Gospodarstvo

Gradis Celje gre v stečaj

Celje, 26. 03. 2010 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktorica Gradisa Celje je napovedala, da bo uprava sodišču predlagala stečaj. Delavci Gradis hiše in Gradis gradnje so dobili redne odpovedi. Delavcem Gradis Celje so izredne odpovedi preklicali.

Gradis zastava
Gradis zastava FOTO: Kanal A
Direktorica Gradisa Celje Lidija Žagar je povedala, da je uprava sodišču predlagala stečaj družbe. Zaradi tega bo brez dela ostalo 146 delavcev. Razlog za uvedbo stečaja je neuspela prisilna poravnava, negativno pa je tudi tekoče poslovanje podjetja. Delavci se bodo lahko zdaj prijavili na zavodu za zaposlovanje, Žagarjeva pa je dodala, da so tudi 36 delavcem iz Bosne in Hercegovine, ki so v začetku meseca prejeli izredne odpovedi, te umaknili in jim podali redne odpovedi iz poslovnih razlogov. Podjetji Gradis hiše in Gradis gradnje pa ne bosta šli v stečaj. Zaposleni v Gradisu gradnje so danes prejeli februarske plače, Gradis hiše pa teh še ni izplačal.

Kot je pojasnila Žagarjeva, je gospodarska kriza Gradis prizadela globlje kot je bilo predvideno ter pričakovano in z zdajšnjim obsegom poslovanja ni mogoče uspešno poslovati. Gradis je namreč v preteklosti posloval v letnem obsegu, ki se ni bistveno spreminjal, kar pomeni realizacijo med 20 in 25 milijoni evrov. Ta sredstva pa so zadoščala za normalno poslovanje podjetja.

"V prvih dveh mesecih po uvedbi prisilne poravnave smo naredili izgubo v višini 648.527 evrov, medtem ko je Abanka pričela z unovčevanjem vseh terjatev, ki jih je imel Gradis iz naslova pogodbenih obveznosti do naročnika. Za pridobitev novih poslov, ki bi nam omogočili tekoče poravnanje obveznosti, je hčerinska družba prek katere smo poslovali potrebovala bančne garancije za resnost ponudb in za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti, a nobena banka jih ni želela izdati," je dejala Žagarjeva.

Potrdila je, da je Gradis, ki ima 61 milijonov evrov dolga, v neposredni bližini kranjskega Planeta Tuš kupil zemljišče, na katerem imajo hipoteko v višini 3,5 milijona evrov. To hipoteko pa niso hoteli unovčiti, saj bi banke takoj zasegle denar. Sicer je NLB leasing Maribor odkupil projekt v Kranju, denar nakazal Tibarju, ki pa od takrat Gradisa ne pozna več. Upniki projekta so potem Gradisu zablokirali tudi prodajo hiš v Komendi, ki je potekala prek hčerinske družbe Gradis gradnje.

Potonili zaradi Planeta Tuš in projektov v Komendi

S tem je po njenih besedah postalo jasno, da bo Gradis "potonil", ko bodo zaključeni posli po podpisanih pogodbah. Vrednost preostalih del je ocenjena na štiri milijone evrov, 21 milijonov evrov obveznosti do navadnih upnikov pa bo najbrž "ostalo v zraku."

Gradis, ki ga Žagarjeva vodi že devet let, se je znašel v finančnih težavah predvsem zaradi projektov v Komendi in Planetu Tuš v Kranju.

"Še danes, ko se objekt Planeta Tuš v Kranju uporablja že eno leto, ni narejen končni obračun z investitorjem družbo Tibar iz Maribora. Razlog je izogibanje plačila, ki bo po končnem obračunu ostal evidenten. Po naših izračunih je bil projekt vreden med 20 in 25 milijoni evrov, Tibar pa nam je od tega še dolžan 5,5 milijona evrov, kar za Gradis ni malo," pravi Žagarjeva.

Delavci Gradisa
Delavci Gradisa FOTO: POP TV

Redne odpovedi namesto izrednih

Pred tem smo govorili z odvetnikom zaposlenih v Gradisu Celje, Gradisu hiše in Gradisu gradnje Aleksandrom Cmokom, ki je pri upravi podjetij dosegel dogovor o preklicu izrednih odpovedi delovnih razmerij delavcem iz Bosne in Hercegovine. Uprava je izredne odpovedi preklicala za zaposlene v Gradisu Celje in bodo ti delavci ostali v delovnem razmerju s podjetjem, s tem pa bodo imeli nekatere pravice, ki jih v primeru izredne odpovedi ne bi imeli. Svoje terjatve med drugim tudi iz naslova neizplačanih plač bodo lahko tako terjali iz jamstvenega sklada, je pojasnil Cmok.

Delavci v Gradisu hiše in Gradisu gradnje, ki so pred tem dobili obvestilo o izredni odpovedi, pa so že dobili redne odpovedi. V primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi namreč ne bi imeli odpovednega roka, delavci ne bi bili upravičeni do odpravnine ter ne bi imeli pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

Visoki dolgovi Gradisa Celje

Družba Gradis Celje, v kateri zaradi suma kaznivih dejanj poslovne goljufije poteka kriminalistična preiskava, ima za kar 61,7 milijona evrov obveznosti. Od decembra lani je bilo podjetje v prisilni poravnavi, saj lastniki niso hoteli podpreti dokapitalizacije. Rok za glasovanje o prisilni poravnavi bi se iztekel konec aprila letos.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
27. 03. 2010 19.27
ja res, npr. komej čakam davek na nepremičnine
6-5
27. 03. 2010 14.19
Ej klarjonc, pojma nimaš, da so pred 1990 pokradli isti kakor 2010. Takrat so državo oskubili. Zdaj pa mislijo še tvojo 20x manjšo parcelico Enkrat so že govorili za umetni otok pred slovensko obalo kjer bi nadomestil "goli" Zgodovina se po 2000. letu hitreje vrti
Nauders
27. 03. 2010 13.05
Slovenija nazaduje spet smo v letu 1990 sanacije, stečaji, dokapitalizacije ...
Danica Bizjak 1
27. 03. 2010 09.01
q7,x5....,vila na otoku in še več od kod toliko,delavec pa minimalno plačo al pa še to ne????????????
Nauders
26. 03. 2010 19.48
Stečaj Gradis XY sledi ustanovitev Gradis Ž in tako dalje
trlbabalan
26. 03. 2010 17.59
kr biršte resnico!
ares3
26. 03. 2010 15.01
najboljša poteza stečaj ja za bele ovratnike saj delavec nebo dobil nič direktorji in višji sloj novo direktorsko službo,odpravnino....delavec ti pa čakaj deset ali pa še več let mogoče boš dobil kakšno droptinico gospodje državniki,obnašate se kot da se vas to ne tiče živite pa od delavcov,ko mi nebomo imeli kaj delat tudi vi več neboste dobili malo se je trba zamislit
Manndy
26. 03. 2010 14.39
Upam da bo delavce iz bivše Juge, pospremil spoštovani Klovn iz Gospodarske zbornice z špegli kot podn od Coca Cole največja Hijena na Slovenskih tleh Milič in jim razložil fleksibilni trg, trg dela, ki jih ne potrebuje in zašpilal na zrobbento pojdite v miru. Ali mu bodo morali Slovenci izmeriti protezo.
janžo
26. 03. 2010 14.18
In sedaj ko bo šel še ta gradisX v kur.x.ac, se bo odprla nova podružnica, mislim, da bo kmalu zmanjkalo črk, ki jih dodajajo predponi gradis, gradis z3, pa bojo lahko še naprej nategovali podizvajalce, naša država pa nič. Krasno!!!
Kritik19
26. 03. 2010 14.06
Smo pa svetovni prvaki po gospodarskih kriminalcih.
buderus
26. 03. 2010 14.01
....Lidija Žadar pa na zavod za zaposlovanje - če verjamete.
tron3
26. 03. 2010 13.58
Ob takšni kuri ki vodi podjetje ni čudno da gre vse cegrunt
Konrad 001
26. 03. 2010 13.57
Me prov zanima če bo baba dala nazaj Q7, s katerem se je šopirla po tv.
krneki007@gmail.com
26. 03. 2010 13.54
arkich26.03.2010, 13:21 0 ne ne, treba bo začet morit in pobijat, kako to , da cela slovenija ne premore enega dobrega psihopata, ki bi se lotil "čiščenja" belih ovratnikov? Same mamine maze!!! jap maš res!!
PREKLETO
26. 03. 2010 13.21
ne ne, treba bo začet morit in pobijat, kako to , da cela slovenija ne premore enega dobrega psihopata, ki bi se lotil "čiščenja" belih ovratnikov? Same mamine maze!!!
kavagre
26. 03. 2010 13.12
če bi sprejeli zakon o kaznovanju, se ne bi več grebli za direktorska mesta v podjetjih, ker ni več možnosti toliko krasti. morda pa je bolje, da se zaposlijo v Libiji, zdaj bo Zidar šel dol delat biznis. Samo krasti ne bo smel ker drugače imajo oni druge kazni.....
Pošten Zvezdaš
26. 03. 2010 12.54
Kdaj bi moral DELAVEC svoj zaslužen denar,se konča z najlepšim načn Z TEČAJ.VSI KRIVI PA SE LEPO SMEJIJO. Nevem kako bo z našo lepo ukradeno državo Slovenijo. Več prijatelji več ukradenega.
zakzak
26. 03. 2010 12.53
Krivci za take situacije v Sloveniji ne odgovarjajo, zato je takoj potreben nov zakon, ki bi urejal in kaznoval odgovorne za propad. VSEM takim nesposobnim vodilnim onemogočiti nadaljevanje poslovanja vzporednih oz. novih podjetij, pač pa bi se lahko zaposlili le kot navadni fizični delavci ...pa brez pravic itd Vlada na vrsti si za potezo, pa pohiteti bo treba, ker je takih primerov ogromno. Če pa ta ni sposobna nič narediti, pa naj odstopi, saj je zavod poln sposobnih brezposelnih ki čakajo na delo in bi radi delali
pipilongstock
26. 03. 2010 12.51
nastradajo pa seveda, delavci.... beli ovratniki so si nagrabili za celo življenje.
Roxy79
26. 03. 2010 12.50
Pravilno,naj se domine podirajo. Ne morejo kar graditi na "luft". To je pa "pohlep",hočeš več in več... nikoli premalo.