Gospodarstvo

Kaj prodati, kaj obdržati?

Ljubljana, 23. 10. 2010 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
19

Za dobro ceno lahko prodamo vse, meni Kraljič, a vlada mora prej še ugotoviti, katere naložbe so zanjo strateške in katere ne, kaj bo imelo pozitivne in kaj negativne posledice.

NLB bo treba dokapitalizirati, finančno luknjo, ki bo zaradi tega nastala, pa bo vlada pokrivala s prodajo podjetij. A preden to stori, mora še ugotoviti, katere naložbe so zanjo sploh strateške in katere ne, kaj bo imelo pozitivne in kaj negativne posledice.

Jože Mencinger
Jože Mencinger FOTO: POP TV

Peter Kraljič, partner McKinsey&Co., meni, da se za dobro ceno lahko vse proda, sploh ker vstop tujcev ni vedno slaba stvar. Prav nasprotno, podjetja kot so Hella, Revoz ali Knauf so doprinesla k nadaljnji rasti in odprla nova delovna mesta.

''Mi moramo razumeti, katera so ključna podjetja, ki so ključna za rast gospodarske rasti, ki so lokomotive, ki bodo za sabo vlekle tudi naša mala in srednja podjetja. Te moramo poskušati ohraniti v lastnih rokah. Lahko pa iz vsake branže prodamo neka podjetja, recimo kakšne manjše banke. Slovenske železnice lahko takoj prodate, ker vam nihče ne bo odnesel tirov,'' je povedal Kraljič.

Tudi ekonomist Jože Mencinger nima nič proti prodaji določenega dela premoženja, ne pa vsega. ''Da se obdrži NLB, je po moje pravilna odločitev,'' pravi Mencinger, kljub temu da je država slabo gospodarila s svojim premoženjem. Mencinger opozarja še na en vidik: ''Problem glede prodaje državnega premoženja je v tem, da so cene zdaj zelo nizke, tako da bi bil pri tej prodaji zelo previden.''

Svojega premoženja pa ne bo prodajala samo Slovenija, temveč tudi državni Kad. Kupca bodo iskali za vse nestrateške naložbe. ''Ta trenutek se začenja prodajni postopek za Savo d. d., z nekaterimi drugimi naložbeniki bomo prodajali Cinkarno Celje, Iskro Avtoelektriko in nekatere podobne naložbe,'' pa je povedal predsednik uprave Kad Borut Jamnik.

Ponudba bo torej precejšnja. Vprašanje je le, ali bo dovolj tudi kupcev in predvsem denarja.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
25. 10. 2010 08.27
Me prav zanima, kakšne božičnice in trinajste plače si bo sedanja uprava izplačala na koncu leta??? To bo zanimivo videt.
titovka
24. 10. 2010 18.41
dober, da so nas rajo šenkali, če ne bi še nas prodajali!daleč smo prišli....aaa saj res, v obljubljeno deželo EVROPO!!!!!
puntova
24. 10. 2010 18.36
Kar brišite lopov ostane lopov pa pika in ta oblast ne zasluži drugega imena. Pa jih kar podpirajte in brišite komentarje, dejstvo je dejstvo.
puntova
24. 10. 2010 18.25
Iz NLB se samo krade, tajkunski krediti-a kdo kaj vrača ali odgovarja???. Miljonske nagrade upravi za kaj ? Za zgubo.(*). Ugodni krediti politični in priskledniški eliti. Na vse to pa naj davkoplačevalci iz proračuna dokapitaliziramo tajkunsko banko. Banko je treba takoj prodat. Dost imamo kraje, *.
puntova
24. 10. 2010 16.45
Iz NLB se samo krade, tajkunski krediti-a kdo kaj vrača ali odgovarja???. Miljonske nagrade upravi za kaj ? Za zgubo.(*). Ugodni krediti politični in priskledniški eliti. Na vse to pa naj davkoplačevalci iz proračuna dokapitaliziramo tajkunsko banko. Banko je treba takoj prodat. Dost imamo kraje, *.
porsche303gt6
24. 10. 2010 14.42
Meni je zanimivo to: Prodati podjetja, ki nosijo zlata jajca in obržati banke, ki so krive za razcvet tajkunizma. To je napaka. Obdržati podjetja, ki nosijo dodano vrednost in prodati vse banke v državi. Sedaj smo videli, kaj so banke. Financirajo razne menedžerje, ki si polastijo brez vloženega centa podjetje, nato pa ko kredita niso sposobni odplačevati, pa ta denar odplača narod z davkoplačevalskim denarjem oz. kot politiki lešse rečejo, z dokapitalizacijo. Iz vsega tega sledi, da banke moramo prodati, če ne bo zunanji dolg Slovenije čez par let 200 milijard Eurov. Kdo bo potem to odplačal. Dimiceva, Tovšakova, Bavčar, Šrot, Pahor,... bodo lepo odšli živet v Dubaj, Monako, Avstralijo, Havaje,... otroci, pa ki se še do danes niso rodili, pa bodo ta dolg odplačevali. In kako se bo to odplačalo? Lepo. Lastniki teh posojil bodo rekli cena za 1 kliogram kruha je 0,5€ in davek na oplačilo dolga 3€ in ko bodo trgovci pribili svojo maržo bo stal kilogram kruha 4€. To pomeni, da bomo samo še delali za odplačevanje tega dolga. In na tak način se bo vse obdavčlo. Narod zbudi se, banke je treba takoj privatizirat, ker potem več nebodo breme državljanov (davkoplačevalskega denarje), ampak lastnikov. Lep primer je banka Hypo Alpe Adria.
Anri Tomic
24. 10. 2010 08.07
Ponudbe je zadosti denarkja pa tudi! Vprašanje je od kod je prišel ta denar! Za tiste ki se sprašujejo če bo država prodala tudi njiho dom je odgovor da. Zakaj pa menite da se dela na takih in drugačnih davkih in ocenah domovanj??? Pa ja niste toliko naivni da jim verjamete da zaradi pravičnejše porazdelitve prispevkov??? Cilj je obdavčit domovanja ljudi spravit tako daleč da ne bodo mogli več tega davka plačevat jim vzeti službe plače in zmanjšati dohodke , če ne plačaš davka sledi rubež če ni drugega pač domovanja ter ponovna prodaja tokrat ne več po jazbinškovem zakonu temveč kar najboljšemu ponudniku ki je seveda tist ki ima denar torej nekomu ki je okradel ljubljansko banko ali katero od slovenskih podjetij. Ta bo zelo prijazno ponudil najemnino da lahko bivaš v svoji hiši do smrti seveda ki bo višja od obroka kredita z katerim bo on odplačeval tvojo nepremičnino in na koncu bomo vsi v lasti nekoga ki pač ima veze na takih ali drugačnih bankah in bo lahko dobil kredite o katerih mi lahko samo sanjamo! MAR NI LEPA PRIHODNOST SLOVENIJE!???
Frane Šajn
24. 10. 2010 06.58
AKAJ? DENAR ČE GA JE ŠE KAJ OBDRŽATI BAJTE PA PRODATI SAJ NI VAŠE NE SE SEKIRAT "GENIJI" DOST VAS MAMO.
Patrik Sarac
24. 10. 2010 05.37
Kaj še je v Sloveniji kaj za prodat ?
unikin
24. 10. 2010 01.12
"NLB bo treba dokapitalizirati, finančno luknjo, ki bo zaradi tega nastala, pa bo vlada pokrivala s prodajo podjetij." Kakšen paradoks. Za pokritje dokapitalizacije državne banke, ki naj bi s krediti pomagala financirati investicije domačih podjetji, bo država ta podjetja razprodajala. Ker pa bo višina dokapitalizacije prenizka, bo NLB kljub dokapitalizaciji zmanjšala svojo kreditno aktivost. Kot bi za glavobol vzel tableto za katero v naprej veš, da ti ne bo pomagala telesu. Naj se vlada že končno odloči, a misli banko obdržat v državnih rokah ali ne. Če jo misli naj jo dokapitalizira v zadostni meri (če je treba tudi z 600 miljoni €), postavi stokovni nadzorni svet, upravo in se neha vmešavat v bankino poslovanje. Ko se banka postavi na noge lahko država razmišlja o zmanjšanju svojega deleža. Če ne naj jo proda. V očeh potencialnih tujih vlagateljev izpademo popolnoma neresno. Ropova vlada proda tretjinski delež Belgijcem s tiho obljubo o kasnejši možnosti prevzema, pride Janševa vlada in jim sporoči, da s prevzemom ne bo nič, sedaj pride na oblast Pahor, ki ne ve kaj bi in jim ponudi dokapitalizacijo, a brez pomembnejše spremembe v prid njihovi lastniški strukturi. Nič čudnega, da se hoče KBC čimprej umaknit iz NLBja. Dokler bo banka brez dplgoročne poslovne vizije v rokah vsakokratne politike, ji ne bo pomagalo niti 100 dokapitalizacij.
vetrolov
23. 10. 2010 22.29
še podarite jo težko !
luka.ki.muka
23. 10. 2010 22.06
Toooooooooooo! Najprej bodo ukradli 240 megaevrov in ker to ne bo zadoščali bodo šli še na razprodajo. Menedžerski biseri brez dvoma!!!! Za take poteze si zaslužijo vsaj nagrado v višini Kramarja.
sajba2010
23. 10. 2010 21.59
seveda::: vse prodat in poslat NAŠO državo k hudiču. zakaj me spominja na prodajo kolaborantov , ko so se prodajali hitlerju.zakaj vse prodajat???res mamo same lopove ki kradejo.REVOLUCIJA!!!!!!Pahor SPRAVI SE K PAMETI IN NAREDI NEKAJ ZA TO NAŠO SLOVENIJO!!!!ne ka samo sediš in fizolofirtaš. KAJ JE RES KONEC Z NAŠO SLOVENIJO vse se prodaja bojim se ka bo š enaša država moj dom prodala samo ka bo nekaj velkjakov imalo bolje življenje
UrškaM
23. 10. 2010 21.54
ahhh, dajte noooo jaz tebi ti meni, če ne gre drugače pa v Dubaj,........
saintjozef
23. 10. 2010 21.22
Prodat javni sektor, vsaj 40% delež.
franz1988
23. 10. 2010 20.43
Kdo bo pol našim tajkunom dajal kredite, če to tujci kupjo?
Odpri.oci
23. 10. 2010 20.35
@antonino 23.10.2010, 19:22 0 "rad bi videl tistega, ki bo to pri nas ugotovil" . Jaz bi pa rad videl tistega, ki je pripravljen tako beznico kupiti !!!
proofreader
23. 10. 2010 19.23
Prodati vse in denar razdeliti med državljanje. Tako kot smo naredili s certifikati.
antonino
23. 10. 2010 19.22
Kaj prodati, kaj obdržati? rad bi videl tistega, ki bo to pri nas ugotovil