in Vzajemna bosta morala zaradi zavajajočih oglasov plačati po tri milijone tolarjev globe.

Triglav in Vzajemna bosta morala plačati globo zaradi zavajajočih trditev v oglasih
Triglav in Vzajemna bosta morala plačati globo zaradi zavajajočih trditev v oglasih FOTO: POP TV
Na zvezi potrošnikov zavarovancem svetujejo, naj tudi sami presojajo oglaševanje zavarovalnic kot kritični potrošniki, od zavarovalnic zahtevajo jasne odgovore na vprašanje v zvezi z zavarovanjem in natančno preučijo pogodbe zavarovalnic ter splošne pogoje zavarovanja.

Republiški tržni inšpektorat je zaradi zavajajočih trditev v oglasih zavarovalnic Triglav in Vzajemna izdal odločbo o prekršku, s katero je obema zavarovalnicama izrečena globa tri milijone tolarjev, odgovornima osebama obeh zavarovalnic pa globa 300.000 tolarjev, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

V oglaševalsko bitko za zavarovance je posegel tržni inšpektor, ki ugotavlja, da je oglaševanje Triglava in Vzajemne o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju po novem sporno. Zavarovalnicama nalaga po tri milijone tolarjev kazni, odgovornima osebama pa še vsakemu po tristo tisočakov. Triglav je državljane zavajal z oglasom, da se morajo na novo zavarovati, kar ni res, saj jim lahko zavarovalnica avtomatično preoblikuje zavarovanje, Vzajemna pa mora umakniti oglase o solastništvu v zavarovalnici.

Tržni inšpektorat je Vzajemni izdal tudi začasno prepoved oglaševanja "posebnega obvestila" v medijih v delu, v katerem družba zavarovance obvešča o njihovem lastništvu in solastništvu Vzajemne in izgubi pravice do lastništva Vzajemne v primeru, če podpišejo pogodbo ali pogodbo drugih zavarovalnic.

Zveza potrošnikov je konec oktobra v okviru javnega poziva zavarovalnicam, naj zavarovancem čim prej predstavijo celostno ponudbo, pozvala tudi tržni inšpektorat, naj preveri, ali gre pri oglaševanju zavarovalnic za zavajajoče oglaševanje, predvsem pa, ali so trditve Vzajemne v zvezi z lastništvom zavarovalcev v Vzajemni v skladu z zakonom in statutom.