Gospodarstvo

Pogajanja spet prestavljena

Velenje, 23. 02. 2010 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Usoda Vegrada je še vedno negotova. Okoli 200 delavcev ni dobilo plač, zaposlenim dolgujejo še del lanskega regresa, režijskim delavcem pa tudi del decembrskih plač.

Predstavniki vodstva velenjskega Vegrada in zaposlenih kljub napovedim še niso ponovno sedli za pogajalsko mizo. Potem ko zaradi zasedenosti glavne direktorice družbe Hilde Tovšak že včeraj ni bilo nadaljevanja prejšnji ponedeljek prekinjenih pogajanj, teh očitno tudi danes ne bo. Tako je vsaj povedal predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak. Tokrat ni težava samo v direktorici, ampak je odsoten tudi del pogajalske ekipe, ki je na dopustu.

Vloga za pomoč še vedno ni dopolnjena

 

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Kdaj bi lahko vodstvo družbe in predstavniki sindikata ponovno sedli za pogajalsko mizo in se dogovorili glede časovnih rokov za izplačilo še neporavnanih izplačil, Mastnak ni želel napovedovati.

Družba zaposlenim dolguje del lanskega regresa, zaposlenim v režiji tudi del decembrskih plač, okoli 200 zaposlenim v Vegradovem invalidskem podjetju pa plače za januar. Poleg tega, da je Tovšakova vseskozi zasedena, je te dni na dopustu tudi del pogajalske skupine sindikata, je še povedal Mastnak.

Predvidoma v tem tednu bo vodstvo družbe predstavilo načrt prestrukturiranja podjetja, je konec minulega tedna napovedala glavna direktorica družbe. Današnje Delo pa navaja, da bo vodstvo družbe odločitev o znižanju cen stanovanj v Celovških dvorih, osnutek načrta prestrukturiranja in nadaljnje korake reševanja Vegrada predstavilo v četrtek. Tega v tajništvu družbe in pri predstavnikih podjetja danes ni bilo mogoče preveriti, prav tako tudi ne neuradnih informacij, da se bo v sredo sestal nadzorni svet Vegrada.

So pa na ministrstvu za gospodarstvu pojasnili, da Vegrad še ni dopolnil vloge za državno pomoč, ki jo je oddal na ministrstvo. Ker vloga še ni popolna, je na ministrstvu še ne morejo komentirati.

Plače za 1500 delavcev

Družba je v petek namreč zagotovila likvidnostna sredstva za izplačilo obveznosti do zaposlenih za januar. Plače je dobilo 1500 zaposlenih v Vegradovih družbah, za preostalih 200 pa je vodstvo družbe napovedalo, da jih bodo dobili v začetku tega tedna. Podjetje je po zagotovilih vodstva prejšnji teden poravnalo tudi vse še neporavnane anuitete posojil zaposlenih za december.

Predsednik podjetniškega sindikata pa je danes povedal, da imajo zagotovilo, da bodo plače za preostale delavce "v tem tednu".

V Vegradu sicer intenzivno pripravljajo kadrovski, organizacijski in finančni program prestrukturiranja družbe, ki naj bi ga družba v kratkem predstavila širši javnosti. Tovšakova pa je že napovedala, da bo Vegrad zmanjšal število zaposlenih, odprodal nepotrebno premoženje in zmanjšal stroške. Pomemben del reševanja likvidnostnih težav predstavlja odprodaja stanovanj, zgrajenih za trg, za katera je Tovšakova napovedala precejšnje znižanje cen.

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millena
23. 02. 2010 23.56
Use kar ima zažetek ima tudi konec. Upanje umre zadnje ampak nažalost tudi umre.
Millena
23. 02. 2010 23.55
Slabo se nam piše ja vedno si najdejo nekakšne luknje da se izmaknejo pred roko pravice. V primeru da nimate pravega priimka boste pristali u zaporu če pa se pravilno pišete si lahko privoščite kakršne koli pritiske na delovce in abnormalne kredite z ničvrednimi hipotekami itd. Če pa se nepravilno pišete pa lahko samo jokate in pričekujete ali pa ste že u hotelu za rešetkami 1 zvezdica.
MARINAG
23. 02. 2010 17.19
Lastnici Vegrada prav privoščim, da se znajde v taki situaciji, da bi morala nekoga prosit za kos kruha. Lahko jo je sram, ne pa da se še nosi kot da nič ni narobe, medtem ko delavci nimajo za spodoben obrok. Sicer pa nihče drug ni kriv za to da delodajalci ravnajo tako z delavci kot naša ljuba državica, ki ji je za navaden "narod " mar toliko kot za lanski sneg, kot se temu reče.
Zoran Cilensek
23. 02. 2010 17.03
In kot nam je vsem znano in nismo naivni se zavedamo , da SDS mora na vsak nacin priti do oblasti , da bo lahko zakriv svoje posle pred tem pa mora skregati in razdreti nasprotnike .Vsa ta podtikanja kazejo na to , beri afere.l
Zoran Cilensek
23. 02. 2010 16.57
Jansa dej jim place zdej , kje si zdej k ste oblatl VEGRAD , SCT itd. jih omadezevali zdej pa zahtevete neki za kar ste vi odgovorni.Se pred kratkim vse polno zdej jih pa mamo . Ja mate deluce k so garal in zdej cakajo na svoj drobiz.Kar si dubu pod mizo dej za place pa bos se vedno bogat in ljudje bomo videli , da di res zacel delati za narod.Kot pa mi je znano , da nobena lisica ne prinese kure nazaj.
bnam 2707
23. 02. 2010 16.15
O tistemu,kar po zakonu pripada,se ni kaj pogajat.!Bolno in slaboumno je,da si je gospa Hilda celo privoščila dopust,kot,da je vse v najlepšem redu.Takoj in brez zavlačevanja je treba začeti stečajni postopek.Če bo država pomagala z davkoplačevalskimi sredstvi,bomo dvignili svoj glas,mimo katerega tudi Pahor ne bo mogel mimo.Če hilda nima denarja,naj enostavno zapre vrata.vmes,ko se vse to dogaja ona verjetno kanalizira svoje premoženje drugam na varno,namesto,da bi ga takoj zasegli,kot to delajo zunaj slovenije.
periot
23. 02. 2010 15.34
Kaj prinas delajo inšpekcije vlečejo denar katerega si ne zaslužijo pa podkupnine sprejemajo v firmah delavci pa trpijo fuj fuj fuj fuj???????????
kawboy
23. 02. 2010 15.18
Sami sebi pišejo zakone, dobr se ve kdo jih sprejema in potrjuje, poslanci in parlament.
Garfield7497
23. 02. 2010 14.50
Žalost! Nikjer nisem zasledila,da bi si Tovšakova zamrznila svojo plačo,ali pa da bi si jo zamaknila. Zakaj morajo ti delavci,ki že tako garajo in delajo za golo preživetje,še čakat na plačilo. Kdo pri nas piše tako zakonodajo?
sottozero
23. 02. 2010 13.00
Taušakovo za klavir, na DOB ! In naj tam "solo koncertira" naslednjih 20 let !
kawboy
23. 02. 2010 11.51
Zavedajte se da ste lahko že vi jutri v iti situaciji, ker vam delodajalec ne bo izplačal plače v zato pogodbenem roku, kaj šele kasneje? Jaz že vem ker sem že drugič oškodovan, pa ne s strani Vegrada. Eno dobljeno tožbo imam še iz leta 2007, drugo pa iz lanskega leta, denarja pa še do danes nisem dobil.
kawboy
23. 02. 2010 11.23
Pahor bi rekel, so what? Saj ni sam osebno oškodovan, zato jim je malo mar za oškodovane delavce?
stomater
23. 02. 2010 11.08
nič ne bo s plačami...cula prazna...
Millena
23. 02. 2010 11.01
manezaver23.02.2010, 10:58 a bi ti odgovarjal za bu da lo kot za normalnega človeka ?
Millena
23. 02. 2010 11.00
Nč nebo z plačami. Itak bo to use skup propadlo in to je to oni so se zadost nakradli njim je useeno za reveže iz juga in še verjetno od kod drugod ki nebojo dobili nič več in bodo kot so prišli z vrečko u roki najverjetneje tudi odšli z vrečko u roki.
kolcamož
23. 02. 2010 10.58
pa kaj te ljudje nimajom jajc, da bi direktorco vrgl i petga štuka....