Gospodarstvo

Han po obisku podjetja Mahle: Težava je v razmerah na trgu v Evropi

Šempeter, 14. 10. 2024 11.43 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
169

Kot smo že poročali, nameravajo v šempetrskem podjetju Mahle prihodnje leto ukiniti več kot 600 delovnih mest. Razlog naj bi bilo šibko povpraševanje v Evropi. Prav zato se je z upravo in sindikatom podjetja sestal gospodarski minister Matjaž Han, ki pa ugotavlja, da gre za širšo težavo avtomobilske industrije na ravni EU in da tudi uprava ni imela recepta za to, kaj lahko na tej točki stori država. "Ključno je, da brez dogovora med upravo in sindikati ne bo prišlo do odločitev, takšnih ali drugačnih," je poudaril Han.

Po novici, da bo brez dela ostala tretjina od 1.700 zaposlenih v šempetrskem Mahleju je premier Robert Golob gospodarskega ministra Matjaža Hana pozval k ukrepanju. Kot pravi Golob, je podjetje namreč izjemnega pomena za goriško regijo. Golob je od Hana pričakoval ukrepe, s katerimi bi preprečili dodatno ukinjanje delovnih mest v podjetju in spodbudili ustvarjanje novih zaposlitev v regiji. 

Minister Han pa je po sestanku z vodstvom in sindikati podjetja povedal, da je situacija zanj še težja, kot si je predstavljal. "Ko sem upravo vprašal, kje v državi je problem, da je prišlo do te odločitve, ni bilo odgovora," je povedal in pojasnil, da težava ni v elektriki, saj da jo porabijo le 1 odstotek v poslovanju, prav tako ni problem pri konkurenčnosti ali pri davkih, pač pa da gre za širšo težavo v povpraševanju na ravni Evrope. 

Han: Uprava podjetje vidi kot perspektivno v Sloveniji

"Lokacija bo ostala tu, še naprej bodo razvijali tako imenovane električne motorje za električne avtomobile in podjetje vidijo kot perspektivno v Sloveniji," je po pogovoru z upravo povedal Han in dodal, da za leto 2028/29 pričakujejo relativno dobre rezultate. Sicer imajo po svetu 178 podjetij in zaposlujejo 72.000 ljudi. 

Srečal pa se je tudi s sindikati, ki so za odpuščanja izvedeli v četrtek zjutraj. "Glavno vprašanje je, kakšna bo časovna dimenzija teh odpovedi," pravi. 340 delovnih mest nameravajo v podjetju ukiniti zaradi "optimizacije organizacijske strukture" s ciljem večje učinkovitosti, še 270 pa zaradi selitve dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko.

"Ključno je, da brez dogovora med upravo in sindikati ne bo prišlo do odločitev, takšnih ali drugačnih," je podčrtal in dodal, da bo ministrstvo dnevno komuniciralo s sindikati, minister pa jim je dal tudi osebno številko in številko gospoda Frangeša. Dnevno bodo v stiku tudi z upravo.

"Težava je v razmerah na trgu v Evropi"

Je pa ob tem Han poudaril, da ne gre zgolj za težavo na Goriškem, pač pa da se podobno dogaja po celi državi. "Ugotoviti moramo, kaj lahko naredi država glede avtomobilske industrije. Situacija je resnejša, kot se zdi na prvi pogled. Težava ni v dotični firmi, v elektriki ali v plačah, problem je pomanjkanje naročil in avtomobilska industrija, ki je v Evropi v velikih težavah," je ponovil. 

"Težava je v razmerah na trgu v Evropi, v pomanjkanju naročil in prepočasnem prilagajanju celega trga na elektrifikacijo avtomobilov," je povedal. Ob tem je bil ponovno kritičen do Evrope in zelenega prehoda, ki je po njegovih besedah prehiter, saj se podjetja ne uspejo ustrezno in dovolj hitro prilagoditi spremembam.

"Pomembno je, da bo šel razvoj v tovarni naprej in da bodo ceno v čim manjši meri plačali ljudje," je še povedal Han. 

Pojasnil je, da so si dali 20 dni časa, da ugotovijo, kaj lahko stori država, da čim bolj ublaži krizo, ki je prišla v avtomobilsko industrijo. "Ključno je, da država bistveno več investira v razvoj, zato bomo imeli akcijski načrt prestrukturiranja podjetij. Rabimo dvig dodane vrednosti. To je ključno," je še poudaril. 

"Premier dr. Robert Golob bo v petek sklical sestanek s predstavniki slovenske avtomobilske industrije. Pogovor bo namenjen analizi trenutnega stanja in izzivom, ki vplivajo na prihodnost slovenskega avtomobilskega sektorja," so sporočili z vlade. 

GZS: Podjetje Mahle največji pokazatelj težav poslovnega okolja

Podjetje Mahle, v katerem so zaradi manjšega povpraševanja napovedali zaprtje več kot 600 delovnih mest, je največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Od vlade si želijo, da bo imela dovolj posluha za gospodarstvo ter spoznala, da mora nemudoma ukrepati.

"Podjetje Mahle ni edini, je pa trenutno največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, na kar delodajalci vseskozi opozarjamo," je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Po besedah Nahtigalove podobne zaskrbljujoče novice prihajajo tudi iz drugih podjetij. Na GZS so v sporočilu za javnost ob tem izpostavili informacije, ki krožijo v javnosti, da Alpina ukinja razvoj modne obutve, Gorenje zapira obrat v Rogatcu, Unior Zreče obrat v Starem trgu ob Kolpi ter odpuščanja v podjetjih Eurel in Boxmark Leather.

"Upam in želim, da bo imela vlada dovolj razsodnosti in posluha za gospodarstvo ter bo spoznala, da mora nemudoma ukrepati ne pa čakati, da se bodo tem podjetjem pridružila številna druga," je povedala.

Podjetje Mahle
Podjetje Mahle FOTO: Aljoša Kravanja

Nahtigalova kot enega od razlogov za dogajanje v podjetju Mahle vidi krčenje evropske avtomobilske industrije. Podjetja, ki so del mednarodnih dobaviteljskih verig, so namreč izpostavljena močni globalni konkurenci. "V teh bitkah zmagujejo zgolj najboljši in najbolj inovativni, pomembno vlogo pa pri tem igra tudi konkurenčnost poslovnega okolja države, v kateri delujejo," je pojasnila.

Ob tem je bila kritična do nekaterih potez slovenske vlade, od uvajanja novih in višjih davkov ter prispevkov do novega sistema obračunavanja omrežnin, ki bo, kot opozarjajo na GZS, prav industriji močno povišal stroške poslovanja.

Izpostavila je tudi problematiko visokih cen električne energije in razmere na trgu surovin. Nahtigalova se zato boji, da "ključa za rešitev Mahleja ne bomo našli v podjetju samem, ampak v hitrih in pravih korakih, ki jih bo sprejela slovenska politika za oblikovanje bolj prijaznega poslovnega okolja".

Prvi ukrep, ki ga mora vlada po prepričanju GZS sprejeti, je zakon o stalni shemi skrajšanega delovnega časa, za katerega je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napovedalo, da naj bi bil na vladi sprejet v prvem četrtletju 2025. V nadaljevanju pa mora poiskati pot za razbremenitev celotnega gospodarstva, so še zapisali na GZS.

Šempeter pri Gorici je največja od petih lokacij skupine Mahle v Sloveniji. Družba, ki je nastala s preimenovanjem nekdanje Letrike, potem ko je ta pristala v nemških rokah, v Sloveniji skupaj zaposluje več kot 2000 ljudi.

Z okoli 1700 zaposlenimi je Šempeter osrednje razvojno in proizvodno središče za električne pogonske sisteme in mehatroniko, ki se uporabljajo v hibridnih in električnih vozilih ter električnih kolesih. V zadnjih letih je Mahle v Šempetru zagnal tudi proizvodnjo elektromotorjev za nova vozila in električna kolesa.

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
14. 10. 2024 14.15
Ja v Evropi so krivi da ima slovenski delavec najbolj obdavčeno plačo v Evropi. S bruto se še čuje nekaj , ko pa država za nenasitno javno upravo pobere večino zasluženega pa delavcu ne ostane več niti za rabljen kaj šele nov avto pa tudi če ti ga na pol delavne dobe dajo na kredit.
Delavec_Slo
14. 10. 2024 14.14
+1
HEJ HAN, LA KDO PA ŽIVI V EVROPI- A TI ŽIVIŠ V AFRIKI????
mazo111
14. 10. 2024 14.13
ok, odpuščanje zaradi upada naročil, zakaj pa selitev proizvodnje, če je Slovenija - kao - ugodno okolje za proizvodnjo, kdo tukaj koga nateguje, na koncu bodo nategnjeni delavci, ki že tako selajo za drobiž, draga Han in Golob, država si enostavno vzame prevelik kos pogače, to je šele začetek, izgleda, da bomo vsi počasi delali za Kitajce, pa naši zanamci
mazo111
14. 10. 2024 14.14
nelika123
14. 10. 2024 14.13
Zanimiva komunikacija Hana.Najprej pove zakaj država ni ustvarila problema v tej industriji....Mislim,če slepo sledite idejam Eu,njihovim smernicam,potem ste tudi vi odgovorni za situacijo.Jaz nobenga ne slišim,da bi bil glas razuma v Eu...kot je Orban.Če le slepo sledite ste soodgovorni in se ne morete zgovatjati na nemški trg.MI smo baje vsi en trg....
borjac
14. 10. 2024 14.13
+1
Naša podjetja moramo prodati "zanesljivim , poštenim in odgovornim ..... tujim lastnikom" , ki so boljši od naših lastnikov ali države lastnice določenih podjetji, take utemeljitve poslušamo že 30 let, no ti tako imenovani odgovorni , zanesljivi tuji lastniki , ki so nam obljubljali kako bodo firme rastne, se razvijale in ...... so pač postali LASTNIKI , KI SEDAJ DELAJO KAR HOČEJO , PODJETJE JE NJIHOVO, VSA TEHNOLOGIJA, KI JO JE RAZVIJALA ISKRA JE NJIHOVA, POSLOPJA , ZEMLJIŠČA SO NJIHOVA, IN LAHKO DELAJO KAR HOČEJO , PRODAJO LAHKO , ZEMLJIŠČA HALE , PRESELIJO PROIZVODNJO, SAMO DELAVCE, KI JIH VRŽEJO NA CESTO PADEJO NA PLEČA DRŽAVI. Vse to nam je ostalo od besed "prodajmo naše fabrike tujim odgovornim, poštenim, zanesljivim lastnikom , samo te LAŽI SO OSTALE, HVALA.
Delavec_Slo
14. 10. 2024 14.14
St. Gallen
14. 10. 2024 14.13
izgovor....da so razmere....doma pa ima stalo od stale
Slabnick
14. 10. 2024 14.09
+2
Lepo si povedal Han, to se dogaja po celotni Sloveniji, da se podjetja zapirajo!
Delavec_Slo
14. 10. 2024 14.15
Jernej Sekirnik
14. 10. 2024 14.08
HAN kot delničar, bo svetoval naj kupijo delnice,...........ogromni zaslužki, ki jih je vodji poslanske skupine SD Matjažu Hanu omogočala uprava Petrola pod vodstvom Matjaža Berločnika....
kakorkoliže
14. 10. 2024 14.08
+1
Enormno tiskanje denarja in ponorele cene dajejo rezultate. Preprosto za vse zmanjka denarja, sploh za nov avto.
optimist11
14. 10. 2024 14.00
Če vodilni tako velikega podjetja ne vedo , kaj lahko v tem trenutku pomaga država je potem res velika kriza v Avtoindustriji. (ne ubija jih niti cena energentov) Če ni dela/povpraševanja po proizvodih je resna zadeva. Država-e lahko pomagajo največ z upočasnenim zelenim prehodom. Bo pa mogoče ta kriza pokazala tudi, da se ne smemo zaleteti z zakreditiranjem za JE2
Teleport
14. 10. 2024 14.00
+3
Za vas so vedno drugi krivi
Burgman
14. 10. 2024 13.59
+3
Znizajte davke Pa svoje prevelike plače za sedenje
Delavec_Slo
14. 10. 2024 14.16
Ups, če so si jih pa zvišali pa ne vem s kakim razlogom!
G. Papež
14. 10. 2024 13.57
+3
Problem bo, ko bodo pri nas ostala le še podjetja, ki so premajhna ali specifična, da se jim selitev drugam še vedno ne bo izplačala. Potem bomo pa še te izmolzli?
KRAMPAJ
14. 10. 2024 13.57
+2
Rezultati sankcij proti Rusiji,bravo vlada
Fyff Gf
14. 10. 2024 13.56
+1
Razmere na trgu v Evropi so posledica visokih cen energentov. Zaradi sankcij Rusiji poceni plin iz Rusije dobivata Kitajska in Indija, mi pa 2x preplačamo plin, ki ga dobimo iz Amerike.
Delavec_Slo
14. 10. 2024 14.16
JApajaDAja
14. 10. 2024 13.55
+3
očitno se tista snežičeva reklama "odprite podjetje v bih" dobro obnese...in taubi se čudi zakaj , ker on res ni nikoli posloval iz gen i.ja v bih :-)
Glavnomesto
14. 10. 2024 13.55
+7
ni. težava vna evropskem trgu ampak v naši ljubi Sloveniji
G. Papež
14. 10. 2024 13.54
+4
V Sloveniji se bo splačalo ostati na koncu le še kakšnemu čevljarju, rtv serviserju, ki je v penziji, pa še malo dela, da mu ni dolgčas.
G. Papež
14. 10. 2024 13.51
+2
Včasih ne veš ali ne znajo ali nočejo hitreje. Imaš jasen cilj - obdavčitev nepremičnin - pravična in znižanje prispevkov, da bomo s plačami primerljivi z Avstrijo, Hrvaško...Zakaj tega ne narediš v večkot dveh letih?
kakorkoliže
14. 10. 2024 14.11
Zdaj je moderno vlagat viške denarja v prazna stanovanja. Pa ja ne bodo sebe obdavčili.
mali.mato
14. 10. 2024 13.49
+7
Plačujemo za zeleni nateg stoletja. Zaenkrat avtomobilska industrija, a to je le prva domina!