Gospodarstvo

Hypo Real Estate pred propadom

Berlin, 05. 10. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška vlada je zagotovila, da morebitni propad banke Hypo Real Estate ne bo ogrozil finančnega sistema. Tudi prihranki Slovencev so na varnem.

Nemški koncern Hypo Real Estate (HRE) je v soboto sporočil, da je načrt za rešitev podjetja v vrednosti 35 milijard evrov propadel, potem ko so zasebni upniki umaknili podporo. HRE je še sporočil, da bodo poskušali še naprej poslovati s pomočjo "alternativnih ukrepov", vendar ni povedal, kakšni bi ti ukrepi lahko bili. HRE je še sporočil, da je "v procesu ugotavljanja posledic" propada načrta za rešitev podjetja.

Hypo Real Estate
Hypo Real Estate FOTO: Reuters

Nujno pomoč nemških oblasti za rešitev HRE je v četrtek odobrila tudi Evropska komisija. V skladu z načrtom, ki so ga nemška vlada in zasebne banke predstavile v ponedeljek, naj bi Berlin garantiral večino od 35 milijard evrov vredne kreditne linije, da bi zagotovili nadaljnje poslovanje koncerna HRE. Nemška vlada naj bi tej hipotekarni banki odobrila garancijo v višini 26,6 milijarde evrov, komercialne banke pa bi ji zagotovile še 8,5 milijarde evrov svežega denarja.

Prihranki slovenskih varčevalcev na varnem

V Sloveniji, kjer imamo banko Hypo Alpe Adria, smo lahko brez skrbi, saj ta lastniško ni povezana z nemškim gigantom.

Hypo je bilo prvo nemško podjetje, ki je za pomoč zaprosilo nemško vlado, potem ko je zaradi svetovne finančne krize sredi septembra zašlo v težave.

Član uprave Hypo Alpe Adria Bank Andrej Lah zagotavlja, da je strah varčevalcev popolnoma odveč: "Finančna skupina Hypo Gropu Alpe Adria, v okviru katere poslujeta Hypo Bank in Hypo Leasing ni v nikakršni lastniški ali kakršnikoli drugi povezavi z nemško hipotekarno banko, ki je trenutno v težavah, tako da njene težave nikakor ne in ne bodo vplivale na stabilnost poslovanja HGAA. Ob tej priložnosti pa moram izpostaviti, da besedo hypo v svojih imenih uporablja na desetine inštitucij, predvsem v germanskem delu Evrope, tako da je pri branju in uporabi teh imen potrebna posebna pozornost,“ je pojasnil Lah in dodal, da HGAA posluje popolnoma stabilno, skladno z zastavljenimi cilji, tako da je "kakršenkoli strah za bančne vloge ali druga poslovna razmerja popolnoma odveč“.

To so danes - po nujnem sestanku - prestrašenim Nemcem zagotovili tudi v Berlinu.

Na težave HRE se je odzvala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je tik pred začetkom koalicijskega sestanka v Berlinu sporočila, da nemška vlada ne bo dovolila, da bi kriza ene finančne institucije postala kriza celotnega sistema. V drugi načrt za rešitev podjetja naj tako ne bi vključili le zasebnih bank, temveč tudi zavarovalnice. Kot je še dodala Merklova, naj bi bile hranilne vloge varne. "Varčevalcem in varčevalkam sporočamo, da so njihove vloge varne. Nemška vlada jim to zagotavlja,“ je obljubila Merklova.

Hypo group alpe adria
Hypo group alpe adria FOTO: POP TV

'Ravno tako smo neumni'

Nemški finančni minister Peer Steinbrück je pojasnil, da je HRE nelikviden in mu primanjkuje več milijard evrov. Ob tem pa je zagotovil, da je nemška vlada odločena najti rešitev.

Medtem pa je nemški notranji minister Wolfgang Schäuble v pogovoru za nemški tednik Der Spiegel opozoril, da bi lahko imela globalna finančna kriza politične učinke. Kot je dejal, je nekdanji nacistični voditelj Adolf Hitler na oblast prišel po zlomu Wall Streeta leta 1929.

"Iz svetovne gospodarske krize v 30. letih prejšnjega stoletja smo se naučili, da lahko predstavlja gospodarska kriza veliko grožnjo za celotno družbo. Posledice te depresije so bili Hitler in, posredno, druga svetovna vojna ter Auschwitz," je pojasnil Schäuble.

"Trenutna kriza je zgodovinska prelomnica, o kateri bodo kasneje pripovedovali v zgodovinskih knjigah," je dejal nemški notranji minister. "To je bil tudi primer 11. septembra 2001," je, sklicujoč se na teroristične napade v ZDA, še dodal.

"Mislili smo, da nismo tako neumni, kot so bili špekulanti v 17. stoletju, ki so trgovali z nizozemskimi čebulicami tulipanov in vse uničili," je še povedal in dodal, da smo "ravno tako neumni".

Trenutna globalna finančna kriza je najhujša po zlomu Wall Streeta leta 1929, ki je vodila do velike depresije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naja10
11. 10. 2008 23.26
Slovenske, bosanske, črnogorske in druge hypo dajejo svoj zaslužek materinski banki, torej , mogoče pa obstane! ?
revolucionar
06. 10. 2008 11.05
to Drznost... A tudi za to krizo so komunisti krivi!? Ma da crkneš, kako smo Slovenci omejeni...
sandi101
06. 10. 2008 00.10
Fora je ta,da obljubam nobeden več ne verjame ker je preveč lopovščine na tem svetu ... Tudi Nemčija ni več tisto kar je bila! Škoda ...
fmarty@email.si
05. 10. 2008 22.14
no končno lahko nekomu povem razen njim na banki..........banka bo šla sigurn \"cugrunt\" ker nimajo niti za papir, da bi strankam pošiljali izpiske, ki so jih po pogodbi dolžni pošiljat-pred tremi leti so jih kar nehal pošiljat, umes pa en kup izgovorov, ampak izpiskov še kar ni, opomini pa redno hodjo za vsak prekoračen cent, a ni to čudn.človk ne more niti spremljat kaj se dogaja na TRRju. naj propadejo, ker so za en k.
johndoe35
05. 10. 2008 19.55
Jaz bi dal 201€ ....vendar sedaj ko so spet rpišli komunisti na vlado se bojim da je potrebno vsak cent shraniti ker nas čakajo spet hudi časi. Lahko bomo veseli če ne bomo spet stali v vrsti za bencin ali kruh. Medtem ko bodo tajkuni na floridi trošili naš denar
johndoe35
05. 10. 2008 18.41
Brez skrbi so lahko Tajkuni. Jaz svoj denar pa čeprav ga je malo umikam iz takih bank.
ServerAUTOMATIC
05. 10. 2008 17.57
Je pač tako, da eni čez noč propadejo. Tudi banka lahko propade. Ena podjetja propadejo, druga rastejo. Ni vedno pametna naložba le denar in delnice.
Niko Murski
05. 10. 2008 17.49
Upam da posledice ne bodo kot pred 80 let.
julij13
05. 10. 2008 12.05
Ali lahko to komentira kakšen , ki se v to razume, ekonomist??